Передплата 2024 ВЗ

Дивовижна користь персиків

Чудовим доповненням до раціону їх робить не лише смак

Мало що може зрівнятися з відчуттям, коли кусаєш стиглий соковитий персик у спекотний літній день. Персики дають чудову можливість втамувати тягу до солодкого, не перевантажуючи організм великою кількістю цукру та інших добавок. Однак чудовим доповненням до раціону їх робить не лише смак.

Персики можуть знижувати ри­зик розвитку ішемічної хвороби серця

Вони можуть сприяти знижен­ню ризику серцево-судинних захворю­вань. Дослідження 2013 року, опублі­коване у Журналі Академії харчування та дієтології (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics), показало, що регулярне вживання антоціанів та фла­воноїдів – пігментів, що містяться у цих фруктах, – пов’язане з підвищенням рівня ліпопротеїнів високої щільності “доброго” холестерину, і зі зниженням рівня тригліцеридів у сироватці крові. Ці два фактори пов’язані зі зниженням ризику серцевих захворювань.

Персики можуть сповільнюва­ти розвиток раку грудей

Ті, у кого було діагностовано рак молочної за­лози, можуть проконсультуватися зі своїм лікарем щодо включення перси­ків у повсякденний раціон. Досліджен­ня 2014 року, опубліковане у Журналі харчової біохімії (Journal of Nutritional Biochemistry), показало, що поліфе­ноли, які містяться у персиках, можуть сповільнювати ріст і метастазування клітин раку молочної залози MDA-MB-435. Автори дослідження виявили, що вживання двох-трьох персиків на день може обмежувати зростання ра­кових клітин цього типу.

Персики покращують травлення

Щоб “розрухати” свій млявий шлун­ково-кишковий тракт, додайте у меню персики. У персику середнього розмі­ру міститься близько двох грамів кліт­ковини, яка допоможе запустити трав­лення без жодних зволікань.

Знижують ризик розвитку остео­порозу

Щоб зберегти кістки міцними, не потрібно налягати на молочні про­дукти, додавайте до щоденного раціо­ну персики. Один такий фрукт містить близько 6% рекомендованої добової норми калію – речовини, яка, згідно з результатами дослідження, опубліко­ваного 2020 року, сприяє збереженню здоров’я кісток і знижує ризик розви­тку остеопорозу.

Здатні пом’якшувати симптоми респіраторних захворювань

Якщо ви часто стикаєтеся із застудними за­хворюваннями, включіть персики у що­денний раціон.

Вони багаті на джерело вітаміну С – в одному фрукті міститься близько шести міліграмів цієї речовини. Дослі­дження, опубліковані у Міжнародному журналі досліджень вітамінів і харчу­вання (International Journal for Vitamin and Nutrition Research) показали, у гру­пі з 57 людей похилого віку з бронхітом або пневмонією пацієнти, які отриму­вали добавки з вітаміном С, «почували­ся значно краще», ніж ті, хто приймав плацебо.

Схожі новини