Передплата 2024 «Добрий господар»

Правильне харчування за відсутності жовчного міхура

Практично вся їжа після ви­далення жовчного міхура має бути нейтральною за своїми хімічними властивос­тями

Можна вживати лише рослин­ні жири, тобто олії, зокрема соняшникову, рапсову, льняну, конопляну й навіть арахісову
Можна вживати лише рослин­ні жири, тобто олії, зокрема соняшникову, рапсову, льняну, конопляну й навіть арахісову

Жити без жовчного міхура доводиться насторожено. І все тому, що відсутній резервуар для накопичення жовчі. Жовч, як відомо, виробляється в печінці. І відбувається це постійно протягом усього життя людини. Не входячи у «високі сфери» біохімічних процесів, які відбуваються в організмі, хочеться підкреслити, що якість травлення після видалення жовчного міхура значно змінюється в незвичний для людей бік. У зв’язку з цим виникає питання про кількість прийомів їжі, а також її якість.

Смаженому та жирному — зась!

Практично вся їжа після ви­далення жовчного міхура (далі ЖМ) має бути нейтральною за своїми хімічними властивос­тями. Категорично протипо­казані будь-які тваринні жири. Можна вживати лише рослин­ні жири, тобто олії, зокрема соняшникову, рапсову, льняну, конопляну й навіть арахісову. Але окремо хотілося б від­значити високі терапевтичні властивості лляної та коно­пляної олій. Тому потрібно на­магатися максимально вико­ристовувати їх у раціоні свого харчування у вигляді різних заправок для перших і других страв.

Крім того, слід розпроща­тися зі звичкою їсти смажене. Будь-яка смажена їжа для лю­дей, які залишилися без ЖМ, — табу.

Для того, щоб хоч якось урізноманітнити одноманіт­ність свого напівчернечого ра­ціону, постарайтеся підібрати «м'які» спеції та приправи. Але на вашому столі не має бути часнику, гвоздики, хмелі-су­нелі, аджики, гострого кетчу­пу, а також майонезу. Подраз­нюючи найчастіше надмірно слизову оболонку шлунка, ці «агенти впливу» недоречно посилюють жовчотворення й жовчовиділення, призводять у результаті до нестравності їжі та «заболочування» тонкого й товстого кишечнику.

У зв’язку з цим зусилля, які вживаються для успішної де­фекації, спричиняють додат­ковий приплив артеріальної крові в нижні кінцівки. Серце починає працювати з підвище­ним навантаженням, а голов­ному мозку бракує збагаченої киснем артеріальної крові. І, як результат, на периферії ви­никають тромбофлебіт, вари­козне розширення вен нижніх кінцівок, збільшення печінки, пневмосклероз тощо. А в цен­трі - порушення мозкового кровообігу, ідіопатичні арах­ноенцефаліти й арахноїдити, а внаслідок цих змін виникає церебросклероз.

Особливе місце — овочам

Раціон харчування в разі видалення ЖМ дуже нагадує вегетаріанський, але ви за­вжди можете собі дозволити рибу й морепродукти, а та­кож у дуже невеликій кількос­ті пісні м’ясні страви з птиці, нутрії, кролика, телятини й молодої баранини, приго­товлені у вареному вигляді чи на парі. Також показані різні каші, особливо манна на воді, гречана та перлова, заправлені олією.

Особливе місце в харчу­ванні людей, котрі живуть без ЖМ, посідають овочі. Травлення має свої сезонні переваги, які й зумовлюють появу на наших столах маси квашених природним шля­хом овочів і фруктів в осінню, зимову й ранню весняну пору року. Свіжі овочі, вирощені в штучних умовах, потрібно на­магатися не вживати.

Крім цього, протягом 1,5−2 місяців після видалення ЖМ переведіть себе на 4−5-ра­зове харчування. Позбудь­теся звички перекушувати мимохідь і категорично від­мовтеся від усіх видів фаст-фуду. Також дуже важливо не переїдати: шлунок після їжі має бути наповнений на дві третини. Решта ж об'єму призначена для повітря, яке вкрай потрібне для успішного травлення.

Схожі новини