Віддавати перевагу вівсянці і відмовитися від жирного м’яса
Список продуктів для нормалізації рівня холестерину у крові
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/491308/diieta.jpg)
Не лише харчування впливає на підвищення рівня холестерину у крові, який синтезує наш організм. Навіть за повної відмови від жирів у раціоні синтез його в організмі зможе зростати.
Про це говорить дієтологиня Соломія Наум і водночас наголошує, що правильна корекція раціону піде на користь. Загальний рівень холестерину повинен бути у межах 5,17 ммоль/л або менше. Експерти зазначають, що найбільш шкідливим є холестерин ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності). Надлишок ЛПНЩ накопичується на стінках артерій і викликає вивільнення запальних речовин, які підвищують ризик серцево-судинних ускладнень.
«Основне, що ви можете замінити у раціоні, — збільшити кількість продуктів з клітковиною, відмовитись від трансжирів, зменшити кількість насичених жирів.
Слід уникати жирних сортів м’яса, свинини, домашніх жирних молочних та кисломолочних продуктів, а також вуглеводів, як-от печиво, здоба, звичайні макарони, які призводять до ожиріння, містять у своєму складі занадто мало клітковини, яка сприяє виведенню холестерину", — радить Соломія Наум.
Також дієтологиня склала список продуктів, які найкраще підійдуть для нормалізації рівня холестерину у крові:
1. Вівсянка — одне з найкращих джерел розчинних харчових волокон. Готувати краще на воді або нежирному молоці.
2. Квасоля різних видів, її найкраще варити до повного розварювання, щоб уникнути здуття. Якщо купуєте готову квасолю, звертайте увагу, щоб це був натуральний продукт, щоб у його складі не було цукру чи глутамату натрію.
3. Авокадо — його м’якоть містить мононенасичені жири, а також розчинну й нерозчинну клітковину. Авокадо — смачна заміна тваринним жирам.
4. Баклажан, як й інші фіолетові овочі, є одним із найбагатших джерел розчинних харчових волокон.
5. Морква — містить велику кількість нерозчинних харчових волокон.
6. Мигдаль. Серед горіхів мигдаль містить найбільше клітковини. Інші популярні сорти, як-от фісташка та пекан, містять трохи менше харчових волокон. Волоські горіхи мають додаткову перевагу в тому, що вони є хорошим джерелом поліненасичених рослинних омега-3 жирних кислот.
7. Ківі — несолодкий фрукт, який містить клітковину та багато поживних мікроелементів.
8. Усі ягоди — оскільки їхня поверхня містить насіння, мають вищий вміст харчових волокон, ніж більшість інших фруктів.
9. Цвітна капуста, як й інші хрестоцвіті, містить багато харчових волокон та має мінімальну калорійність.
10. Лосось. Вживання лосося двічі на тиждень може знизити рівень ЛПНЩ, оскільки ця риба багата на омега-3 жирні кислоти. Також хорошими варіантами є консервований тунець і консервовані сардини, проте під час схуднення краще обирати тунець та сардини не в олії, а у власному соці.
Записала Ірина-Марія Лис.