Передплата 2024 «Добрий господар»

Рекомендації для тих, хто готує їжу для великої кількості людей

Готувати їжу – це велика відповідальність. Помилка може спричинити хворобу у людини, яка споживає їжу. Чим більше людей харчується – тим ризики вищі

Є прості і перевірені правила, які слід виконувати

  • Виходити на роботу лише здоровим. Якщо є розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, пронос, біль в животі), біль в горлі, висипання або поранення на руках – готувати їжу КАТЕГОРИЧНО заборонено.
  • Слід одягнути спеціальний одяг (халат, шапочку).
  • В цьому одязі не можна прибирати приміщення і ходити в туалет. Його слід знімати і, після миття рук, одягати знову.
  • Варто ЧАСТО мити руки.
  • Холодильник, де зберігаються продукти, не повинен бути заповненим більше, ніж на ¾.
  • Сиру і готову продукцію слід розробляти на окремих столах, якщо є можливість і 100% на окремих дошках. Дошки і ножі можуть бути або підписані: сирі овочі, варені овочі, сире м’ясо, варене м’ясо, сира риба, варена риба або різнокольоровими. Лише слід мати табличку, якій колір для чого призначений. Для чого – в процесі виготовлення страв мікроби гинуть, а на сирій продукції можуть бути.
  • М’ясорубка має бути окрема для сирого і для вареного м'яса.
  • Яйця перед приготуванням страв обов'язково миють у чотирьох місткостях. Спочатку – у воді. Потім - у 2% розчині соди. Потім – у дезрозчині, потім - під проточною водою. Третій крок особливо важливий при харчуванні дітей.
  • Прибирати приміщення слід не менше 2 рази на добу.
  • Прибиральний інвентар повинен бути різним для приміщень, де готують їжу, і для туалетів.
  • Приміщення для миття столового і кухонного посуду повинно бути обладнане мийними ваннами та, бажано, посудомийною машиною.
  • Посудомийні машини миють предмети при високій температурі, а, отже, - це один з надійних методів обробки посуду.

При митті ручним методом дотримуйтеся наступних правил:

ПОРЯДОК миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столового приладдя, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання

  1. Миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столового приладдя, зворотної тари має здійснюватися виключно в окремих ваннах гарячою проточною водою.
  2. Перед миттям столового і кухонного посуду, зворотної тари, залишки їжі вилучаються у контейнери для харчових відходів.

3. Столовий посуд миється в три етапи:

  1. в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;
  2. в другій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів, у кількості, що становить половину від кількості миючих засобів у першій ванні;
  3. в третій ванні - обполіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням решітки для посуду та гнучкого шланга з душовою насадкою.
  4. Сушиться столовий посуд на полицях з решітками на ребрі і зберігається в закритих шафах.

4. Кухонний посуд, чашки (стакани), столове приладдя, зворотна тара і кухонний інвентар миються окремо, у два етапи:

  1. в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;
  2. в другій ванні - обполіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням гнучкого шланга з душовою насадкою.

Чисте столове приладдя ошпарюють окропом і просушують, зберігають на поличках чи в шухлядах.

Залишайтеся здоровими!

Джерело

Схожі новини