Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Медичні огляди потрібно проходити навіть тоді, коли нічого не турбує

У 2022 році в Україні зареєстрували понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень, майже 48 тисяч з них виявили у жінок. Тому у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі нагадали, які обстеження потрібно регулярно проходити жінкам

Фото pexels
Фото pexels

За словами головного лікаря Центру Олега Дуди, в нашій країні доступні скринінгові обстеження для виявлення різ­них видів раку.

Їх можна зробити безкоштовно за програмою ме­дичних гарантій. Зокрема, ма­мографію (скринінг раку грудних залоз), ПАП-тест (скринінг на рак шийки матки), колоноскопію (скринінг раку товстого кишків­ника), ультразвукову діагностику органів малого таза, дерматоскопію атипових родимок, ана­лізи на гепатити В і С. «Важливо, що проходити медичні огляди потрібно й тоді, коли вас нічого не турбує, адже на ранніх стадіях онкологічні захворювання розви­ваються непомітно для людини, і виявити їх можна лише під час обстежень», — зауважив Олег Дуда. Отож які обстеження по­трібно проходити жінкам?

— Ультразвукове дослідження грудних залоз (1 раз на рік) або мамографію після 40 років (раз на 2 роки). Після отримання ре­зультатів дослідження потрібно проконсультуватись з лікарем-мамологом.

  • Огляд гінеколога та ПАП-тест — цитологічне дослідження, яке показує навіть найменші змі­ни у шийці матки.
  • Колоноскопія (після 50 ро­ків). Це дослідження потрібне для того, щоб перевірити киш­ківник (1 раз на 5 років).
  • Флюорографія (цифрова рентгенографія легень). Якщо ж жінка курить більше, ніж 15 років, то необхідно пройти комп’ютерну томографію груд­ної клітки.

Важливо, що всі рекомендації варто обговорити зі сімейним лікарем, адже потрібно врахо­вувати кожну індивідуальну ме­дичну та сімейну історію та усі фактори ризику.

Олег Дуда закликав жінок від­повідально ставитись до свого здоров’я та проходити медичні огляди, адже обстеження не за­беруть багато часу, проте мо­жуть врятувати здоров’я та жит­тя.

Схожі новини