Дивовижно корисний банан!
Від сприятливого впливу на травлення до профілактики зневоднення
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/456353/banan.jpg)
Отримуєте чималу порцію калію
Банани багаті на калій. В одному маленькому банані може міститися близько 422 міліграмів калію, що становить 9% рекомендованої денної норми. Якщо вам потрібно більше калію, ви можете поєднати вживання бананів з іншими продуктами, багатими на цей мікроелемент. У картоплі, бататі, шпинаті та сочевиці набагато більше калію, ніж у бананах. Багато калію у білій картоплі, удвічі більше, ніж у бананах.
У міру дозрівання крохмаль у бананах перетворюється на цукор
Коли шкірка банана жовтіє і покривається цятками, сам фрукт стає солодшим. Жовті банани з цятками на шкірці набагато більше впливають на рівень цукру у крові і перетравлюються швидше. Насправді з дозріванням банана його глікемічний індекс подвоюється. Вживаючи зелені банани, ви отримаєте найкращий ефект стабілізації цукру у крові.
Лікар Тобі Смітсон з організації Diabetes Everyday пояснює, що для людей, які страждають від діабету, «банани – це насамперед джерело вуглеводів, отож з ними слід бути обережними. Один маленький банан – одна порція, а це близько 15 грамів вуглеводів».
Якщо у вас бувають часті застої їжі в шлунку, нестиглий банан може погіршити ситуацію. Через те, що унікальні молекули зеленого банана – пектинові полісахариди та стійкий крохмаль – перетравлюються досить довго, люди, у яких сповільнений процес травлення, повинні вживати такі банани обережно. Щоб убезпечити себе, намагайтеся пити більше води, вживаючи не зовсім стиглі банани.
Однак людям, у яких часті діарея або м’який стілець, цей фрукт корисний, оскільки трохи сповільнює процес травлення. Особливо чутливі до дії клітковини банана діти.
Отримуєте чималу порцію електролітів
У бананах міститься майже 10% рекомендованої норми калію та магнію, які є найважливішими мікроелементами та в організмі виконують роль електролітів. Це така комбінація, яку важко знайти у природі. Електроліти допомагають доставляти воду та енергію у м’язи. Це означає, що ваші м’язи отримують пальне, необхідне для відновлення, щоб ви могли повернутися в спортзал, не відчуваючи втоми. Намагайтеся з’їдати один банан після тренування, пийте більше води, і ваші м’язи обов’язково подякують вам.
Корисні для профілактики зневоднення організму
Банани мають цю властивість завдяки електролітам, що входять до їхнього складу. Якщо поєднувати електроліти, які є в бананах, з водою, це сприяє кращій гідратації, ніж якщо ви п’єте воду. Гідратація особливо важлива до і після тренувань.
«Під час тренувань разом з потом ви втрачаєте калій, що часто призводить до судом у м’язах. Рівень калію та натрію необхідно поповнювати разом з водою, якщо ви тренуєтеся більше години», – пояснила лікар Лесі Нго, автор блогу The Nourishing Meal Builder.
Сприяють стабілізації вашого тиску
З часом кількість натрію, який вживають американці, неухильно зростає, а обсяг калію знижується. Як наслідок, така типова американська дієта створює умови для «ідеального шторму» у показниках кров’яного тиску.
Калій, що міститься в бананах, а також багатьох інших фруктах та овочах, дозволяє збалансовувати кількість натрію в організмі, що впливає на кров’яний тиск. Оскільки в організмі натрій і калій працюють разом, якщо ви доповните дієту з високим вмістом натрію бананами, це матиме позитивний вплив на ваш тиск.
Клітковина надовго залишає відчуття ситості
У бананах, особливо зелених, міститься два типи клітковини: пектин та стійкий крохмаль. Банан середнього розміру – джерело клітковини, оскільки у ньому її міститься 3 г. Ці волокна сповільнюють процес травлення та надовго залишають відчуття ситості. У жовтих і плямистих бананах набагато менше цієї клітковини, і вони набагато швидше перетравлюються.
Читайте також: Зелені букетики вітамінів