Лікувальний суп – правильно зварений
Холодної пори року ніщо не зігріє та не підживить енергією краще, ніж тарілочка ароматного борщу чи бульйону
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/454322/pexels-jenvit-keiwalinsarid-3559899.jpg)
А якщо правильно готувати та вживати цю страву, можна навіть вилікувати деякі недуги. Необхідно тільки пам’ятати, що їсти суп треба лише теплим, гаряче обволікає слизову оболонку стравоходу і шлунка.
Курячий бульйон полегшує перебіг застуди – він містить компоненти, що мають протизапальну дію, а також поліпшує стан судин і серця. Крім того, бульйон містить амінокислоту таурин, що покращує настрій.
Рибний – багатий на мікроелементи і легко засвоюється.
Овочеві супи багаті на вітаміни, легко засвоюються і допомагають схуднути, не голодуючи.
Супи-пюре рекомендують при гострих панкреатитах. Вони заспокоюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Але довго харчуватися перетертою їжею не можна.
Борщ – страва з багатьох овочів, а отже, у ньому багато клітковини, яка сприяє травленню, перистальтиці кишківника, запобігає закрепам.
– Якщо варите суп на м’ясному бульйоні, під час його приготування першу воду необхідно злити. Рекомендують розрізати м’ясо на шматочки вагою приблизно по 100 грамів, залити холодною водою, довести до кипіння і варити 5 хвилин, а потім поміняти воду.
Чим жирніший бульйон, тим гірше для печінки та судин, тож у процесі приготування жир, що спливає на поверхню, треба збирати.
- Вітамін С руйнується менше, якщо овочі закладати в окріп.
- Супи не треба варити занадто довго, бо вони втрачають харчову цінність (вітаміни та інше), погіршується смак, зовнішній вигляд і аромат.
- Рибні супи треба солити на початку приготування, овочеві і м’ясні – тільки після готовності овочів.
- Аби суп був по-справжньому цілющим, до нього не потрібно додавати смажену цибулю, краще вкинути її у каструлю сирою. А ось моркву потрібно пасерувати на олії – тоді краще засвоїться, розчинившись у жирі, каротин.
- Готуючи перші страви, не використовуйте готові приправи з пакетика, адже у них є консерванти, стабілізатори, підсилювачі смаку (зокрема, глутамат натрію). Смачним та ароматним суп зроблять лавровий лист, духмяний перець, корінь петрушки, зелень.
- Варити суп треба тільки на один раз. Розігрітий через добу, він втрачає практично усі вітаміни та поживні речовини.
Читайте також: Вічнозелена хвоя зміцнить імунітет