Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новий серцевий клапан – із власних тканин пацієнтки!

Львівські кардіохірурги провели унікальне оперативне втручання, врятувавши життя 76-річній жінці

Уперше таку інноваційну методику фахівці зі Львова застосовували вісім місяців тому. За цей час прооперували вже 20 пацієнтів. Усі почуваються добре. Такі операції в Україні проводять, крім Львова, лише у Києві.

Як пояснили “ВЗ” у пресслужбі лікарні, за наша­рування кальцію на аор­тальному клапані (а саме така проблема була у львів’янки) його отвір різко звужується, перешкоджаючи нормальному току крові. Як наслідок, люди­ну турбує сильна задишка, на­віть під час ходьби. Вона пері­одично втрачає свідомість. Але це – тільки вершина айсбер­га. Проблема дуже серйозна, і надалі, якщо нічого не робити, може призвести до смерті па­цієнта. Єдиний вихід – заміни­ти клапан.

Можна вшити механічний, а можна – виготовлений з влас­них тканин людини. Таку аль­тернативу вперше запропо­нував японський кардіохірург Шігеюкі Озакі. Виготовляють новий клапан за макетом із пе­рикарда – т. зв. серцевої сороч­ки. Це такий “мішечок”, який з усіх боків оточує серце. Робота – справді ювелірна, адже новий клапан треба ідеально допасу­вати до судини. Виготовити та вшити його треба швидко, бо під час операції серце зупиня­ють, переклавши його функції на систему штучного кровоо­бігу.

У Японії такі операції прово­дять вже 10 років, і такі клапани служать стільки ж, скільки ме­ханічні, тобто від 8 до 10 років.

Клапани заміняють всім па­цієнтам, незалежно від віку. Прооперуватися можна навіть у 90 років. Після такої склад­ної операції пацієнту не потріб­но приймати аспірин для роз­рідження, що істотно знижує ризик кровотеч, якщо такому хворому знадобиться ще якесь хірургічне втручання.

У Львові такою методикою володіє лише один кардіохірург – професор Любомир Кулик. Ми спробували зв’язатися з професором, однак саме у цей час він перебував за операцій­ним столом, рятуючи ще чиєсь життя.

Схожі новини