Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Осінь — «зоряний час» для гарбузової каші, зима — для квашеної капусти

Лікар розповіла, які харчові продукти допоможуть підтримати здоров’я очей

Фото Atiramhotels
Фото Atiramhotels

За статистикою, від захворювань очей в Україні потерпає 1,5 мільйона людей. У часі, коли у наших домівках регулярно зникає електроенергія й вечорами нам доводиться напружувати зір, щоб завершити всі домашні справи, коли надходить зима і рослинна їжа, яку ми споживаємо, вже не така корисна, як була влітку, коли фінансова ситуація не дозволяє купувати заморські фрукти й морепродукти, підтримати здоров’я очей можна з допомогою звичних для нас харчів.

Яких cаме, розповіла лікарка-офтальмолог з 33-річним стажем, засновниця клініки зору Олександра Павлів.

  • Чорниця. Ці синьо-чорні ягідки посідають у списку перше місце. Чорниця містить вітаміни, А та С, а також вітаміни групи В, які володіють антиоксидантними властивостями. Єдиний її «мінус» — дуже короткий період, коли ці плоди можна споживати у свіжому вигляді. Але є альтернатива — морожені ягоди.
  • Гарбуз. У гарбузі можна знайти велику кількість вітаміну D й бета-каротину. Ця ягода (так-так, гарбуз — це ягода) особливо смакує восени. Зваріть гарбузову кашу, додайте до неї сухофрукти й насолоджуйтеся чудовим смаком. А заодно — відновлюйте зір.
  • Чорний шоколад. Це «смачні ліки», до складу яких входить фосфор, кальцій і магній. Головне — не з'їсти забагато. Кількох шматочків на день — цілком достатньо.
  • Кисломолочний сир. Існує безліч смачних рецептів страв, які можна приготувати з натурального кисломолочного продукту. Але краще розпочати день з домашнього сиру, який не пройшов термічної обробки. Не забудьте додати до нього фруктів — так і смачніше, і корисніше.
  • Морква — як же без неї! Але обов’язково поєднуйте цей овоч зі сметаною чи олією. Тоді всі поживні речовини, які в ньому містяться, краще засвояться.
  • Грейпфрут. Цей цитрус збагатить ваше меню каротином, калієм, кальцієм і клітковиною.
  • Шпинат. Так, саме той, яким полюбляв перекусити популярний герой американських коміксів — моряк Папай. У цьому продукті знайдете велику кількість лютеїну, який допомагає підтримувати здоров’я капілярів, що живлять сітківку (внутрішню світлочутливу оболонку ока).
  • Риба. У ній є всім відома Омега-3, яка запобігає розвитку вікових змін макули (центральної частини сітківки).
  • Горіхи. Кілька штук на день забезпечать добовою нормою цинку, селену, вітамінів A, B, E, C і Р.
  • Капуста. Остання в списку та не остання за важливістю для зору. Продукт славиться високим вмістом вітаміну С, фосфору, калію, клітковини та великою кількістю біологічно-активних речовин. Узимку краще їсти квашену капусту.

Дефіцит певних мінералів й вітамінів може виникати внаслідок вікових змін або недостатньо збалансованого раціону. В осінньо-зимовий період слід особливо стежити за своїм харчуванням. Це треба робити навіть у таких складних умовах, як зараз.

Пам’ятайте: вітаміни для очей є не лише у харчових продуктах, а й продаються в аптеках у вигляді комплексних препаратів. Але якщо є можливість, проконсультуйтеся з лікарем перед тим, як їх придбати. Якщо такої можливості немає, порадьтеся бодай з фармацевтом.

Бережіть свій зір!

Схожі новини