Як харчуватися здорово, економно, ще й дбати при цьому про довкілля
Хочете змінити світ? Експерти радять почати… зі своєї кухні
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/472912/izha.jpg)
Вибираючи, що покласти на тарілку, дбаємо тим самим про навколишнє середовище. Збалансований раціон, сезонні й місцеві закупи. Їжа, яку не викидаємо, а з'їдаємо всю до крихти, — ось рецепт, як забезпечити планеті перепочинок, а собі — економію коштів.
Були часи, коли продукти в наших домівках не марнувалися. Наші бабусі закатували в банки полуниці й аґрус. Якщо помідори втрачали пружність, чавили з них сік. Підсушену моркву терли до супу, м’яку редиску — кришили в салат. Трохи зглевілий домашній сир підсмажували на сковорідці, посипавши кмином. М’ясо їли «по великих святах». Тоді це називали «економією». Сьогодні - «флекситаріанством», т. зв. гнучким вегетаріанством, коли ми не робимо імпульсивних покупок, а ходимо на ринок та до магазину зі заздалегідь складеним списком. Продумано викладаємо харчі в холодильнику, щоб у ньому випадково не «загубилася» цибулина чи яблуко. Готуючи їжу, керуємося принципом «безвідходного виробництва».
Багато читаємо на тему здорового харчування. Не п'ємо апельсинового соку, бо апельсини не ростуть в Україні. Не додаємо до страв приправ, які, щоб потрапити на наш стіл, подолали тисячі кілометрів. Не купуємо продуктів, запаковані в пластик. А якщо й не уявляємо, як можна з'їсти вівсянку без банана, між гроном свіжих фруктів й плодом з темною плямкою, що самотньо лежить на дні картонної коробки, — робимо вибір на користь останнього.
На жаль, статистика така, що ¾ покупців не купить овочів-фруктів, які гірше виглядають. Попри те, що під зморщеною шкіркою криється цінний вміст. Однак не тільки. Якщо з'їмо яблуко, а не викинемо його в смітник, це означає, що 70 літрів води, які були витрачені на те, щоб цей фрукт виріс, не будуть змарновані! Варто задуматися над цим і не тільки тому, що Україна через збройну агресію рф втрачає посівні площі. Цивілізований світ нарешті усвідомив: якщо у природи тільки брати, нічого не даючи їй на заміну, людство дуже швидко зіткнеться з серйозною продовольчою кризою.
Щосекунди ми викидаємо у смітники… 150 кг їжі. І це тільки в одній країні!
ТОП-4 продуктів, які найчастіше купуємо, але не з'їдаємо: хліб; фрукти; ковбасні вироби; овочі.
Найменш економними є домогосподарства. Бізнес, на відміну від сімей, з грошима рахується і слушно старається не утилізовувати те, що ще можна продати, отримавши з цього прибуток. (Ось чому у супермаркетах діють відділи кулінарії).
У Федерації Польських Продовольчих Банків підрахували, що середньостатистична родина, яка складається з чотирьох осіб, викидає до смітника харчів на суму, якої б вистачило, щоб поїхати кудись влітку на відпочинок. З бюджету деяких сімей у такий спосіб за рік може зникнути… понад 23 тисячі гривень. Шкодить це й навколишньому середовищу, адже на виробництво їжі витрачається багато води та електроенергії. Наприклад, на виробництво одного буханця хліба йде стільки води, скільки витікає з крана протягом 10 хвилин, коли ми стоїмо під душем! Викинуті продукти гниють на сміттєзвалищах і провокують зростання викиду парникових газів, які щораз інтенсивніше нагрівають Землю. Якщо уявити утилізовані харчі як окрему країну, то вона, після США та Китаю, потрапила б до трійки найбільших виробників СО2 у світі.
Список продуктів
Щоб змінити цю ситуацію, важливо змінити купівельні навички, і найкраще почати з укладання меню на тиждень та списку харчів, які потрібно купити. ¾ споживачів йдуть на закупи без такого списку і, як результат, купують більше їжі, ніж потрібно. Бракує ідей, що робити з такою кількістю продуктів. У холодильник усе не вміщається, а тому швидше псується.
На початках, щоб не втратити ентузіазму, варто укладати меню максимум на 2−3 дні й допасовувати до них списки харчів, які треба придбати. Коли переконаємося, що меню вкупі зі списком продуктів полегшує закупи й готування та економить кошти, з’явиться бажання планувати меню на довше. Варто спробувати! Перед кожним походом у продуктовий магазин не завадить перевірити вміст холодильника та кухонних шафок, щоб не купити чергової пачки каші чи ще одну броколі.
Без пластикових пакетів
Чимраз більше магазинів пропонує купувати їжу на вагу, без упаковок. Це — черговий крок на шляху до економії й захисту довкілля, адже пластикові пакети розкладаються на сміттєзвалищах майже 500 років.
Нарізаний твердий сир, ковбасні вироби, квашені огірки можна вкладати до ланч-боксів, а овочі, фрукти й випічку пакувати до торбинок багаторазового використання. Можете пошити їх самі зі старих фіранок або наволочок. Якщо регулярно прати такі торбинки, користуватися ними можна навіть кілька років. Забули вдома сумку? Подивіться, чи не стоїть десь порожня картонна коробка, в яку можна запакувати харчі.
Після того, як принесете покупки додому, їх треба відразу розкласти. Сипкі найкраще перекласти до банок, щільно закрити кришками та поставити якомога далі від джерел тепла. У такий спосіб можна продовжити термін їхньої придатності й уникнути атак молі, що здатна прогризти навіть папір та пластик. Щоб відлякати цього шкідника, у шафках можна додатково розсипати лаврове листя — його аромат страшенно не подобається цим комахам.
Не всі овочі та фрукти люблять холод. Помідорам, картоплі, лимонам і яблукам краще буде поза холодильником. Листя салату і зелень ліпше витягти з пакета та загорнути у вологий рушник. Так вони довше збережуть свою хрумкість. Перед тим, як покласти ягоди в холодильник, не мийте їх. Так само не обривайте плодоніжки з полуниць. Якщо правильно зберігати продукти, вони довше залишатимуться свіжими й смачними та замість того, щоб вирушити у смітник, потраплять у вашу тарілку.
Щоб не накупити зайвого:
- Перевірте, які з інґредієнтів, що необхідні для приготування запланованих страв, у вас уже є.
- Складіть список, чого бракує.
- Біля кожного продукту зазначте кількість з урахуванням членів сім'ї.
- Не купуйте великої упаковки йогурту, якщо знаєте, що стільки не з'їсте.
- Впишіть те, чого ще бракує в домі. Наприклад, засоби побутової хімії або засоби гігієни.
- Зазначте суму, яку плануєте витратити. Так з меншою ймовірністю потрапите у «пастки», розставлені маркетологами.
Текст переклала й адаптувала Соломія Сочинська. У статті використовувалася інформація з польського видання Skarb, даних Федерації Польських Продовольчих Банків, Варшавського університету природничих наук, ООН, ВООЗ, Всесвітнього фонду дикої природи та Української аграрної асоціації