Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вітаміни взимку — з їжі чи з піґулок?

У зв’язку з особливостями нашого клімату проблема нестачі вітамінів частіше виникає в холодну пору року. Взимку в меню стає менше свіжих овочів і фруктів, які є природними джерелами вітамінів. Тож звідки отримувати вітаміни взимку — вживаючи вітамінні комплекси чи з їжі?

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Харчуватися якісно необхідно цілий рік. Задля профілак­тики гіповітамінозу лікар може підібрати хороший мультиві­тамінний комплекс, але основним джерелом вітамінів і мі­кроелементів мають бути продукти харчування. У зимовий період їжа повинна бути більш калорійною, щоб забезпечити організм енергією для протистояння холоду. Отримати необхідну кількість поживних речовин і вітамінів допоможуть м’ясо, риба, молоч­ні продукти, злаки та рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова).

Свіжі овочі та фрукти можна придбати в магазинах цілий рік, але варто віддати перевагу сезонним овочам (капусті, моркві, бу­ряку) та фруктам. Зима — саме час для цитрусових. Апельсини, мандарини та інші цитрусові зміцнюють імунітет та сприяють ак­тивним обмінним процесам в організмі. Тому зима не перешкода, щоб харчуватися здоровою їжею. Також зверніть увагу на замо­рожені літні фрукти, ягоди, овочеві суміші - в літній смородині, малині, вишні міститься більше поживних речовин, ніж у штучно вирощених взимку. Їх можна купити в магазині або заготовити за­здалегідь з домашньої сировини. Обов’язково необхідно зверта­ти увагу на спосіб кулінарної обробки: тривалий температурний вплив руйнує корисні речовини.

Таблетки не можуть замінити збалансоване меню

Перш ніж почати приймати вітаміни в таблетках, необхідно вра­хувати низку нюансів:

  • погіршення самопочуття, втома, випадіння волосся та інші ознаки не обов’язково спричинені гіповітамінозом. Їх причиною можуть бути патології внутрішніх органів, різного роду порушен­ня, що потребують лікування. За наявності тривожних симптомів варто звернутися до лікаря і пройти діагностику, щоб виключити патології;
  • надлишок вітамінів так само шкідливий, як і брак, тому їх мож­на приймати тільки за призначенням лікаря після проведення ана­лізів;
  • якщо аналізи підтвердили нестачу вітамінів, слід вживати від­повідні препарати. За роздільного прийому вітаміни засвоюються краще, ніж у комплексі, який містить відразу всі мікроелементи. Наприклад, від остеопорозу лікар призначає прийом кальцію з ві­таміном D3.

Як взимку бути здоровим і не хворіти

Стійкість до захворювань визначає імун­на система. Для міцного імунітету в раціоні повинно бути достатньо вітамінів A, C і D, а також комплекс вітамінів групи B: фолієва кислота (B9), рибофлавін (B2), пантотено­ва кислота (B5). Їхніми джерелами є м’ясо, яйця, морепродукти, молочні продукти, бо­бові, свіжі овочі і фрукти. Антиоксидантний захист забезпечує вітамін E. Він міститься в рослинних оліях, горіхах, насінні. У пері­од зимових застуд навантаження на імунну систему підвищується, що збільшує потре­бу організму у вітамінах, тому збалансова­ний раціон дуже важливий.

За порадою сімейного лікаря, з метою профілактики гіповітамінозу взимку мож­на придбати вітамінно-мінеральний комп­лекс. Він містить основні вітаміни і міне­ральні речовини, дозування яких підібране для оптимального засвоєння. В аптеках представлені загальнозміцнювальні комп­лекси, спеціальні препарати для дітей, чо­ловіків, жінок, вагітних та матерів, діти яких на грудному вигодовуванні, людей похило­го віку.

Деякі комплексні препарати містять не одну, а дві або три піґулки. Їх приймають з інтервалом 3−4 години. Завдяки роз­дільному прийому речовини-антагоністи не заважають засвоєнню один одного. Це підвищує ефективність застосування пре­парату. Вибираючи вітамінний комплекс, слід зважати не лише на сезонність, а й на індивідуальний стан організму. У випадках захворювань потреба в деяких компонен­тах може підвищуватися або зменшувати­ся, тому потрібна консультація лікаря.

Інна Дубишева, дієтолог, нутриціолог.

Схожі новини