Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи варто повністю відмовлятися від цукру?

Надлишок вільних цукрів у раціоні негативно впливає на здоров’я

Він провокує карієс, зайву вагу до ожиріння, цукровий діабет, підвищує холестерин крові, призводить до атеросклерозу, який загрожує інсультами та інфарктами, а також може сприяти розвитку онкологічних захворювань. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати в середньому не більше 12 чайних ложок цукру на день. Але, можливо, є сенс повністю виключити цукор з раціону?

Джерела природних цу­крів – фрукти і молоко. У цих продуктах прості цукру є в адекватних концен­траціях упереміж з іншими компонентами (жиром, білком, клітковиною) і не створюють надмірного навантаження на систему обміну вуглеводів.

А ось додані цукри не зовсім природні для людини. Проте в організмі є можливість «екс­треного реагування» на вели­ку кількість глюкози, яка різко всмоктується в кров (виділяєть­ся велика кількість інсуліну, що сприяє розміщенню глюкози у вигляді жирових відкладень у периферичних тканинах). Але природа не передбачила, що ця «система екстреного реагу­вання» працюватиме у людей щодня. І саме таким чином про­вокуються прискорене відкла­дення жиру та горезвісна інсу­лінорезистентність.

Тому немає жодної фізіоло­гічної небезпеки у тому, щоби повністю уникати солодкого в раціоні. А ось психологічні страждання на тлі залежності від солодкого можуть початися. Часто вони сприяють зривам і, як наслідок, призводять до ще більшого переїдання та наби­рання ваги. Отож обережніше з повною відмовою, особливо якщо ви ласун!

Якщо підозрюєте у себе цукрову залежність, переко­найтеся в тому, що у вашому раціоні достатньо вуглеводів: вуглеводних гарнірів (гречана, перлова та вівсяна каші, мака­рони з твердих сортів пшени­ці, нешліфований рис), хліба, крохмальних овочів (картопля, морква, бобові, кукурудза, ка­бачки, гарбуз).

Вуглеводи мають бути у кож­ному прийомі їжі. За їх нестачі організму не вистачає енергії і він вимагає експрес-підзаряд­ки. З’являється непереборна тяга до продуктів із швидкими вуглеводами – рука сама тяг­неться до солодощів.

Цукрова залежність часто розвивається у людей із висо­ким рівнем розумової актив­ності (у нормі глюкоза – єдина їжа для нервової тканини) та тих, чия робота пов’язана з по­стійними стресами. Якщо ви належите до їх числа, слідкуйте за збалансованістю свого хар­чування дуже ретельно.

Читайте також: Чому ми забуваємо події минулого?

Схожі новини