Передплата 2024 ВЗ

Наїстися і не отруїтися: як харчуватися у період війни влітку

Починається сезон гострих кишкових інфекцій. Як уберегтися від неприємностей, розповідають фахівці громадського здоров’я

Ми всі живемо 24 лютого, але на календарі – вже середина травня. Звично у цей період епідеміологи нагадують про ризики харчових отруєнь та радять, як убезпечитися від кишкових інфекцій. І якщо у мирний час найбільше, що нам загрожує, – це невдала відпустка, у воєнний небезпека зростає у рази, адже доступ до якісної медичної допомоги – утруднений. Простіше не їсти того, що може виявитися зіпсованим, ніж потім лікувати наслідки.

Як пояснюють фахівці Центру громадського здоров’я України, гострі кишкові інфекції є найпоширенішими інфекційними хворобами, тож ними часто легковажать. Однак вони можуть призводити до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Причиною зазвичай є бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею (найчастіше це м’ясо, яйця, молоко, риба, немиті фрукти або овочі), водою чи просто через брудні руки або предмети довкілля, з якими вона тісно контактує.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій:

  • слабкість;
  • підвищення температури;
  • біль у животі;
  • блювота;
  • діарея.

За перших проявів зверніться до лі­каря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь п’яти простих правил:

Дбайте про чистоту

Перед приготу­ванням будь-якої страви вимийте руки з милом. Чистими мають бути посуд та інше кухонне приладдя, яке ви використовуєте під час приготування їжі.

Відокремлюйте сиру їжу від гото­вої

Бактерії, які часто стають причиною гострих кишкових інфекцій, люблять «се­литися» у сирому м’ясі та морепродуктах. Обробляючи сирі продукти, користуйтеся окремими ножами та обробними дошками і не забувайте ретельно мити руки. А щоб сира їжа не контактувала з готовою, збері­гайте її у закритому посуді чи контейнерах.

Готуйте без поспіху

Їжа стає безпеч­ною тоді, коли під час приготування тем­пература всередині страви стає достатньо високою, щоб знищити всі мікроби. Молоко потрібно кип’ятити. Яйця, м’ясо, рибу і мо­репродукти – піддавати ретельній терміч­ній обробці.

Для різних продуктів необхідна різна температура

Наприклад:

  • для цілих шматків яловичини, сви­нини, телятини і баранини, шинки та риби +63°С;
  • для м’ясного фаршу з яловичини та свинини +71°С;
  • для домашньої птиці, включно з куря­чим та індичим фаршем, страв із додаван­ням яєць +74°С.

Єдиний спосіб визначити, чи правильно приготована їжа, – використати харчовий термометр, оскільки безпечність страви неможливо оцінити ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою.

Зберігайте їжу за безпечної темпера­тури

Не пізніше, ніж через 2 години після приготування, помістіть у холодильник або заморозьте. Але гарячою не кладіть – за­чекайте, поки з неї перестане підніматися пара. Щоб охолодити їжу швидше, поділіть її на маленькі порції. Температура у холо­дильнику повинна бути не вище, ніж +4°C, а морозильної камери – не нижче, ніж -15°C.

Не розморожуйте продукти за кім­натної температури та у воді, оскільки у розмороженій частині почнуть швидко роз­множуватися мікроорганізми. Це необхід­но робити повільно у холодильній камері та стежити, щоби тала рідина не забруднила інших продуктів.

Для приготування страв використо­вуйте чисту питну або доочищену воду. Обирайте свіжі та незіпсовані продукти, стежте за терміном придатності. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо по­даватимете їх до столу сирими.

Читайте також: Рекомендації для тих, хто готує їжу для великої кількості людей

За матеріалами ЦГЗ підготувала Власта Колодинська.

Схожі новини