Передплата 2024 ВЗ

Пелена перед очима може бути ознакою діабету

Як ми знаємо, очі - дзеркало душі. Але, разом з тим, по очах можна визначити, чи людина має якісь хвороби

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

«Пливе» в очах

Раптова розми­тість «картинки» в очах свідчить про проблеми з припливом крові до очей або головного мозку, як, наприклад, при мігрені або при інсульті. У другому випадку запобігти серйозним пошко­дженням мозку і життєво важливих ор­ганів допоможе негайна медична до­помога.

Опуклі очі

Причиною такого симп­тому, найімовірніше, є щитовид­на залоза, а точніше — її гіперфункція (надлишковий синтез гормонів). Су­проводжувати цей симптом можуть також розлад шлунка, втрата ваги і тремор рук. Приборкати щитовидку допоможе медикаментозне лікування або хірургічне втручання.

«Пелена» перед очима

Зату­манений зір і труднощі з видимістю в темний час доби може бути озна­кою діабету, який провокує підвищен­ня рівня цукру в крові. Якщо проігнору­вати цей симптом, наступним етапом може стати розвиток діабетичної ре­тинопатії (розрив дрібних кровонос­них судин очей). Для лікування часто застосовується лазер, який «запеча­тує» порушені судини, щоб врятува­ти центральний зір, проте в такому ви­падку може постраждати бічний зір.

Каламутне кільце навколо рогів­ки

Поява кільця на зовнішньому краю рогівки у віці до 40 років може бути ознакою підвищення рівня холестери­ну в організмі до критичної позначки. Якщо вам понад 40 років, то, найімо­вірніше, переживати не варто — це лі­нія жирових відкладень, яка наростає на райдужній поверхні ока і допомагає кришталику фокусуватися.

Опущені повіки

Це може бути ознакою міастенії, яка порушує робо­ту імунної системи і послаблює м’язи. Також при цьому захворюванні страж­дають обличчя і горло — говорити, жу­вати і ковтати стає все складніше. Щоб полегшити симптоми, вам мо­жуть запропонувати переливання кро­ві і медикаментозну терапію. У рідкіс­них випадках знадобиться хірургічне втручання для видалення вилочкової залози.

Пожовтіння білків очей

Жовтий відтінок шкіри і очей з’являється при жовтяниці. Зокрема, це свідчить про те, що у вас є проблеми з печінкою і високим рівнем білірубіну. Причиною цього можуть стати неповноцінне хар­чування, зловживання алкоголем, ін­фекції і т. д., тому в першу чергу по­трібно звернути увагу на спосіб життя, звернутися до лікаря і пройти медичне обстеження.

Смикається око

Цей симптом на­вряд чи свідчить про серйозне захво­рювання. Часто його причиною стають нервові перевантаження — стреси, не­досипляння, перевтоми, а також зло­вживання кавою і куріння. Але іноді це є ознакою розсіяного склерозу. У та­кому випадку його супроводжують труднощі при ходьбі, заїкання і енурез.

Коричневі цятки на повіках

Поя­ва однієї або декількох цяток на пові­ках може означати розвиток онкології, що належить до так званої базаль­но-клітинної епітеліоми. Вам необхід­но терміново звернутися до фахівця, оскільки такий прояв захворювання найчастіше свідчить про високий ри­зик розвитку злоякісної пухлини.

Схожі новини