Вітаміни взимку — з їжі чи з піґулок?
У зв’язку з особливостями нашого клімату проблема нестачі вітамінів частіше виникає в холодну пору року. Взимку в меню стає менше свіжих овочів і фруктів, які є природними джерелами вітамінів. Тож звідки отримувати вітаміни взимку — вживаючи вітамінні комплекси чи з їжі?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/483476/vitaminy.jpg)
Харчуватися якісно необхідно цілий рік. Задля профілактики гіповітамінозу лікар може підібрати хороший мультивітамінний комплекс, але основним джерелом вітамінів і мікроелементів мають бути продукти харчування. У зимовий період їжа повинна бути більш калорійною, щоб забезпечити організм енергією для протистояння холоду. Отримати необхідну кількість поживних речовин і вітамінів допоможуть м’ясо, риба, молочні продукти, злаки та рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова).
Свіжі овочі та фрукти можна придбати в магазинах цілий рік, але варто віддати перевагу сезонним овочам (капусті, моркві, буряку) та фруктам. Зима — саме час для цитрусових. Апельсини, мандарини та інші цитрусові зміцнюють імунітет та сприяють активним обмінним процесам в організмі. Тому зима не перешкода, щоб харчуватися здоровою їжею. Також зверніть увагу на заморожені літні фрукти, ягоди, овочеві суміші - в літній смородині, малині, вишні міститься більше поживних речовин, ніж у штучно вирощених взимку. Їх можна купити в магазині або заготовити заздалегідь з домашньої сировини. Обов’язково необхідно звертати увагу на спосіб кулінарної обробки: тривалий температурний вплив руйнує корисні речовини.
Таблетки не можуть замінити збалансоване меню
Перш ніж почати приймати вітаміни в таблетках, необхідно врахувати низку нюансів:
- погіршення самопочуття, втома, випадіння волосся та інші ознаки не обов’язково спричинені гіповітамінозом. Їх причиною можуть бути патології внутрішніх органів, різного роду порушення, що потребують лікування. За наявності тривожних симптомів варто звернутися до лікаря і пройти діагностику, щоб виключити патології;
- надлишок вітамінів так само шкідливий, як і брак, тому їх можна приймати тільки за призначенням лікаря після проведення аналізів;
- якщо аналізи підтвердили нестачу вітамінів, слід вживати відповідні препарати. За роздільного прийому вітаміни засвоюються краще, ніж у комплексі, який містить відразу всі мікроелементи. Наприклад, від остеопорозу лікар призначає прийом кальцію з вітаміном D3.
Як взимку бути здоровим і не хворіти
Стійкість до захворювань визначає імунна система. Для міцного імунітету в раціоні повинно бути достатньо вітамінів A, C і D, а також комплекс вітамінів групи B: фолієва кислота (B9), рибофлавін (B2), пантотенова кислота (B5). Їхніми джерелами є м’ясо, яйця, морепродукти, молочні продукти, бобові, свіжі овочі і фрукти. Антиоксидантний захист забезпечує вітамін E. Він міститься в рослинних оліях, горіхах, насінні. У період зимових застуд навантаження на імунну систему підвищується, що збільшує потребу організму у вітамінах, тому збалансований раціон дуже важливий.
За порадою сімейного лікаря, з метою профілактики гіповітамінозу взимку можна придбати вітамінно-мінеральний комплекс. Він містить основні вітаміни і мінеральні речовини, дозування яких підібране для оптимального засвоєння. В аптеках представлені загальнозміцнювальні комплекси, спеціальні препарати для дітей, чоловіків, жінок, вагітних та матерів, діти яких на грудному вигодовуванні, людей похилого віку.
Деякі комплексні препарати містять не одну, а дві або три піґулки. Їх приймають з інтервалом 3−4 години. Завдяки роздільному прийому речовини-антагоністи не заважають засвоєнню один одного. Це підвищує ефективність застосування препарату. Вибираючи вітамінний комплекс, слід зважати не лише на сезонність, а й на індивідуальний стан організму. У випадках захворювань потреба в деяких компонентах може підвищуватися або зменшуватися, тому потрібна консультація лікаря.
Інна Дубишева, дієтолог, нутриціолог.