Передплата 2024 ВЗ

«Якщо напередодні зими випадає волосся — не панікуйте! Почекайте сто днів»

Трихологиня, дерматологиня з Рівного Софія Малеш відповіла для «ВЗ» на актуальні питання щодо збереження красивого волосся у холодну пору року

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Напередодні холодів у багатьох жінок та чоловіків випадає волосся. А це спричиняє додатковий стрес: розкішна шевелюра — візитна картка кожної жінки. Здавалося б, за літо організм набрався вітамінів і повинен дихати силою. Але волосинки восени чомусь випадають ще активніше, ніж в інші пори року. Чому? Як дати собі раду із проблемою сезонного випадання шевелюри й при цьому не надто спустошити свій гаманець?

Трихологиня, дерматологиня, членкиня Асоціації трихологів України Софія Малеш (на фото) займається питаннями збереження здорового волосся багато років. В неї ця справа йде по династії - у другому поколінні.

«Восени, як правило, загострюються хронічні захворювання шкіри голови, серед яких себорейний дерматит, себопсоріаз, псоріаз волосистої частини шкіри голови, — розповіла Софія Малеш для „ВЗ“. — З лупою зіштовхувалося багато людей. А ось у деяких пацієнтів ситуація на голові така сама, як зараз за вікном (мала на увазі снігопад. — Авт.). Лупа — не хронічний стан. Себорейний дерматит — хронічне запалення шкіри, яке пов’язане з підвищенням кількістю і зміною якості шкірного сала на голові. 11% населення страждає на себорейний дерматит. Це великий відсоток. Чому восени ці проблеми загостряються? Наша шкіра голови — мікробіом (баланс між хорошими та поганими бактеріями-грибками, які завжди борються за виживання). Восени баланс може порушуватися на користь поганих бактерій…».

На ситуацію із шевелюрою, каже трихологиня, впливає холод та постійні перепади температур, особливо, коли при перших заморозках в приміщенні часто вмикають обігрівачі на повну потужність. Перебувати вдома чи на роботі у такому «теплі» не варто, це сприятливе середовище для живлення поганих грибків на шкірі голови. Температурний режим впливає не лише на тих, в кого хронічна себорея, а й на тих, у кого восени та на початку зими часто випадає волосся…

Софія Малеш радить вночі спати при температурі 18 градусів і не вмикати нагрівальні прилади в спальній кімнаті до 25−30 градусів.

Осіннє випадіння волосся — це теж порушення мікробіому шкіри голови. Тому в домашньому догляді повинні бути засоби не лише для миття шевелюри (мити голову шампунем потрібно двічі, а не один раз.- Авт.), а й професійні пілінги. Пілінгом потрібно ретельно очищувати шкіру голови раз на тиждень, після цього — двічі мити шампунем та використовувати бальзам чи маску для волосся.

«Причини випадінням волосся — це завжди комплекс факторів, а не щось одне, — наголошує Софія. — У війну в багато кого погіршилася ситуація з волоссям, навіть якщо раніше цієї проблеми не було. Робота зі стресом — дихальні практики, йога, медитації… Випадіння волосся може свідчити про дефіцит в організмі вітамінів та мікроелементів».

— Як визначити, чи осіннє випадіння волосся — норма, бо волосся має здатність оновлюватися, чи це збій в організмі на фоні стресу, браку вітамінів?

— Перше правило, коли напередодні зими випадає волосся, не панікувати! Волосся — «орган», який працює за схемою: щоб виросло нове — старе повинно випасти. Волосся має свій ресурс для нового росту, бо має накопичений вітамін D. Линяє, аби з цибулин виросло нове. Моя рекомендація — почекайте сто днів. Якщо за цей час випадіння не припиниться, зверніться до лікаря-трихолога. Чому такий термін? Бо сто днів якраз типовий для осіннього випадіння волосся, яке є нормою для організму.

— На який продукт варто налягати, щоб призупинити процес випадіння, навіть якщо він є сезонною нормою?

— Корисний продукт для збереження красивої шевелюри в усі сезони, а восени тим більше — авокадо. Перше правило здорового способу життя — не пропускати сніданків. Під час трапези виділяється перша порція жовчі, яка бере участь в очищенні кишківника. Авокадо — корисний жир, який стимулює відтік жовчі. Вранці снідаємо жирами плюс білками. Білок — головний будівельний матеріал волосини, а жир робить його блискучим.

Вранці корисно їсти не лише авокадо, а й оселедець, скумбрію, оливки… Якщо каші, то лише ті, які приготовлені на горіховому молоці. Чому саме горіховому? Це жир плюс білок.

Схожі новини