Передплата 2024 «Добра кухня»

Любите солодке – їжте його на сніданок

Можна їсти солодке і при цьому не набирати вагу. Просто потрібно дотриму­ватись декількох важливих правил

Усі ми любимо солодощі, але дуже часто обмежуємо себе у їх вживанні, бо боїмося на­брати зайву вагу. Це прав­да, але, думаєте, потрібно обов’язково вибирати між хорошою фігурою і десер­том? Це не так! Хороша новина: можна їсти солодке і при цьому не набирати вагу. Просто потрібно дотриму­ватись декількох важливих правил.

Якщо любите солодке, з’їдайте його на сніданок. Ранкові калорії легше витрати­ти, а, крім того, протягом дня вам буде простіше протистояти спокусам. Протягом дня ваш ор­ганізм все одно вимагає десер­ту? Розділіть ранкове тістечко на дві частини: половину з’їжте після сніданку, а другу половину – після обіду. Головне – не наїда­тися солодким на ніч. По-перше, вуглеводи та глюкоза відклада­ються у вигляді жиру. По-друге, організму буде важко, а через це можливі безсоння, нудота та важкість у шлунку.

Регулярне фізичне на­вантаження дозволяє три­мати рівень цукру в крові під контролем. Щоб їсти солодощі і не товстіти, робіть так: спочат­ку вирушайте на 30-хвилинну прогулянку в хорошому темпі (або катайтеся на велосипеді, або поплавайте в басейні), а по­тім вже їжте десерт.

Виключіть з раціону ті про­дукти, в яких міститься до­даний цукор. Якщо після обіду ви з’їдаєте шматочок шокола­ду або декілька цукерок, це не проблема. Проблема – це всі інші продукти, в які виробники додають цукор. Іноді ми про це навіть не замислюємося, але у фаст-фуді, промислових соусах (навіть у кетчупі), консервах, на­півфабрикатах, пакетованих со­ках і газованих водах дуже бага­то цукру. Хочете десерт? З’їжте десерт! Але в іншому намагай­теся харчуватися правильно.

Хочете солодкого – з’їжте меду. Сьогодні ви вже з’їли до­зволене тістечко і все одно хо­чете солодкого? З’їжте ложку меду. Порівняно з цукром, мед уповільнює синтез гормону гре­ліну, що відомий як гормон голо­ду. Саме цей гормон надсилає до головного мозку сигнал про те, що пора підкріпитися. Але все ж мед – досить калорійний продукт. У чайній ложці містить­ся 22 ккал, отож будьте уважні.

Їжте правильні солодощі. Далеко не всі десерти однако­во небезпечні для вашої фігу­ри. Цілком нешкідливі солодо­щі: зефір; мармелад; пастила; желе і пудинги; заварне тісто з легкими сирними, фруктовими начинками.

Вибирайте корисні цукер­ки. Зрозуміло, в шоколадних цукерках надзвичайно багато цукру. Якщо ви не можете від­мовити собі в задоволенні сма­кувати цукерками, перейдіть на цукерки, в яких містяться фрук­ти або горіхи. Такі батончики багаті залізом і корисними во­локнами.

Дотримуйтеся принципу «Чим темніше, тим краще». Темний, менш оброблений шо­колад містить більше флавоно­лів, на відміну від інших сортів. Чим вищий відсоток какао, тим вищий антиоксидантний рівень і менша кількість калорій, через те, що в такі сорти менше до­дають цукор і молоко. А ось лю­бителям білого шоколаду варто взяти на замітку, що він не міс­тить ніяких флавонолів і є лише ласощами.

Контролюйте об’єм порції! Незалежно від того, яким десертам ви віддаєте перева­гу, варто контролювати калорії. Ідеальний варіант – від 20 до 40 грамів темного шоколаду, або 2-3 цукерки, або одне невелике тістечко в день.

Схожі новини