Передплата 2024 «Добрий господар»

Ревінь – рослина «для пирогів» та здоров’я

Ревінь – це велика багаторічна трава. Вона дозріває у травні-червні, коли ще мало свіжих овочів, фруктів. Корисні властивості ревеню значно перевершують його смакові якості

Не можна назвати ревінь дуже популярним продуктом. У Європі його не знали довгий час, але східна медицина завжди високо цінувала корисні властивості ревеню, багато століть їхні лікарі називали ревінь «чудовим жовтим коренем».

Ця рослина має потужні терапевтичні властивості, обумовлені наявністю в ній антраглікозидів, дубильних речо­вин, вітамінів, органічних кислот. Ревінь знаходить широке засто­сування у виробництві лікарських препаратів.

Американці називають ревінь «рослиною для пирогів». З його соковитих стебел печуть дуже смачні пироги, варять варення, желе, киселі. З нього готують смачні і корисні десерти. На За­ході є навіть пиво і вино з ревеню.

Хімічний склад

Черешки ревеню містять ве­лику кількість корисних речовин: вітаміни групи B, P, C, E, каротин, органічні кислоти (яблучну, щав­леву, лимонну і янтарну). Крім того, в ревені присутні рутин, пек­тини, катехіни, велика кількість мі­неральних солей.

Енергетична цінність ревеню – 26 ккал на 100 г продукту. Це небагато, однак для приготуван­ня ревеню, як правило, викорис­товується велика кількість цукру, щоб мінімізувати кислий смак. Це може призвести до того, що за невисокої калорійності самого ревеню страви з нього будуть ви­сококалорійними.

Корисні та лікувальні властивості

У народній медицині корінь ревеню використовують як за­гальнозміцнювальний засіб за недокрів’я, туберкульозу, різних розладів травної системи і хвороб жовчного міхура.

Ревінь знаходить широке за­стосування у виробництві лі­карських препаратів, з коріння ревеню отримують препарат хри­заробін для лікування псоріазу.

Біоактивні речовини, що міс­тяться в ревені, запобігають розвитку серцево-судинних за­хворювань. Вживання черешків ревеню зміцнить серцевий м’яз, вилікує серцеву недостатність, зменшить небезпеку виникнення інсульту. Поліфеноли запобігають розвитку онкології і доброякісних пухлин.

Одна з головних корисних якостей ревеню – його здатність поліпшувати травні процеси. Не­великі дози рослини мають закрі­плювальну дію, а більша концен­трація діє як проносне.

Ревінь – цінне джерело вітаміну C, який перешкоджає зараженню інфекційними захворюваннями, убезпечує від застуд, підтримує організм у тонусі.

У ревені міститься велика кількість вітаміну A, необхідного для розвитку і росту кісток, для здоров’я очей, шкіри і слизових оболонок.

За вмістом заліза і магнію ре­вінь може позмагатися навіть з яблуками. Ці речовини відповіда­ють за здоровий сон і міцну не­рвову систему. Магній сприяє на­рощуванню м’язової маси, тому рослину рекомендують вживати любителям силових тренувань.

Завдяки янтарній кислоті ре­вінь рекомендують приймати для усунення похмільного синдрому.

Ревінь багатий на пектини, вони знижують рівень холестери­ну, зв’язують і виводять шкідливі речовини (іони важких металів, радіонукліди і навіть пестициди). Завдяки пектинам ревінь можна використовувати для лікування ожиріння (усіх хвороб, пов’язаних з порушеннями обміну речовин), печінки і жовчного міхура.

В окремих випадках для ліку­вання використовують не тільки черешки ревеню, а й коріння рос­лини. Невеликі дози настоянки кореневищ ревеню призначають­ся для усунення діареї, здуття ки­шечнику, закрепів та інших хвороб шлунково-кишкового тракту.

Корінь ревеню з успіхом за­стосовують у випадках різних за­пальних захворювань, наприклад, аднекситів, артритів, ревматизму, пневмонії, бронхіту, фурункульо­зу, псоріазу, холециститу.

Протипоказання до застосування ревеню

Великі дози ревеню проти­показані хворим, схильним до кровотеч у шлунково-кишковому тракті, з гострими запальними процесами у нирках і сечовому мі­хурі, у випадках геморою з можли­вими кровотечами, сечокам’яною хворобою. Рослину не рекомен­дують включати у раціон і хворим на цукровий діабет, холецистит, схильним до діареї, за подагри, ревматизму і вагітності.

Читайте також: Цибуля – кожному подруга

Схожі новини