Їжте полуницю, щоб влізти у спідницю…
Красива, соковита і ароматна полуниця- перша ягода нового сезону, яка достигає на початку літа
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/491314/polunytsia.jpg)
Навіть важко уявити, що колись люди не займалися культивуванням цієї чудової ягоди, а певний час навіть вважали її «нечистою» і шкідливою. Правда, швидко отямилися і почали називати «королівською» ягодою. Адже нею так пристрастилися ласувати і при французькому, і при англійському королівських дворах. Фактично полуниця — це одомашнена суниця. І поки її дикі родичі ще цвітуть, вирощена у відносно комфортних умовах полуниця вже не тільки радує око, ніс і язик своїми стиглими плодами, а й ставить жирну крапку у проблемі весняного авітамінозу.
Соковита, ароматна, смачна ягода приносить в організм такі необхідні йому вітаміни, макро- і мікроелементи. Крім божественного смаку, полуниця зміцнює імунну та серцево-судинну системи та нормалізує обмін речовин. Наукові дослідження довели, що аромат полуниці містить більш як 50 ароматичних речовин, здатних подарувати людині приплив бадьорості і гарного настрою. А лише 150 грамів цих ягід швидко нейтралізують негативні емоції.
Плоди полуниці містять різні цукри (до 15%), органічні кислоти (з переважанням лимонної), 0,8−0,16% азотистих, 0,8−1,5% пектинових речовин, 1−2,7% клітковини, 0,16−0,25% дубильних речовин, алкалоїди, фолієву кислоту, мінеральні елементи (солі заліза, фосфору, кальцію, марганцю, кобальту), вітаміни Р і С. Ще в полуниці міститься речовина лупеолом, яка, за дослідженнями учених, має значну протипухлинну активність. З’ясували, що в полуниці є й антиоксидант фізетин, який посилює роботу мозку і покращує пам’ять. У ягодах та листках містяться фітонциди — рослинні антибіотики. Завдяки їм вона має протизапальний і протимікробний ефект. Тому настоянкою з листя суниці або полуниці корисно полоскати горло за ангіни, запальних простудних захворювань. А от в Японії полуниця, поряд з трояндою, вважається символом любові, і, як виявилося, недаремно. У дрібних насінинах міститься величезна кількість цинку, який є важливим елементом у пробудженні чуттєвого бажання.
Калорійність полуниці - лише 36,9 ккал на 100 г, що робить її по-справжньому дієтичним продуктом.
Чим корисна полуниця
Плоди полуниці багаті на корисні речовини і антиоксиданти, тому внаслідок регулярного вживання зміцнюється імунітет, поліпшується робота серцево-судинної системи і посилюється потенція.
Полуниця має сильну протизапальну і антимікробну дію, завдяки чому використовується у лікуванні простудних захворювань і для позбавлення неприємного запаху з рота.
Полуниця — природний сечогінний засіб, вона заспокійливо діє на печінку. Тому за ревматизму і захворюваннях печінки рекомендується застосовувати полуничну дієту. Заодно позбудетеся й накопичених за зиму зайвих кілограмів.
На відміну від багатьох інших фруктів, вуглеводи, що входять до складу полуниці, практично не підвищують рівня цукру у крові, тому її плоди можна й потрібно включати до щоденного меню хворих на діабет. А низька калорійність і висока вітамінна цінність роблять цю ягоду незамінним помічником у боротьбі із зайвою вагою.
Вживання натщесерце 4−6 столових ложок свіжого полуничного соку допомагає у випадку жовчнокам’яної хвороби. У разі захворювання нирок і сечових шляхів рекомендується весь сезон уживати ягоди полуниці. Краще їсти щодня не менш як 400 грамів. При всіх ниркових недугах слід пити відвар з коріння полуниці.
Крім того, полуниця містить велику кількість йоду, що дозволяє компенсувати брак цього мікроелемента у повсякденній їжі.
Серед органічних кислот полуниці важливою є саліцилова кислота, що дозволяє використовувати ягоди як м’який потогінний, жарознижувальний засіб. А також засіб для розрідження крові та проти болю у суглобах.
Ягоди полуниці й відвар з її листя нормалізують обмін речовин і тиск, рятують від безсоння. Полуниця — чудовий профілактичний засіб від таких хвороб, як атеросклероз і гіпертонія.
Полуниця — важливе джерело полісахаридів для нашого організму, які у поєднанні з органічними кислотами сприяють нормалізації складу мікрофлори кишечника і зменшенню проявів дисбактеріозу. А також сприяють зв’язуванню і виведенню з організму токсинів, важких металів і очищенню кишечника.
Полуниця для краси
Вже давно відомо про косметичні властивості полуниці. У ній міститься велика кількість міді, яка стимулює вироблення колагену (ця речовина робить шкіру ніжною і пружною). Тому всілякі полуничні маски, лосьйони, креми з додаванням полуниці позитивно впливають на шкіру.
Маски з полуниці добре підсушують шкіру і звужують пори, завдяки чому досить ефективні у боротьбі з вугровим висипанням.
Ароматний сік свіжої полуниці - найкращий лосьйон! Це чудодійний засіб для видалення пігментних плям і веснянок. Крім того, корисно додавати полуничну кашку у маски з сиру, меду або лимона, тим самим посилюючи їхню дію.
Всім добре відома полунична маска для обличчя з розім'ятої полуниці, після якої шкіра буквально на очах молодіє і відбілюється.
Полуниця для стрункості фігури
Соковиті стиглі ягоди, що пахнуть сонцем і літом, не тільки смачні, а й корисні. Полуниця володіє низкою цілющих властивостей, і на її основі можна скласти раціон харчування, який за місяць, крім іншого, допоможе розлучитися з парою зайвих кілограмів.
Головна умова полуничної «дієти» — щодня з'їдати не менш як 0,5 кг свіжих ягід. Вага поступово буде зменшуватися за рахунок активізації обміну речовин, виведення надлишків рідини та стимуляції органів травлення.
У пригоді стане рецепт краси від французьких фрейлін: 300−500 г полуниці замість вечері - і вам забезпечені солодкий сон, красива шкіра, а також позбавлення від зайвої ваги.
Все це стосується тільки свіжої сезонної полуниці, але ніяк не імпортної, обробленої для збереження інертними газами, в якій міститься багато консервантів і хімікатів.
І ще одна порада: спробуйте промити полуницю не водою, а в білому сухому вині (іспанці стверджують, що воно не руйнує смаку і аромат ягід, як це робить звичайна вода) і не поспішайте заздалегідь обривати хвостики, оскільки у відкритих дірочках виробляється особливий фермент, який вбиває вітамін С.
Обережно!
Полуниця — алергенний продукт. Тому алергікам краще не зловживати цією ягодою або запивати її будь-яким кисломолочним продуктом.
Органічні кислоти які містяться у полуниці (саліцилова і щавлева), можуть бути причиною загострення таких захворювань шлунково-кишкового тракту, як гастрит, гастродуоденіт, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки. Крім того, щавлева кислота, взаємодіючи з кальцієм, утворює оксалат кальцію — нерозчинний в організмі людини, наявність якого може призвести до появи або загострення таких захворювань, як карієс, остеопороз, сечокам’яна хвороба, багато хвороб шлунково-кишкового тракту, а також цистит і пієлонефрит.
Полуниця не рекомендується:
- у випадках посиленого виділення шлункового соку, тривалих шлункових і печінкових кольках і апендициту;
- вагітним і маленьким дітям;
- вживати на голодний шлунок. Кісточки, потрапляючи в шлунок, викликають механічне та хімічне подразнення слизової, що може призвести до загострення виразки або гастродуоденіту.
Сезон полуниці можна продовжити, заготовивши її про запас. Кращий спосіб зберегти смакові якості - заморозити ягоду невеликими порціями. У варенні полуниця змінює не тільки смак, а й втрачає значну частину вітамінів. Висушити соковиту ягоду можна, лише використовуючи невеликий нагрів і хорошу вентиляцію. При цьому губиться аромат, але краще зберігаються вітаміни.
Підготувала Галина Вербицька.