Сир — невичерпне джерело кальцію
Існує багато видів кисломолочних продуктів. Одним з найвідоміших є сир. З дитинства пам’ятаємо, що сир — джерело кальцію, дуже важливого для росту організму, нігтів, зубів, для гарного волосся
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/483480/syr.jpg)
Сир — унікальний продукт: його можна їсти і солодким, і солоним, від нього не товстіють, при цьому він поживний і корисний. І головне — він дуже смачний.
Крім чудових смакових якостей, сир має ще й цілющі і лікувальні властивості. Унікальні властивості сиру обумовлені технологією виготовлення цього продукту. У процесі приготування сиру з молока виділяються найцінніші компоненти — легко засвоюваний білок і молочний жир.
Хімічний склад
Якщо говорити про хімічний склад сиру, то він дуже різноманітний. Це і амінокислоти, лактоза (молочний цукор), мінеральні речовини — залізо, фосфор, кальцій, гормони, ферменти, жир, вуглекислота і вітаміни, яких налічується аж 12 — вітаміни групи А, В, С і D і, звичайно ж, білок.
Корисні та лікувальні властивості
Сир — незамінний компонент повноцінного і здорового раціону.
Він багатий на мінеральні речовини: кальцій — будівельний елемент для кісток і зубів, фосфор, який бере участь у збереженні кісткової тканини, залізо, що регулює рівень гемоглобіну у крові, і магній — життєво важливі елементи в життєдіяльності організму. Нестача цих мікроелементів веде до порушень опорно-рухового апарату, збудливості нервової системи, до різних форм анемії. Ці речовини необхідні дітям у період росту кісток, у тому числі і зубів, вагітним жінкам, за переломів, захворювань кровотворного апарату, рахіту, гіпертонічної хвороби, захворювань серця, хвороб нирок та багатьох інших.
Сир включають у раціон хворих з виразкою шлунка, хронічним гастритом, хворобами жовчного міхура, за серцево-судинних захворювань, гіпертонії.
Він дуже корисний для здоров’я дітей та використовується в дитячому і лікувальному харчуванні у випадках захворювань печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, серцевo-судинної системи, легенів.
Корисні властивості сиру обумовлюються його цілющим складом. Молочний білок — казеїн, що міститься в сирі, має високу поживну цінність і може замінити тваринні білки. 300 г сиру — це добова доза білка, необхідна для організму.
Білки — дуже важливі речовини, що прискорюють хід біохімічних реакцій. Нестача їх може призвести до анемії, хвороб печінки, підшлункової залози, алергічних висипань, зниження імунітету, швидкої втомлюваності.
Білки, що входять до складу сиру, містять незамінні амінокислоти — метіонін та холін і можуть служити заміною іншим білкам тваринного походження для людей, яким вони протипоказані. Сир не лише багатий на вітаміни, а й легко засвоюється організмом, тому цей продукт найбільш цінний для дітей і літніх людей.
Амінокислоти, що містяться в сирі, сприяють профілактиці захворювань печінки, а вітаміни групи В захищають від атеросклерозу.
Знежирений сир має дієтичні властивості, тому входить до складу багатьох дієт для схуднення і «розвантажувальних днів».
Дуже важливо, що в сирі відсутні пурини, на відміну від м’яса і риби, тому сир рекомендується людям літнього віку, в яких порушений пуриновий обмін.
Сир сприяє утворенню гемоглобіну у крові і нормалізації роботи нервової системи, рекомендується для профілактики захворювань обміну речовин.
Сир покращує регенеративну здатність нервової системи, зміцнює кісткову і хрящову тканину.
Він корисний для профілактики атеросклерозу, оскільки містить холін і метіонін, для формування кісткової тканини — містить солі кальцію і фосфору. Сир дуже корисний для людей, які хворіють на серце і нирки, тому що кальцій забезпечує виведення рідини з організму.
Корисні властивості сиру необхідні для підтримки правильного обміну речовин і профілактики ожиріння, для запобігання недокрів'ю, оскільки мінеральні речовини у його складі беруть участь у виробленні гемоглобіну.
Вуглеводи в незначній кількості містяться у сирі, тому для діабетиків сир — продукт номер один.
Однак і на цьому чудотворні властивості молочнокислих ласощів не закінчуються. Сир активно застосовується в косметології для різних масок, мазей і кремів, що пом’якшують, зволожують, заспокоюють шкіру, насичують її вітамінами.
Застереження
Сир необхідно вживати в розумних кількостях. Особливо це стосується жирного сиру. Достатньою нормою буде приблизно 250 г на день.
Оскільки продукт висококонцентрований, у раціоні він повинен бути присутнім не більш ніж 2−3 рази на тиждень, бо може принести замість користі шкоду.
Якщо вас турбують захворювання кишківника, то ставитися до вживання сиру слід обережно. У ньому можуть розвиватися різні бактерії, особливо за неправильного зберігання.
Існує багато видів сиру. Його вживають як у свіжому вигляді, так і для приготування різноманітних страв, і всі корисні для нашого організму. Варто звернути увагу на деякі види сиру.
Адигейський сир
Батьківщиною цього сиру є передгір'я і гірські райони Кавказу. Там і сьогодні корінні горяни не сідають за стіл, якщо на ньому немає хорошого шматка свіжого сиру, який вони традиційно поєднують із зеленню і вином. Також цей сорт готують здавна в країнах Середземномор’я.
Цей сироватковий сир належить до групи м’яких сирів без дозрівання. Він родич бринзи, фети, моцарели, рікоти, маскарпоне, але, на відміну від своїх побратимів, проходить пастеризацію за високої температури.
Адигейський сир містить високу кількість кальцію, фосфору, вітамінів групи В і незамінних амінокислот, що й визначає його цінні поживні та лікувальні властивості. Він корисний всім, але особливо дітям, жінкам у період виношування дитини і годування грудьми, літнім людям. Високий вміст кальцію сприяє регенерації кісткової тканини, тому цей сорт показаний у випадках переломів і крихкості кісток, а також остеопорозу і туберкульозу.
Низька калорійність і невисокий вміст солі дозволяють вживати цей сир гіпертонікам, з раціону яких мають бути виключені всі жирні та солоні продукти, зокрема тверді сири. На відміну від інших сортів, які мають різкий гострий смак і високу жирність, адигейський можна вживати тим, хто хворіє на різні шлунково-кишкові недуги, в тому числі і на хронічній стадії. Також цей вид сиру можна вживати в помірних дозах людям з надмірною масою тіла.
Адигейський сир протипоказаний людям, яким шкодять молочні продукти. Деякі вчені вважають, що він, як і інші сири, що містять високу кількість особливої амінокислоти, триптофану, може провокувати сильні головні болі і бути причиною нападів мігрені.
Бринза
Це сир, приготовлений з овечого або з суміші овечого та козячого молока, витриманий у розсолі. Сьогодні бринзу для масового виробництва готують також з коров’ячого молока, однак такий продукт дещо поступається справжньому овечому сиру за смаковими якостями. Бринза під час готування не піддається високотемпературній обробці, завдяки чому в ній зберігаються найкорисніші складники молока.
Місцем народження бринзи вважається арабський Схід.
Склад і корисні властивості бринзи. Бринза вважається найкориснішим з усіх видів сирів, вона багата на вітаміни групи В, А, Е, мікроелементи, а також мінеральні речовии: солі калію, кальцію і фтору. Крім того, бринза є цінним джерелом білка.
Усім відомо, що тверді сири корисні для організму, хоча це й досить калорійний продукт, оскільки складається здебільшого з жирів. При цьому у бринзі вміст жирів, порівняно з твердими сирами, менший, а білків, необхідних для організму, більше.
За вмістом кальцію, необхідного для кісток і зубів кожної людини, бринза перевершує незбиране молоко. Варто врахувати, що кальцій, який міститься у бринзі, повністю засвоюється організмом, тому 70−100 грамів цього продукту дозволяють забезпечити добову потребу організму в цьому мікроелементі.
Бринза покращує процеси травлення та пригнічує розвиток у кишечнику гнильних бактерій. Крім того, її регулярне вживання допомагає зберегти молодість і пружність шкіри.
Протипоказання. Єдиною негативною властивістю бринзи можна назвати її солоність, яка, своєю чергою, може спровокувати виникнення певних проблем з артеріальним тиском або гіпертонічні кризи. Саме внаслідок своєї солоності бринза протипоказана людям із захворюваннями нирок, органів кровообігу, підшлункової залози, шлунка, нервової системи, а також печінки і жовчовивідних шляхів.
Сулугуні
Це — сир щільної консистенції, білого або кремового кольору, традиційно вироблений з пастеризованого овечого, буйволиного, козячого або коров’ячого молока в грузинському регіоні Самегрело. Назва сиру трактується як складена з грузинських слів «сулі» і «гуні» — «душа» і «серце».
Сир містить повноцінний білок з багатим амінокислотним складом, частка жиру в ньому сягає 40−50%, забезпечуючи покриття енергетичних витрат організму, а також мінеральні солі і вітаміни — важливі цеглинки для обміну речовин в цілому і нормального метаболізму клітин зокрема. Таким чином, сир сулугуні корисний особливо для дітей, вагітних жінок, матерів-годувальниць та ослаблених хворих (особливо за туберкульозу легенів і переломів кісток).
Копчені види сулугуні не рекомендується вживати хворим на гастрит, виразкову хворобу травного тракту, за ниркових і серцевих набряків.
Підготувала Галина Вербицька.