Брусниця сприяє захисту організму від дії токсинів
Уже багато років люди використовують червоні ягідки і листя брусниці для лікування різних захворювань і зміцнення імунітету. Ця рослина любить вологу, а тому росте в сирих місцях, наприклад, у хвойних лісах, рідше в листяних лісах та на торф’яних болотах
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/488168/pexels-elena-golovchenko-9149785.jpg)
Про цілющі властивості брусниці знають усі травники. Раніше, коли не було створено штучних ліків, брусниця вважалася ягодою безсмертя, оскільки завдяки своїм корисним властивостям допомагала людям вилікуватися від багатьох недуг.
До складу брусниці входять декілька груп корисних речовин: вітаміни A, B, C, E; кальцій, марганець, магній; каротин; вуглеводи; корисні кислоти — лимонна, яблучна і саліцилова.
Завдяки великому вмісту кислот брусниця на смак кисло-солодка. Вона досить калорійна, в 100 г ягід міститься 45 ккал.
Брусниця містить цілу дюжину лікувальних і корисних властивостей. У листі брусниці є арбутин — це натуральний природний антисептик, який забезпечує бактерицидну дію за зовнішнього застосування. Брусниця є антиоксидантом, а значить, сприяє захисту організму (наприклад, серцево-судинної системи) від дії токсинів.
Властивості брусниці доповнюють таніни. Ці речовини володіють терпкою дією. Це дозволяє позбутися від проносу при вживанні брусниці всередину. А для зовнішнього застосування можна використовувати для полоскання, мазей і в складі свічок, які застосовують ректально.
Відомо, що солодке позитивно впливає на емоційний настрій людини, а тому брусницю корисно їсти для профілактики психологічних розладів і просто гарного настрою.
Корисні властивості соку брусниці проявляються при лікуванні авітамінозів. З допомогою соку зміцнюється і тонізується організм.
Сік з брусниці сприяє зниженню тиску, покращує роботу кишкового тракту при закрепах, знижує температуру тіла і активно виводить сечу з організму. Його приймають при грипі та загальній слабкості.
Брусничне варення добре допомагає при простудних захворюваннях. Корисні властивості брусниці з медом можуть відчути на собі хворі на грип та ГРВІ. Також цей засіб допомагає позбутися головного болю.
Настої з брусничного листя володіють сечогінною дією. Їх використовують для лікування захворювань нирок і печінки, подагри і ревматизму. Якщо з листя брусниці зробити відвар, то такий засіб можна застосовувати для виведення каменів з нирок і жовчного міхура, лікування цукрового діабету.
Протипоказаннями до вживання засобів з брусниці є підвищена кислотність і виразки шлунка. Вона заборонена при внутрішніх кровотечах, поганому згортанні крові.