Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Їсти, щоб битися. Чому важливо правильно харчуватися під час війни?

Здорова їжа допомагає відновити психоемоційну рівновагу, збільшує витривалість і стресостійкість

Коли у міста прилітають ракети, а багато українців залишаються без їжі та навіть води, складно говорити про якусь збалансованість раціону. Проте, як стверджує біологиня, кандидат біологічних наук, засновниця інформаційної платформи «Мікроб і Я» Олена Лівінська, якщо у людини є можливість обирати їжу, то це потрібно робити. Харчуючись правильно, ми покращуємо свій психоемоційний стан, збільшуємо витривалість і стресостійкість та загалом зміцнюємо своє здоров’я.

Харчуйтеся регулярно

Намагайтеся дотримуватися осно­вних прийомів їжі – снідайте, обідайте, вечеряйте. Орієнтуйтеся не на кількість, а саме на регулярність.

Їжте складні вуглеводи. Це – наші друзі

Різноманітні каші, буряк, морква, гар­буз, кукурудза, банани тощо вбережуть від різких коливань цукру у крові. А це, своєю чергою, вбереже від різких коли­вань настрою.

Не забувайте про білок

Його джерелами є:

  • м’ясо;
  • риба;
  • яйця;
  • молочні продукти;
  • а також бобові (квасоля, горох, со­чевиця).

Не вживайте алкоголю і не куріть

Може здатися, що спиртне і цигарки зменшують напругу, але це – самообман. Понад те: вони, навпаки, підвищують рі­вень стресу.

Мінімізуйте споживання кави

П’ючи каву, стежте за своїм самопо­чуттям. Якщо відчуваєте, що серцебиття пришвидшується, тривожність зростає, обмежте споживання цього напою.

Налягайте на продукти, які допомага­ють відновити психологічну рівновагу:

  • збагачені магнієм гарбузове насін­ня, мигдаль, шпинат, кеш’ю, арахіс;
  • збагачені цинком печінку, м’ясо пти­ці, гарбузове насіння;
  • ферментовані продукти, які містять живі корисні мікроорганізми та сприяють підтримці кишкового мікробіому: кефір, йогурт, квашену капусту, помідори, огірки;
  • джерела вітамінів групи В: печінку, рибу, яйця, молочні і цілозернові продук­ти, зелений горошок;
  • продукти, які містять омега-3 (як-от печінка тріски).

«Здорове харчування = збалансоване харчування»

«До цієї тези війна додає свої прави­ла, – каже фахівчиня. – Їжа повинна дов­го зберігатися та бути придатною до спо­живання без приготування».

Перелік продуктів, які Центр громад­ського здоров’я рекомендує включити до кількаденного запасу їжі для всієї сім’ї:

  • готові до вживання м’ясні та риб­ні консерви, консервовані фрукти, овочі, ягоди, соки;
  • білкові, злакові і фруктові батончики;
  • пластівці, гранолу, хлібці;
  • арахісове масло;
  • сушені фрукти та ягоди;
  • пастеризоване молоко;
  • горіхи;
  • дитяче харчування (за потреби).

Читайте також: Лікувальний суп – правильно зварений

Схожі новини