Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Редиска — червоний корінь здоров’я

Редиска — рослина весняна, вона є справжньою окрасою столу і нового весняного меню. Між іншим, це не лише апетитна добавка до раціону — регулярне споживання редису здатне позбавити нас деяких захворювань. Його назва походить від латинського слова radix — корінь

Редиска
Редиска

Дозріває редиска досить рано, ніби спеціально для того, щоб люди, зголоднілі за вітамінами за зиму, змогли поповнити їх запас навесні. Пучок редиски повністю задовольняє добову потребу людини у вітаміні С.

Хімічні властивості

Незважаючи на свої маленькі роз­міри, редиска містить багато корисних елементів. Вона багата на білок, вітаміни та мікроелементи: калій, кальцій, залізо, фосфор, натрій, магній, марганець, мідь тощо.

Завдяки тому, що аскорбінова кислота присутня в редисці у великій кількості і пе­ребуває у вільному стані, вона легко і по­вністю засвоюється. Найбільше вітаміну С в редисці з яскравим забарвленням по всій поверхні. У коренеплодах з білими «носи­ками» його трохи менше, і ще менше у бі­лих сортах.

Гіркоти і аромату редисці надають ефір­ні олії, які, поряд з іншими корисними влас­тивостями, мають ще й бактерицидний ефект.

Як харчовий продукт редиска має при­ємний специфічний смак. За калорійністю її можна порівняти з помідором, кабачком і баклажаном, проте за кількості білка вона перевершує їх у два рази.

Корисні властивості

Редиска містить багато клітковини, яка нормалізує рівень холестерину у крові. Во­лодіє редиска властивістю активного виве­дення з організму токсинів і шлаків.

Варто зазначити, що в редисці багато фітонцидів, які є натуральними антибіоти­ками, що сприяють значному зміцненню імунітету.

Корисні властивості редиски допома­гають формувати нові клітини організму людини, саме тому редис варто споживати вагітним жінкам.

Вчені доводять, що редис може запо­бігати появі ракових новоутворень, він же стабілізує рівень цукру у крові.

Якщо є схильність до простудних захво­рювань, варто пити сік редиски разом з со­ком моркви.

Вживання редиски бадьорить, покращує колір обличчя, робить більш еластичними стінки судин.

Редиска — чудовий засіб проти закрепів. Вона покращує апетит, нормалізує трав­лення, діє як жовчогінний і сечогінний за­сіб. Гірчична олія, яка міститься в редисці, пригнічує гнильну мікрофлору кишківника.

Редиску рекомендують їсти для профі­лактики атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, гіпертонії, ожиріння.

Сік, отриманий з редиски, покращує травлення і обмін речовин. Особливо ко­рисний він тим, хто хворіє на подагру, ожи­ріння, цукровий діабет.

Не варто нехтувати і зеленими листоч­ками редиски — це важлива добавка до ра­ціону харчування. В них міститься значна кількість вітаміну С. Молоде листя редиски використовуть для приготування страв ра­зом з коренеплодами, але перед вживан­ням його потрібно ошпарити окропом.

Протипоказання

Налягати на редис не слід тим, хто по­терпає від хронічних захворювань шлунка, дванадцятипалої кишки, підшлункової за­лози, печінки і жовчного міхура, а також серцево-судинної системи.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини