Цілющі плоди оливи
Оливки надзвичайно популярні. Наскільки ж вони всім корисні?
Незважаючи на те, що в процесі обробки кількість корисних речовин в оливках зменшується, в них все одно зберігається чимало речовин, необхідних організму.
Гурмани вважають, що найбільш смачні оливки з кісточками. Проте в салати, піцу та інші страви краще додавати оливки без кісточок.
Плоди оливи називаються оливками, а маслини — це ті ж оливки, тільки більш зрілі і відрізняються за процентним вмістом олії. Більш дозрілі плоди стають м’якими і маслянистими, звідки і пішла назва — маслини. Розрізняють сорти оливи, багаті олією, і сорти, придатні для соління. З останніх і готуються ті самі оливки, або маслини, які потрапляють на наш стіл.
Оливки містять багато мінеральних речовин, вітамінів, мінералів. В них містяться вітаміни А, С, Е, К, Р, РР, вітаміни групи В, каротиноїди. Оливки багаті солями заліза, калію, фосфору, білками, пектинами, цукрами.
Ці плоди також містять поліненасичені жирні кислоти, які знижують рівень холестерину у крові і захищають від серцево-судинних захворювань.
Все це робить оливки і оливкову олію цінним і корисним продуктом.
Лікувальні властивості
Наявність такої кількості вітамінів, мінералів та інших корисних речовин сприяє зміцненню кровоносних судин, зміцнює серцево-судинну систему, очищає кров, підвищує імунітет.
Оливки особливо корисні для людей з ослабленим зором, шкірними хворобами, за проблем з волоссям і нігтями. В оливках також є пектини і клітковина, які покращують функцію шлунково-кишкового тракту, допомагають позбутися запорів, вони мають жовчогінну дію.
Крім того, оливки благотворно впливають на дихальну систему, щитовидну залозу та нирки. Оливки допоможуть здоровій людині уникнути тяжкості в шлунку, тому що покращують роботу печінки і прискорюють процес перетравлювання їжі.
Завдяки тому, що оливки багаті на антиоксиданти, вони запобігають передчасному старінню організму і є чудовою профілактикою онкологічних захворювань.
В офіційній медицині оливкову олію використовують для приготування лікарських препаратів, а також призначають за різних захворювань травної системи, жовчнокам’яної хвороби. Корисна вона за ран, порізів та опіків, порушень зору, артриту, подагри, остеохондрозу, порушень жіночої статевої функції.
В оливковій олії міститься така ж концентрація лінолевої кислоти, як і в материнському молоці. А ця кислота дуже важлива для формування нервової системи маленьких дітей.
Оливкова олія єдина з усіх олій здатна протистояти втраті кальцію в кісткових тканинах літніх людей.
За деякими даними, регулярне вживання високоякісної оливкової олії запобігає онкологічним захворюванням.
У народній медицині настій листя оливкового дерева використовують у випадках задишки, гіпертонії і як сечогінний засіб.
Протипоказання
Проте в маслинах міститься багато жиру, тому за ожиріння, цукрового діабету, а також загострення шлунково-кишкових недуг (панкреатит, виразкова хвороба, гастрит) захоплюватися ними не варто. Також зверніть увагу: дітям оливки слід давати з обережністю, оскільки способи консервації маслин можуть викликати алергічну реакцію.
Зловживати оливками (з'їдати більше ніж 30−50 штук за один прийом їжі) також не рекомендується тим, хто страждає від підвищення артеріального тиску і набряків — в консервованих оливках багато солі, яка може знижувати дію препаратів для гіпертоніків.
Підготувала Галина Вербицька