Передплата 2024 «Добрий господар»

Запобігти вітрянці у дітей та дорослих можна шляхом вакцинації

Це захворювання — вітряну віспу, або вітрянку, пам’ятаємо ще з дитинства. Адже більшість із нас на неї перехворіла. Однак захворіти на вітрянку можуть не лише діти…

Про її ознаки, а також про те, що роблять у світі для того, аби їй запобігти, розповідає помічник лікаря-епідеміолога Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Юлія Шкреметко.

— Отож, пані Юліє, скільки ж людей хворіє на вітрянку?

— Насамперед хочу зазначити, що ві­тряна віспа, або вітрянка — це дуже за­разна вірусна інфекція, яка проявляється специфічним висипом. Спочатку висип з’являється на волосяній частині голови, на обличчі, за вухами. Далі поступово по­ширюється на все тіло, не оминаючи сли­зових оболонок рота, носа, гортані та ста­тевих органів.

Вражає вірус переважно дітей, хоча за­разитися вітрянкою можна в будь-якому віці. Хвороба має сезонність, що припа­дає на осінньо-зимовий період. В Україні щорічно реєструють від 100 до 200 тисяч випадків.

— Як передається вітрянка і які її ознаки?

— Період від потрапляння вірусу в орга­нізм до перших симптомів прояву хвороби триває від 11 до 21 дня, в середньому 14 днів. Передається краплинно, під час роз­мови, чхання та кашлю, від хворої людини до здорової.

Цікавим фактом є те, що вітряною ві­спою можна заразитися від хворого на оперізувальний лишай. Адже збудник його той самий. Не виключена також можли­вість вертикального передавання збудни­ка — від матері до плоду.

Характерними симптомами є загальне нездужання, втрата апетиту, підвищена температура тіла. За важких форм тем­пература може підвищуватись до 40°. На такому тлі або й без будь-яких провісників на шкірі з’являється висипання, що супро­воджується сильним свербінням.

Більшість із нас пам’ятає, як для під­сушування пухирців і виявлення нових ви­сипань наші батьки рясно змащували нас зеленкою.

— Який перебіг хвороби і чи однакові її прояви у дорослих і дітей?

— У дорослих хвороба інколи прояв­ляється у важкій формі. Вона може су­проводжуватись нудотою, високою тем­пературою, галюцинаціями, великою кількістю пухирців. Окрім того, пацієнти можуть скаржитися на прояви кашлю, утруднене дихання та нежить.

Під час вагітності збудник негативно впливає на дитину, яка розвивається в утробі матері, що може спричинити вади розвитку. Але трапляється це вкрай рідко.

Якщо жінка захворіла у першому три­местрі вагітності, можливі викидень або самовільний аборт.

Загалом перебіг вітряної віспи легкий. Однак специфічні ускладнення, як-от ме­нінгоенцефаліт, пневмонія, трапляються дуже рідко, не треба нехтувати звернен­ням до лікаря, який ухвалює рішення щодо призначення необхідного лікування та надає рекомендації, як після перенесеної інфекції, що частково знижує імунітет, вбе­регтися від зараження іншими хворобами бактеріальної природи.

Після перенесеної інфекції залишаєть­ся стійкий пожиттєвий імунітет. Випадки повторного зараження захворюванням вкрай рідкісні.

— Як можна запобігти зараженню ві­трянкою?

— Запобігти вітрянці у дітей та дорос­лих можна шляхом вакцинації. Цей метод використовують у світі уже понад 30 років. Наразі в Україні вакцинація проти вітря­ної віспи не є обов’язковою. Проте МОЗ України рекомендує вакцинувати тих, хто раніше не хворів і не вакцинувався, жінок, які планують вагітність, а також дітей та дорослих, які належать до групи з високим ризиком інфікування.

Діти та дорослі в Україні можуть вакци­нуватися за власний кошт зареєстрова­ною в Україні вакциною.

За результатами дослідження у Шта­тах і Японії, імунітет залишається стійким упродовж 20 років після щеплення.

Записала Ірина-Марія Лис.

Схожі новини