Їсти, щоб битися. Чому важливо правильно харчуватися під час війни?
Здорова їжа допомагає відновити психоемоційну рівновагу, збільшує витривалість і стресостійкість
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/455012/izha.jpg)
Коли у міста прилітають ракети, а багато українців залишаються без їжі та навіть води, складно говорити про якусь збалансованість раціону. Проте, як стверджує біологиня, кандидат біологічних наук, засновниця інформаційної платформи «Мікроб і Я» Олена Лівінська, якщо у людини є можливість обирати їжу, то це потрібно робити. Харчуючись правильно, ми покращуємо свій психоемоційний стан, збільшуємо витривалість і стресостійкість та загалом зміцнюємо своє здоров’я.
Харчуйтеся регулярно
Намагайтеся дотримуватися основних прийомів їжі – снідайте, обідайте, вечеряйте. Орієнтуйтеся не на кількість, а саме на регулярність.
Їжте складні вуглеводи. Це – наші друзі
Різноманітні каші, буряк, морква, гарбуз, кукурудза, банани тощо вбережуть від різких коливань цукру у крові. А це, своєю чергою, вбереже від різких коливань настрою.
Не забувайте про білок
Його джерелами є:
- м’ясо;
- риба;
- яйця;
- молочні продукти;
- а також бобові (квасоля, горох, сочевиця).
Не вживайте алкоголю і не куріть
Може здатися, що спиртне і цигарки зменшують напругу, але це – самообман. Понад те: вони, навпаки, підвищують рівень стресу.
Мінімізуйте споживання кави
П’ючи каву, стежте за своїм самопочуттям. Якщо відчуваєте, що серцебиття пришвидшується, тривожність зростає, обмежте споживання цього напою.
Налягайте на продукти, які допомагають відновити психологічну рівновагу:
- збагачені магнієм гарбузове насіння, мигдаль, шпинат, кеш’ю, арахіс;
- збагачені цинком печінку, м’ясо птиці, гарбузове насіння;
- ферментовані продукти, які містять живі корисні мікроорганізми та сприяють підтримці кишкового мікробіому: кефір, йогурт, квашену капусту, помідори, огірки;
- джерела вітамінів групи В: печінку, рибу, яйця, молочні і цілозернові продукти, зелений горошок;
- продукти, які містять омега-3 (як-от печінка тріски).
«Здорове харчування = збалансоване харчування»
«До цієї тези війна додає свої правила, – каже фахівчиня. – Їжа повинна довго зберігатися та бути придатною до споживання без приготування».
Перелік продуктів, які Центр громадського здоров’я рекомендує включити до кількаденного запасу їжі для всієї сім’ї:
- готові до вживання м’ясні та рибні консерви, консервовані фрукти, овочі, ягоди, соки;
- білкові, злакові і фруктові батончики;
- пластівці, гранолу, хлібці;
- арахісове масло;
- сушені фрукти та ягоди;
- пастеризоване молоко;
- горіхи;
- дитяче харчування (за потреби).
Читайте також: Лікувальний суп – правильно зварений