Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Цілющі плоди оливи

Оливки надзвичайно популярні. Наскільки ж вони всім корисні?

Плоди оливи називаються оливками, а маслини – це ті ж оливки, тільки більш зрі­лі і відрізняються за процентним вмістом олії.
Плоди оливи називаються оливками, а маслини – це ті ж оливки, тільки більш зрі­лі і відрізняються за процентним вмістом олії.

Незважаючи на те, що в процесі обробки кількість корисних речовин в оливках зменшується, в них все одно зберігається чимало речовин, необхідних організму.

Гурмани вважають, що найбільш смачні оливки з кісточками. Проте в салати, піцу та інші страви краще додавати оливки без кісточок.

Плоди оливи називаються оливками, а маслини — це ті ж оливки, тільки більш зрі­лі і відрізняються за процентним вмістом олії. Більш дозрілі плоди стають м’якими і маслянистими, звідки і пішла назва — маслини. Розрізняють сорти оливи, багаті олією, і сорти, придатні для солін­ня. З останніх і готуються ті самі оливки, або маслини, які потра­пляють на наш стіл.

Оливки містять багато міне­ральних речовин, вітамінів, міне­ралів. В них містяться вітаміни А, С, Е, К, Р, РР, вітаміни групи В, ка­ротиноїди. Оливки багаті солями заліза, калію, фосфору, білками, пектинами, цукрами.

Ці плоди також містять поліне­насичені жирні кислоти, які зни­жують рівень холестерину у крові і захищають від серцево-судинних захворювань.

Все це робить оливки і олив­кову олію цінним і корисним про­дуктом.

Лікувальні властивості

Наявність такої кількості віта­мінів, мінералів та інших корисних речовин сприяє зміцненню крово­носних судин, зміцнює серцево-судинну систему, очищає кров, підвищує імунітет.

Оливки особливо корисні для людей з ослабленим зором, шкір­ними хворобами, за проблем з волоссям і нігтями. В оливках також є пектини і клітковина, які покращують функцію шлунково-кишкового тракту, допомагають позбутися запорів, вони мають жовчогінну дію.

Крім того, оливки благотвор­но впливають на дихальну систе­му, щитовидну залозу та нирки. Оливки допоможуть здоровій лю­дині уникнути тяжкості в шлунку, тому що покращують роботу пе­чінки і прискорюють процес пере­травлювання їжі.

Завдяки тому, що оливки багаті на антиоксиданти, вони запобіга­ють передчасному старінню орга­нізму і є чудовою профілактикою онкологічних захворювань.

В офіційній медицині оливко­ву олію використовують для при­готування лікарських препаратів, а також призначають за різних захворювань травної системи, жовчнокам’яної хвороби. Корис­на вона за ран, порізів та опіків, порушень зору, артриту, подагри, остеохондрозу, порушень жіночої статевої функції.

В оливковій олії міститься така ж концентрація лінолевої кислоти, як і в материнському молоці. А ця кислота дуже важлива для форму­вання нервової системи малень­ких дітей.

Оливкова олія єдина з усіх олій здатна протистояти втраті каль­цію в кісткових тканинах літніх лю­дей.

За деякими даними, регуляр­не вживання високоякісної олив­кової олії запобігає онкологічним захворюванням.

У народній медицині настій листя оливкового дерева вико­ристовують у випадках задишки, гіпертонії і як сечогінний засіб.

Протипоказання

Проте в маслинах міститься багато жиру, тому за ожиріння, цукрового діабету, а також за­гострення шлунково-кишкових недуг (панкреатит, виразкова хвороба, гастрит) захоплювати­ся ними не варто. Також зверніть увагу: дітям оливки слід давати з обережністю, оскільки способи консервації маслин можуть ви­кликати алергічну реакцію.

Зловживати оливками (з'їдати більше ніж 30−50 штук за один прийом їжі) також не рекоменду­ється тим, хто страждає від підви­щення артеріального тиску і на­бряків — в консервованих оливках багато солі, яка може знижувати дію препаратів для гіпертоніків.

Підготувала Галина Вербицька

Схожі новини