Передплата 2024 ВЗ

Дивовижно корисний банан!

Від сприятливого впливу на травлення до профілактики зневоднення

Отримуєте чималу порцію калію

Банани багаті на калій. В одно­му маленькому банані може місти­тися близько 422 міліграмів калію, що становить 9% рекомендованої денної норми. Якщо вам потрібно більше калію, ви можете поєднати вживання бананів з іншими продук­тами, багатими на цей мікроеле­мент. У картоплі, бататі, шпинаті та сочевиці набагато більше калію, ніж у бананах. Багато калію у білій кар­топлі, удвічі більше, ніж у бананах.

У міру дозрівання крохмаль у бананах перетворюється на цукор

Коли шкірка банана жовтіє і по­кривається цятками, сам фрукт стає солодшим. Жовті банани з цятками на шкірці набагато більше впливають на рівень цукру у крові і перетравлюються швидше. На­справді з дозріванням банана його глікемічний індекс подвоюється. Вживаючи зелені банани, ви отри­маєте найкращий ефект стабіліза­ції цукру у крові.

Лікар Тобі Смітсон з організації Diabetes Everyday пояснює, що для людей, які страждають від діабету, «банани – це насамперед джерело вуглеводів, отож з ними слід бути обережними. Один маленький ба­нан – одна порція, а це близько 15 грамів вуглеводів».

Якщо у вас бувають часті застої їжі в шлунку, нестиглий банан може погіршити ситуацію. Через те, що унікальні молекули зеленого бана­на – пектинові полісахариди та стій­кий крохмаль – перетравлюються досить довго, люди, у яких сповіль­нений процес травлення, повинні вживати такі банани обережно. Щоб убезпечити себе, намагайтеся пити більше води, вживаючи не зо­всім стиглі банани.

Однак людям, у яких часті діарея або м’який стілець, цей фрукт ко­рисний, оскільки трохи сповільнює процес травлення. Особливо чут­ливі до дії клітковини банана діти.

Отримуєте чималу порцію електролітів

У бананах міститься майже 10% рекомендованої норми калію та магнію, які є найважливішими мі­кроелементами та в організмі ви­конують роль електролітів. Це така комбінація, яку важко знайти у при­роді. Електроліти допомагають до­ставляти воду та енергію у м’язи. Це означає, що ваші м’язи отриму­ють пальне, необхідне для віднов­лення, щоб ви могли повернутися в спортзал, не відчуваючи втоми. На­магайтеся з’їдати один банан після тренування, пийте більше води, і ваші м’язи обов’язково подякують вам.

Корисні для профілактики зневоднення організму

Банани мають цю властивість завдяки електролітам, що входять до їхнього складу. Якщо поєднува­ти електроліти, які є в бананах, з водою, це сприяє кращій гідратації, ніж якщо ви п’єте воду. Гідратація особливо важлива до і після трену­вань.

«Під час тренувань разом з по­том ви втрачаєте калій, що часто призводить до судом у м’язах. Рі­вень калію та натрію необхідно по­повнювати разом з водою, якщо ви тренуєтеся більше години», – пояс­нила лікар Лесі Нго, автор блогу The Nourishing Meal Builder.

Сприяють стабілізації вашого тиску

З часом кількість натрію, який вживають американці, неухильно зростає, а обсяг калію знижується. Як наслідок, така типова амери­канська дієта створює умови для «ідеального шторму» у показниках кров’яного тиску.

Калій, що міститься в бананах, а також багатьох інших фруктах та овочах, дозволяє збалансовува­ти кількість натрію в організмі, що впливає на кров’яний тиск. Оскіль­ки в організмі натрій і калій працю­ють разом, якщо ви доповните дієту з високим вмістом натрію банана­ми, це матиме позитивний вплив на ваш тиск.

Клітковина надовго залишає відчуття ситості

У бананах, особливо зелених, міститься два типи клітковини: пектин та стійкий крохмаль. Банан середнього розміру – джерело клітковини, оскільки у ньому її міс­титься 3 г. Ці волокна сповільнюють процес травлення та надовго за­лишають відчуття ситості. У жовтих і плямистих бананах набагато мен­ше цієї клітковини, і вони набагато швидше перетравлюються.

Читайте також: Зелені букетики вітамінів

Схожі новини