Передплата 2024 «Добрий господар»

Перевіртеся на ВІЛ та вірусні гепатити! Переконайтеся, що ви — здорові

Триває Європейський тиждень тестування на ці інфекції

Зробити швидкий тест можна безплатно, і це не боляче. Потрібна лише крапля крові. Перевірка займе 15 хвилин. Фото Palmetto Community Care
Зробити швидкий тест можна безплатно, і це не боляче. Потрібна лише крапля крові. Перевірка займе 15 хвилин. Фото Palmetto Community Care

Українців закликають здати кров на аналіз й дізнатися свій статус. Це особливо важливо зробити під час війни. Поранення, переливання крові та сексуальне насильство, які, на жаль, мають місце в Україні із початком повномасштабного вторгнення російської армії, підвищують ризик зараження ВІЛ і вірусними гепатитами

Ідеться й про інші ризикова­ні ситуації, зокрема незахище­ний секс, коли пара не скорис­талася презервативом або той зіслизнув чи порвався. Попри помилкове уявлення, так може передаватися не тільки ВІЛ, а й гепатити В та С.

Багато людей інфікується під час виконання професійних обов’язків. Наприклад, медич­ні працівники, військовослуж­бовці й рятувальники, які часто контактують з кров’ю та іншими біологічними рідинами людей із невідомим ВІЛ-статусом. Під час активних бойових дій про­водиться більше невідкладних оперативних втручань, що під­вищує ризик інфікування.

За розрахунками епідеміо­логів, понад мільйон українців не знають, що інфіковані вірус­ним гепатитом С. Кожен третій ВІЛ-позитивний не здогадуєть­ся про свій ВІЛ-статус. Як під­креслюють фахівці Центру гро­мадського здоров’я, вчасне виявлення вірусів в організмі га­рантує збереження здоров’я. Адже чим раніше вдасться ді­агностувати вірусну інфекцію, тим швидше такий пацієнт по­трапить під медичний нагляд й розпочне лікування. Сьогодні ВІЛ та вірусний гепатит В мож­на контролювати, а вірусний ге­патит С наразі належить до вилі­ковних захворювань.

Де можна швидко протес­туватися на ВІЛ і вірусні гепа­тити В та С:

  • у свого сімейного лікаря;
  • у найближчому Центрі СНІДу чи Кабінеті довіри;
  • в неурядових організаціях;
  • у будь-якому медзакладі України, який надає медичну до­помогу в рамках 13 пакетів про­грами медичних гарантій, зокре­ма амбулаторну та стаціонарну.

Обрати найближчий пункт тестування на ВІЛ можна з до­помогою чат-боту у Телеграм #ТЕСТпоруч.

Наразі повністю вилікувати­ся від ВІЛ неможливо, проте су­часна антиретровірусна терапія гарантує повноцінне та здоро­ве життя усім людям, які живуть з цією інфекцією. Вірусного ге­патиту С можна повністю позбу­тися за 3 або 6 місяців. Держава закуповує якісні й безпечні ліки, які безплатно може отримати кожен хворий. Лікування вірус­ного гепатиту В довготривале, але також можливе.

Схожі новини