Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після паніки та страху приходять депресія і апатія

У перші дні війни всі відчували страх за власне життя та життя рідних, а декого охоплювала паніка. Але війна триває уже понад місяць, і на зміну гострому страху приходять апатія та депресивний стан, який знесилює нас

Такий стан є прогнозований психологами і характеризується зневірою, опусканням рук і втратою сенсу боротьби.

Страх, який першочерго­во відчувала людина, на­давав енергію та сили до дій, натомість апатія заважає та призводить до бездіяльності, а в гострих випадках – до саморуй­нівної поведінки.

Слід пам’ятати, що етап апа­тії та депресії короткотривалий, а отже, скоро мине. Більшість із нас зараз перебуває саме в цій фазі, і наша психіка потребує до­помоги, а саме:

  • Дійте! Саме зараз важливо діяти попри зневіру. Не дозво­ляйте собі нічого не робити, схо­вавшись у куток;
  • Виконуйте повсякденні справи: готуйте їжу, прибирайте;
  • Продовжуйте підтримува­ти близьких. Зараз майже всі на фазі апатії, тому підтримка та спілкування дуже важливі;
  • Не переглядайте новини постійно. Найактуальніші нови­ни – у вас за вікном. Налаштуй­те автоматичне сповіщення про повітряну тривогу на телефоні. Решту новин перевіряйте не частіше, ніж по 5-10 хвилин на годину;
  • Висипляйтеся, повноцін­ний сон надасть вам сил для бо­ротьби з апатією.

Отже, щоб позбутися апатії та депресії, слід щодня задоволь­няти три сфери життя: соціальну, фізичну та когнітивну. Це забез­печується спілкуванням з близь­кими людьми, фізичною актив­ністю, навчанням, хобі тощо. В жодному разі не дозволяйте собі весь день лежати в ліжку та за­нурюватися у власні думки. Дія, рух та допомога іншим – кращі ліки від апатії та розчарування.

ВАЖЛИВО! Якщо ви відчу­ваєте, що не справляєтеся, – не зволікайте, звертайтеся по під­тримку до кризових психологів. Вони допоможуть вам упора­тися з негативним емоційним станом.

Бережіть себе та близьких! Усе буде добре!

Читайте також: «Присоромлювати тих, хто втік від війни, – це псевдогероїзація себе»

Схожі новини