Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У зоні ризику — чоловіки

І чим старший вік, тим більший ризик. Які обстеження повинні регулярно проходити представники сильної статі, та які небезпечні хвороби це дозволить виявити вчасно

Якщо показники артеріального тиску нормальні, людина ні на що серйозно не хворіє, в її родині не було багато випадків серцево-судинних захворювань, проводити контрольні заміри достатньо раз на два роки. Фото MedicalBag
Якщо показники артеріального тиску нормальні, людина ні на що серйозно не хворіє, в її родині не було багато випадків серцево-судинних захворювань, проводити контрольні заміри достатньо раз на два роки. Фото MedicalBag

Найчастіше на профілактичні огляди до лікарів приходять жінки. А от чоловіки «без потреби» медиків воліють не турбувати. На прийом записуються, лише коли «припече».

Дослідження Американської академії сімейних лікарів показало, що майже кожен п’ятий чоловіків у віці 55 років і старший ніколи не перевірявся на рак товстої кишки. А приблизно кожен третій зізнався, що відтягує візит до лікаря, доки не почуватиметься виснаженим настільки, що буде не в змозі займатися повсякденними справами або ж потерпатиме від такого болю, що не зможе зосередитися на будь-чому іншому. В Україні такі дослідження не проводилися, проте з огляду на те, що середньостатистичний українець доживає в середньому до 63 років, очевидно, що у нас ці цифри виглядають плачевно…

Що таке скринінг?

Які скринінгові тести повинні пройти чоловіки у старшому віці та як часто це потрібно робити? Про це розповіли в Центрі громадського здоров’я України.

Скринінг — це тестування на захворювання й патологічні стани, коли у людини ще немає жодних проявів. Проте якщо вона вже хворіє, відвідувати лікаря їй, можливо, доведеться частіше.

На що потрібно перевірятися та які тести проходити? Дізнаймося.

Аневризма черевної аорти

Якщо вам — від 65 до 75 років і ви раніше курили (навіть якщо це було ще в підлітковому віці), один раз за життя рекомендується зробити УЗ-обстеження черевної аорти.

Аорта — це найбільша судина у нашому тілі. Вона розташовується у грудній клітці (цю її частину називають «грудною аортою»), сягаючи черевної порожнини, де живить нижню частину тіла (ця частина якраз і є черевною аортою). Коли на судині є слабка ділянка, під тиском крові вона починає розширюватися й випинатися. У нормі діаметр аорти становить 2 см. За аневризми просвіт розширяється до 4 і навіть… 12. Діаметр понад 5 см становить серйозну небезпеку для життя, адже будь-якої миті судина може розірватися, спровокувавши сильну внутрішню кровотечу. Також в аневризмі можуть утворюватися тромби. Є ризик, що згодом вони відірвуться й з током крові потраплять до життєво важливих органів, заблокувавши їхнє кровопостачання.

УЗД черевної аорти дозволить вчасно виявити проблему й врятувати таким чином життя.

Високий артеріальний тиск

Якщо ви виміряли тиск і він у вас нормальний, наступний замір потрібно провести через два роки. Нормальним вважають систолічний (верхній) тиск менш як 120 мм рт. ст. і діастолічний (нижній) менш як 80 мм рт. ст.

Якщо він підвищений або у вас є високий ризик серцево-судинних захворювань та інсульту (ви курите чи хворієте на цукровий діабет), проводити контрольне вимірювання кров’яного тиску необхідно раз на рік.

Ризик серцево-судинних захворювань

Оцінити ризику за шкалою SCORE повинен сімейний лікар під час першого ж звернення пацієнта такого віку. Якщо ризик виявиться низьким або помірним, наступну оцінку фахівець проведе через п’ять років.

Підвищений холестерин

Перевіряти рівень холестерину у крові необхідно кожні п’ять років. Людям, у яких він постійно високий, а також пацієнтам з цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями й хворобами нирок робити це треба частіше.

Колоректальний рак

Чоловікам від 50 до 75 років рекомендується обстежитися на колоректальний рак. Є кілька варіантів, як це зробити:

  1. щорічний аналіз на приховану кров у калі;
  2. ректороманоскопія кожні п’ять років;
  3. колоноскопія кожні 10 років. Чи доцільно проходити таке обстеження після 75 років, варто обговорити зі своїм лікарем.

Якщо є фактори ризику розвитку колоректального раку, колоноскопію варто виконувати частіше. Це:

  • виразковий коліт;
  • особиста або сімейна історія хвороби;
  • розростання аденоматозних поліпів у минулому.

Цукровий діабет 2-ого типу

Всім людям від 40 до 70 років (не тільки чоловікам), особливо тим, які мають надмірну вагу чи страждають від ожиріння, слід обов’язково звернутися до свого лікаря на «первинці», перевірити, яка ймовірність виникнення у них цієї хвороби та отримати індивідуальні рекомендації, як цього не допустити.

Схожі новини