Передплата 2024 «Добрий господар»

Вражаючі переваги вживання петрушки

Петрушка — унікальна рос­лина, відома у всьому світі, яку широко використовують не лише в кулінарії, а й в альтер­нативній медицині

Петрушка корисна як для внутрішніх органів, так і для по­кращення шкіри.
Петрушка корисна як для внутрішніх органів, так і для по­кращення шкіри.

Ми часто додаємо у свої супи та салати петрушку для смаку та аромату, не задумаючись про користь, яку приносить ця запашна зелень. Дізнавшись про кількість вітамінів та мінералів, які можна отримати з петрушкою, ви полюбите її ще більше і захочете прикрашати нею всі свої страви.

Петрушка — унікальна рос­лина, відома у всьому світі, яку широко використовують не лише в кулінарії, а й в альтер­нативній медицині. Листя, стебла, коріння — всі частини петрушки приносять користь та зцілюють організм людини. Ця зелень вхо­дить у сімку найкорисніших рос­лин планети (крім неї - кориця, шавлія, куркума, імбир, орегано та червоний перець чилі).

Зменшує запалення

Запалення — одне з найне­безпечніших симптомів, оскільки сприяє розвитку багатьох захво­рювань та ослаблює організм. Петрушка містить велику кількість антиоксидантів, як-от вітаміни С, А та Е, які допомагають зменши­ти запальні процеси в організмі, а також флавоноїди, що знижу­ють ризик багатьох хронічних за­хворювань, зокрема раку, атеро­склерозу, хвороб Альцгеймера, Паркінсона та багатьох інших.

Зміцнює кістки

У петрушці міститься вітамін К, добову норму якого можна отри­мати з десяти гілочок цієї зелені. Якщо ця корисна зелень надхо­дитиме в організм у необхідній кількості, кістки будуть міцнішими і стійкішими до переломів, оскіль­ки вітамін К відповідає за білок, який їх формує, а також сприяє згортанню крові.

Допомагає травленню

Петрушка стимулює апетит, покращує травлення, допомагає знизити газоутворення та біль у животі, тому що має природні сполуки, які допомагають виводи­ти гази з організму.

Запобігає появі зморщок

Петрушка корисна як для внутрішніх органів, так і для по­кращення шкіри. Вітамін С, що міститься у ній, потрібен для ви­роблення в організмі колагену — речовини, яка створює особливу структуру, пружність, еластич­ність шкіри і допомагає розгла­джувати дрібні зморшки.

Освіжає дихання

Якщо під рукою немає жуваль­ної ґумки, а вам терміново треба позбутися неприємного запаху з рота, пожуйте кілька листків пе­трушки. Вона нейтралізує непри­ємні запахи, особливо після час­нику та цибулі. Не забудьте потім перевірити, щоб дрібні шматочки зелені не застрягли у зубах.

Допомагає у випадку інфекцій сечовивідних шляхів

Якщо ви періодично страж­даєте від інфекцій сечовивідних шляхів, додайте до свого раці­ону більше петрушки. Ця зелень містить хімічні компоненти, що стимулюють скорочення м’язів кишечнику, сечового міхура і мат­ки, що може допомогти у випадку інфекцій сечовивідних шляхів, ви­разки шлунка і навіть менструаль­них болів.

Позитивно впливає на зір

Оскільки петрушка містить ві­тамін А, то вживання її у достатній кількості важливе для здоров’я очей та гарного зору. Також він запобігає сухості очей, курячій сліпоті та виникненню катаракти.

Захищає від серцево-судинних захворювань

Петрушка містить фолієву кис­лоту, яка допомагає нормалізува­ти рівень амінокислоти, яка нази­вається гомоцистеїном, що дуже важливо, оскільки за її надмірно високого рівня підвищується ри­зик розвитку серцево-судинних захворювань. Однак фолієва кис­лота, як і вітамін С, чутлива до те­пла, тому петрушку слід вживати у свіжому вигляді, а не додавати до гарячих страв.

Схожі новини