Передплата 2024 ВЗ

Куці куртки й взуття з тонкою підошвою — для справжньої, а не календарної весни

Лікарі розповіли, що найбільше шкодить нашим ниркам

Коли організм зазнає загального переохолодження, виникають або загострюються хронічні захворювання сечовивідної системи. Ось чому важливо вдягатися відповідно до погоди. Фото OchsnerHealth
Коли організм зазнає загального переохолодження, виникають або загострюються хронічні захворювання сечовивідної системи. Ось чому важливо вдягатися відповідно до погоди. Фото OchsnerHealth

Не згадуємо про наші нирки, поки ті справно функціонують. Але щоб так було завжди, слід дотримуватися певних рекомендацій. Нефрологи Другого медичного об'єднання Львова нагадали, як правильно дбати про цей делікатний парний орган та які сигнали організму не варто ігнорувати.

Щоб зберегти нирки здо­ровими, треба вдягати­ся відповідно до пого­ди. А це означає, що куці куртки й взуття з тонкою підошвою по­чинаємо носити не з початком календарної весни, а з момен­ту, коли надворі справді поте­пліє! Коли організм зазнає за­гального переохолодження, виникають або загострюються хронічні захворювання сечови­відної системи: уретрит, цистит і пієлонефрит.

Хто найбільш вразливий до холоду:

  • жінки (через певні анато­мічні особливості);
  • пацієнти, які мають камені у нирках;
  • хворі на цукровий діабет;
  • чоловіки, у яких збільшена простата;
  • люди з ослабленим імуні­тетом.

За яких симптомів необ­хідно звернутися до лікаря:

  • частих болючих сечови­пускань малими порціями;
  • болю внизу живота або в попереку;
  • зміни кольору сечі (стає бурою чи червоною);
  • підвищення температури тіла, ознобу.

Що шкодить ниркам:

  • Алкоголь. Не існує жод­ного спиртовмісного напою, який би позитивно впливав на здоров’я цього парного органа. Навіть «невинні» пиво та ігристі вина можуть провокувати роз­виток й загострення хронічних запальних захворювань. А піс­ля вживання фальсифікованої продукції взагалі може розви­нутися ниркова недостатність. Така людина потребуватиме проведення гемодіалізу.
  • Копчена, гостра їжа, нава­ристі м’ясні бульйони, страви, щедро приправлені оцтом, хо­лодці;
  • продукти зі значним вміс­том солі;
  • зловживання м’ясом, коли людина їсть його щодня у вели­кій кількості;
  • тепличні овочі, які вирощу­валися на «хімікатах».

Щоб нирки залишалися здоровими

Порада № 1. Пийте до­статньо води. Не багато, а власне достатньо. Молодь влітку може дозволити собі випивати по 1,5−2,5 л води на день. А от людям похилого віку, пацієнтам, які мають проблеми зі серцево-судинною або ди­хальною системою чи хворі­ють на декомпенсований цу­кровий діабет, краще узгодити це питання з лікуючим ліка­рем, оскільки в їхньому випад­ку надмір рідини в організмі може призвести до підвищен­ня артеріального тиску і появи набряків.

Порада № 2. Збалансова­но харчуйтеся. Збагатіть ра­ціон великою кількістю овочів, зелені, цілозернових злаків — вони містять клітковину і віта­міни групи В. Корисно їсти до­машні огірки та яблука, сезонні ягоди й кавуни (але перед тим, як на них налягати, радимо ознайомитися з попереднім пунктом).

Порада № 3. Контролюйте свій кров’яний тиск і вагу.

Порада № 4. Намагайте­ся більше часу проводити в русі: ходіть, бігайте, їздіть на велосипеді.

Порада № 5. Ведіть здоро­вий спосіб життя. Зокрема це передбачає відмову від шкідли­вих звичок.

Порада № 6. Вчасно про­ходьте медичні огляди.

Порада № 7. Не займайте­ся самолікуванням — за погір­шення самопочуття зверніться по медичну допомогу.

Схожі новини