Передплата 2024 «Добрий господар»

Кропива — для здоров’я та краси

У природі немає непотрібних трав. Це підтверджують цінні лікувальні властивості кропиви дводомної, яку здебільшого вважають непотрібним «пекучим бур’яном»

Кропива
Кропива

«Лікарський стаж» кропиви веде відлік з античних часів. Ще 2500 років тому Гіппократ відніс її до числа рослин з універсальними лікувальними властивостями. У давнину навесні молоду кропиву їли у великих кількостях, тому що вірили — вона весь рік оберігатиме людину від хвороб. За переказами, легіонери Цезаря били себе кропивою, щоб врятуватися від холоду. Ця процедура — старовинний народний спосіб лікування артриту і ревматизму.

Хімічний склад

Сучасна наука підтвердила багатий хі­мічний склад кропиви. Вона містить біл­ки, бета-каротини і каротиноїди, вітаміни B, C, E, K, флавоноїди (кверцетин, рутин, камфорну олію, рамнетин), кальцій, хром, залізо, кремній, мурашину кислоту (саме це ми відчуваємо як кропивне жало), танін, макро- і мікроелементи, дубильні речовин, фітонциди, йод.

Крім того, в кропиві присутня велика кількість хлорофілу, який підвищує імунітет, зміцнює клітинні мембрани, бере участь у формуванні сполучної тканини, прискорює загоєння ран, виразок, ерозій, лікує ясна, усуває неприємний запах з рота. Хлорофіл здатний чинити на кров дію, схожу з дією гемоглобіну: насичувати її киснем, приско­рювати азотистий обмін. Цим і пояснюєть­ся те, що кропива чудово «чистить» нашу кров.

Корисні та лікувальні властивості

У народній медицині вона використо­вується як ранозагоювальний, сечогінний, загальнозміцнювальний, проносний, віта­мінний, протисудомний, відхаркувальний засіб. Її застосовують за різних кровотеч, геморою, жовчнокам’яної хвороби, каменів у нирках, задухи, хвороб печінки і жовчних шляхів, набряків, запорів, захворювань серця, туберкульозу, бронхіальної астми, бронхітів, алергіій. Зовнішньо — для ліку­вання ран, кровотеч, шкірних захворювань, для зміцнення волосся.

Цей «пекучий» бур’ян — насправді цінна рослина. Кропиву використовують у меди­цині, косметології, кулінарії.

Кропива має кровоспинну, протиза­пальну і деяку гіпоглікемічну дію, сприяє підвищенню рівня гемоглобіну у крові і під­вищує тонус гладкої мускулатури матки.

Кропиву використовують для лікуван­ня анемії, різних кровотеч, хвороб нирок, печінки, жовчного і сечового міхура, гемо­рою, туберкульозу, порушень обміну ре­човин, а також для профілактики гіпо- та авітамінозів і атеросклерозу. У зовнішньо­му застосуванні препарати кропиви діють як бактерицидний засіб, стимулюють про­цеси загоєння ушкоджених тканин, а також застосовуються для лікування варикозних хронічних виразок.

Настій з листя свіжої кропиви буде дореч­ним для будь-кого з нас. Для його приготуван­ня 2 столові ложки листя залити 500 мл окро­пу, настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день для поліпшення кровообігу й очищення організму, посилення лактації у жінок, які годують немовлят.

Настій кропиви п’ють проти артриту, ек­земи і сильної маткової кровотечі.

Тканину, змочену в настої, накладають на болючі місця за невралгії, подагри, ви­вихів, артриту.

Сік, вичавлений зі свіжих рослин, реко­мендують як загальнозміцнювальний засіб у випадках занепаду сил і недокрів'я. Також він допомагає при набряках, пов’язаних із серцевою недостатністю, відкладенні со­лей у суглобах.

Зовнішньо соком, настоями і відварами лікують різні захворювання шкіри — трофічні виразки, пролежні, лишаї, золотуху, вітиліго.

Сік кропиви з медом вживають за хвороб нирок, жовчного і сечового міхура, шлунка, жовтяниці, епілепсії, туберкульозу і для по­ліпшення роботи серця.

Насіння також застосовують у випадках задишки. Відвар насіння використовують у випадках сечокам’яної хвороби, дизентерії і як антигельмінтний засіб.

Заготовляти краще тільки листя, без стебел і квіток, але обов’язково з квітучих рослин (у червні-серпні).

Кропива у косметології

Проти лупи і для поліпшення росту во­лосся легко приготувати настій з листя кропиви. 1 ст. ложку сухого листя залити склянкою окропу, настояти, процідити. Втирати настій у шкіру голови.

Чудово тонізує шкіру обличчя сік зі сві­жої кропиви, кропив’яно-м'ятний настій. Вже після декількох застосувань ви поба­чите результат — шкіра матиме здоровий колір, розгладяться дрібні зморшки.

Слід знати, що кропива протипоказана у випадках підвищеного згортання крові, кро­вотеч, викликаних поліпами, кістою, пухли­нами матки і придатків. Особлива обереж­ність потрібна у вживанні кропиви хворими із недугами нирок. Вагітним, особливо в останні місяці, кропива протипоказана. Не призначають її і за тромбофлебітів.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини