Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Їжте полуницю, щоб влізти у спідницю…

Красива, соковита і ароматна полуниця- перша ягода нового сезону, яка достигає на початку літа

Полуниця
Полуниця

Навіть важко уявити, що колись люди не займалися культивуванням цієї чудової ягоди, а певний час навіть вважали її «нечистою» і шкідливою. Правда, швидко отямилися і почали називати «королівською» ягодою. Адже нею так пристрастилися ласувати і при французькому, і при англійському королівських дворах. Фактично полуниця — це одомашнена суниця. І поки її дикі родичі ще цвітуть, вирощена у відносно комфортних умовах полуниця вже не тільки радує око, ніс і язик своїми стиглими плодами, а й ставить жирну крапку у проблемі весняного авітамінозу.

Соковита, ароматна, смачна ягода приносить в організм такі необхідні йому вітаміни, макро- і мікроелемен­ти. Крім божественного смаку, полуниця зміцнює імунну та сер­цево-судинну системи та нор­малізує обмін речовин. Наукові дослідження довели, що аромат полуниці містить більш як 50 аро­матичних речовин, здатних пода­рувати людині приплив бадьорос­ті і гарного настрою. А лише 150 грамів цих ягід швидко нейтралі­зують негативні емоції.

Плоди полуниці містять різні цукри (до 15%), органічні кислоти (з переважанням лимонної), 0,8−0,16% азотистих, 0,8−1,5% пекти­нових речовин, 1−2,7% клітковини, 0,16−0,25% дубильних речовин, алкалоїди, фолієву кислоту, міне­ральні елементи (солі заліза, фос­фору, кальцію, марганцю, кобаль­ту), вітаміни Р і С. Ще в полуниці міститься речовина лупеолом, яка, за дослідженнями учених, має значну протипухлинну актив­ність. З’ясували, що в полуниці є й антиоксидант фізетин, який посилює роботу мозку і покра­щує пам’ять. У ягодах та листках містяться фітонциди — рослинні антибіотики. Завдяки їм вона має протизапальний і протимікробний ефект. Тому настоянкою з листя суниці або полуниці корисно по­лоскати горло за ангіни, запаль­них простудних захворювань. А от в Японії полуниця, поряд з троян­дою, вважається символом любо­ві, і, як виявилося, недаремно. У дрібних насінинах міститься вели­чезна кількість цинку, який є важ­ливим елементом у пробудженні чуттєвого бажання.

Калорійність полуниці - лише 36,9 ккал на 100 г, що робить її по-справжньому дієтичним продуктом.

Чим корисна полуниця

Плоди полуниці багаті на ко­рисні речовини і антиоксидан­ти, тому внаслідок регулярного вживання зміцнюється імунітет, поліпшується робота серцево-судинної системи і посилюється потенція.

Полуниця має сильну проти­запальну і антимікробну дію, за­вдяки чому використовується у лі­куванні простудних захворювань і для позбавлення неприємного запаху з рота.

Полуниця — природний сечо­гінний засіб, вона заспокійливо діє на печінку. Тому за ревматизму і захворюваннях печінки рекомен­дується застосовувати полуничну дієту. Заодно позбудетеся й на­копичених за зиму зайвих кіло­грамів.

На відміну від багатьох інших фруктів, вуглеводи, що входять до складу полуниці, практично не під­вищують рівня цукру у крові, тому її плоди можна й потрібно вклю­чати до щоденного меню хворих на діабет. А низька калорійність і висока вітамінна цінність роблять цю ягоду незамінним помічником у боротьбі із зайвою вагою.

Вживання натщесерце 4−6 столових ложок свіжого полунич­ного соку допомагає у випадку жовчнокам’яної хвороби. У разі за­хворювання нирок і сечових шляхів рекомендується весь сезон ужи­вати ягоди полуниці. Краще їсти щодня не менш як 400 грамів. При всіх ниркових недугах слід пити відвар з коріння полуниці.

Крім того, полуниця містить велику кількість йоду, що дозво­ляє компенсувати брак цього мі­кроелемента у повсякденній їжі.

Серед органічних кислот полу­ниці важливою є саліцилова кис­лота, що дозволяє використову­вати ягоди як м’який потогінний, жарознижувальний засіб. А також засіб для розрідження крові та проти болю у суглобах.

Ягоди полуниці й відвар з її листя нормалізують обмін речо­вин і тиск, рятують від безсоння. Полуниця — чудовий профілактич­ний засіб від таких хвороб, як ате­росклероз і гіпертонія.

Полуниця — важливе джерело полісахаридів для нашого організ­му, які у поєднанні з органічними кислотами сприяють нормалізації складу мікрофлори кишечника і зменшенню проявів дисбактеріозу. А також сприяють зв’язуванню і ви­веденню з організму токсинів, важ­ких металів і очищенню кишечника.

Полуниця для краси

Вже давно відомо про косме­тичні властивості полуниці. У ній міститься велика кількість міді, яка стимулює вироблення колаге­ну (ця речовина робить шкіру ніж­ною і пружною). Тому всілякі полу­ничні маски, лосьйони, креми з додаванням полуниці позитивно впливають на шкіру.

Маски з полуниці добре під­сушують шкіру і звужують пори, завдяки чому досить ефективні у боротьбі з вугровим висипанням.

Ароматний сік свіжої полуниці - найкращий лосьйон! Це чудодій­ний засіб для видалення пігмент­них плям і веснянок. Крім того, ко­рисно додавати полуничну кашку у маски з сиру, меду або лимона, тим самим посилюючи їхню дію.

Всім добре відома полунична маска для обличчя з розім'ятої по­луниці, після якої шкіра буквально на очах молодіє і відбілюється.

Полуниця для стрункості фігури

Соковиті стиглі ягоди, що пах­нуть сонцем і літом, не тільки смач­ні, а й корисні. Полуниця володіє низкою цілющих властивостей, і на її основі можна скласти раціон харчування, який за місяць, крім іншого, допоможе розлучитися з парою зайвих кілограмів.

Головна умова полуничної «ді­єти» — щодня з'їдати не менш як 0,5 кг свіжих ягід. Вага поступово буде зменшуватися за рахунок активізації обміну речовин, виве­дення надлишків рідини та стиму­ляції органів травлення.

У пригоді стане рецепт краси від французьких фрейлін: 300−500 г полуниці замість вечері - і вам забезпечені солодкий сон, красива шкіра, а також позбав­лення від зайвої ваги.

Все це стосується тільки свіжої сезонної полуниці, але ніяк не ім­портної, обробленої для збережен­ня інертними газами, в якій містить­ся багато консервантів і хімікатів.

І ще одна порада: спробуйте про­мити полуницю не водою, а в білому сухому вині (іспанці стверджують, що воно не руйнує смаку і аромат ягід, як це робить звичайна вода) і не поспішайте заздалегідь обривати хвостики, оскільки у відкритих діроч­ках виробляється особливий фер­мент, який вбиває вітамін С.

Обережно!

Полуниця — алергенний про­дукт. Тому алергікам краще не зловживати цією ягодою або за­пивати її будь-яким кисломолоч­ним продуктом.

Органічні кислоти які містяться у полуниці (саліцилова і щавлева), можуть бути причиною загострен­ня таких захворювань шлунково-кишкового тракту, як гастрит, га­стродуоденіт, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої киш­ки. Крім того, щавлева кислота, взаємодіючи з кальцієм, утворює оксалат кальцію — нерозчинний в організмі людини, наявність якого може призвести до появи або за­гострення таких захворювань, як карієс, остеопороз, сечокам’яна хвороба, багато хвороб шлунко­во-кишкового тракту, а також цис­тит і пієлонефрит.

Полуниця не рекомендується:

  • у випадках посиленого виді­лення шлункового соку, тривалих шлункових і печінкових кольках і апендициту;
  • вагітним і маленьким дітям;
  • вживати на голодний шлу­нок. Кісточки, потрапляючи в шлунок, викликають механічне та хімічне подразнення слизової, що може призвести до загострення виразки або гастродуоденіту.

Сезон полуниці можна продо­вжити, заготовивши її про запас. Кращий спосіб зберегти смакові якості - заморозити ягоду неве­ликими порціями. У варенні по­луниця змінює не тільки смак, а й втрачає значну частину вітамінів. Висушити соковиту ягоду можна, лише використовуючи невеликий нагрів і хорошу вентиляцію. При цьому губиться аромат, але краще зберігаються вітаміни.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини