Передплата 2024 ВЗ

У дитини – Covid-19: коли можна лікуватися вдома, а коли треба негайно лягати у лікарню?

Лікар-педіатр розповіла, як швидко проявляться симптоми інфікування і які є «червоні прапорці», що передбачають необхідність госпіталізації

«Омікрон» став неприємною несподіванкою і для батьків, і для педіатрів, адже всі попередні штами так масово дитяче населення не уражали. На початку року щодоби у «ковідне» відділення Львівської міської дитячої клінічної лікарні Першого ТМО поступало по 20-25 дітей. Найбільша кількість маленьких пацієнтів, яка одночасно перебувала у стаціонарі, – 109. “Перехід шкіл на дистанційне навчання посприяв спаду захворюваності”, – констатує завідувачка Другого педіатричного відділення Дитячої лікарні Першого ТМО Львова Ірина Бережна. В ефірі онлайн-проєкту «Запитай у лікаря», що транслювався на офіційній Facebook-сторінці Першого територіального медичного об’єднання, лікарка відповіла на запитання батьків про діагностику Covid-19 у дітей, показання до госпіталізації, ризик розвитку post-Covid і відновлення після цієї хвороби.

Ірина Бережна. Стоп-кадр з Facebook-сторінки Першого територіального медичного об’єднання міста Львова
Ірина Бережна. Стоп-кадр з Facebook-сторінки Першого територіального медичного об’єднання міста Львова

«Кашель у дитини не прохо­дить кілька днів. Температури немає. Загальний стан добрий. Чи варто робити тест і звертати­ся до лікаря, чи ще почекати?»

– Перебіг захворювання, ви­кликаного «Омікроном» супро­воджується тими ж симптомами, що й будь-яка інша респіраторна вірусна інфекція:

  • малопродуктивним кашлем;
  • підвищенням температури;
  • нежитем, закладеністю носа;
  • осиплим голосом, болем у горлі.

Деколи можуть спостерігатися диспепсичні розлади (розлади функції травлення. – Авт.). Але відповідаючи на ваше запитання: ми не можемо бути певні, що це – не Covid-19. Навіть лікар, який огляне вашу дитину, такого діа­гнозу їй не поставить.

Якщо у вас вдома хтось за­хворів на Covid-19 і у дитини з’явилися такі ось симптоми за­хворювання верхніх дихальних шляхів, вважайте, що вам повез­ло, бо немає ні високої темпера­тури, ні вираженої інтоксикації. Але без тесту на Covid-19 (хоча б звичайного, антигенового), на за­питання (чи це, бува, не Covid-19. Авт.) ви не відповісте.

«У всієї сім’ї тестом під­твердився Covid-19. У дитини немає жодних симптомів. Чи потрібно їй також робити тест, щоб виявити безсимптомний перебіг на випадок, якщо потім виникнуть ускладнення?»

– Є велика ймовірність, що дитинка також буде хворіти або буде носієм. Для лікування зна­чення немає – позитивний тест, чи від’ємний. Легка форма Covid-19, викликана “Омікроном”, лікується як звичайна вірусна інфекція, тоб­то виключно симптоматично.

Але якщо ви захочете дати ди­тину в організований колектив, у дитячий садочок чи школу, з по­ваги до інших дітей, пильнуючи їх здоров’я, я б все-таки радила зробити тест.

В «Омікрона» – дуже короткий інкубаційний період. Від кількох годин до трьох днів максимум. Тож варто на три дні обмежити спілкування з іншими дітьми.

«Омікрон» хоч і дуже контагі­озний, але дає дуже мало усклад­нень. За це можете не пережива­ти. Якщо у дитини немає клініки, то й ускладнень у неї виникнути не може.

«Сину – 8 місяців. Майже весь тиждень має сухий ка­шель. Останні 4 години – тем­пература +38,9°С. Збити не можемо. Порадьте, будь ласка, що робити».

– Якщо у нас є епідемія Covid-19, це не означає, що всіх інших респіраторних вірусних ін­фекцій, зокрема грипу, у нас не­має. Вони є у загальній популяції, але значно менше. Коли є сумнів, грип це чи Covid-19, ми проводи­мо тестування і Covid-19 все-таки переважає. Якщо у вашій сім’ї є Covid-19 і ви переживаєте, що у дитинки він також є, варто зроби­ти антиген-тест.

– Вірусна інфекція, у т. ч. Covid-19, антибіотиками не лі­кується. Це знають усі.

– Але коли є негативна динамі­ка захворювання (це стосується, зрештою, будь-якої вірусної ін­фекції), піднімається температу­ра, потрібно обов’язково зверну­тися до педіатра, бо це – сигнал, що могло розвинутися бактерійне ускладнення. Лікар обстежить ди­тину, призначить загальний аналіз крові, рентген тощо і, можливо, призначить антибіотик.

«У доньки (їй – 7 років) під­твердився діагноз «Covid-19». У нас із чоловіком жодних симптомів немає. Нам залиша­тися вдома – не йти на роботу?»

– Не кожен може дозволити собі сидіти на самоізоляції. Все залежить від того, яка у вас ро­бота. Якщо працюєте у великому колективі, зрозуміло, що є велика ймовірність, що можете інфікува­ти колег. Згідно з правилами, було б добре хоча б на п’ять днів (само­ізоляцію у нас зменшили до п’яти днів) залишитися вдома і перед тим, як вийти на роботу, зробити антиген-тест.

– Як часто у дітей буває post-Covid і на що звернути увагу батькам, аби їхня дитина якомога швидше відновилася (харчування, вітаміни тощо)?

– Щодо цього штаму («Омі­крону». – Авт.), мені важко щось сказати, оскільки постковідні син­дроми проявляються дещо піз­ніше, не у гострому періоді. Хай мине хоча б місяць – тоді можна буде щось коментувати.

Коли (циркулювали. – Авт.) по­передні штами коронавірусу, діти хворіли значно рідше, але все-таки хворіли. Тому можу сказати з власного досвіду: ця пробле­ма більше стосується підлітків. Досить довго (місяць-два після перенесеного Covid-19) може утримуватися підвищена (субфе­брильна) температура – у межах +37,1...+37,2°С. Може бути ас­тенічний синдром: дитина втом­лена, немає сили вчитися, увага знижена. З чим ще я стикнулася, з чим батьки зверталися – це ви­падіння волосся. Це – основні симптоми.

Найбільш грізне ускладнен­ня, з яким ми зіштовхуємося як стаціонарні лікарі, – мультисис­темний запальний синдром. Це – дуже серйозне ускладнення, яке розвивається на 2-3 тиждень після перенесеного Covid-19. При цьому дитина може перенести Covid-19 у легкій формі, а потім поступити до нас ось з таким сер­йозним ускладненням.

Хочу підкреслити, що для ді­тей постковідний синдром не є настільки характерним, як для до­рослих.

Щоб відновитися, зрозуміло, потрібне нормальне, вітамінізова­не харчування. Зараз такий пері­од, що немає достатньої кількості овочів та фруктів, вирощених у природних умовах на українській території. А скоро почнеться вес­на, і тоді взагалі у всіх буде гіпові­таміноз. Тож можна замінити при­родні вітаміни препаратами (хоч я і прихильник природних вітамі­нів). Туди повинні входити склад­ники, які допоможуть організму відновитися після перенесеного Covid-19:

  • цинк;
  • вітамін С;
  • омега;
  • L-карнітин.

Рекламувати препарати не буду – проконсультуйтеся зі своїм педіатром.

– Які є «червоні прапорці» при Covid-19 чи ГРВІ у дітей, за появи яких необхідно викли­кати “швидку” чи безпосеред­ньо звернутися у стаціонар?

– Гарне запитання. Велике по­ступлення дітей на початку року було обумовлене панікою. Бать­ки знали, який тяжкий перебіг Covid-19 може бути у дорослих і коли побачили, що їхня дитина захворіла, навіть при незначному підвищенні температури у перший день хвороби, коли жодної загро­зи не було, створювали велике навантаження на приймальний покій. Ми, звісно, диференціюва­ли, кого потрібно госпіталізувати, кого – ні.

Які є показання до обов’язкової госпіталізації? Це:

  • некоригована гіпертермія – найбільш поширена причина, че­рез яку батьки хворих діток звер­таються у стаціонар. Мама дає жарознижувальний препарат – годину, другу. Застосовує методи охолодження, але нічого не допо­магає. Зрозуміло, що чим менший вік дитинки, тим більшою є загро­за. Ми таких дітей госпіталізуємо, бо зробити це у домашніх умовах (збити температуру. – Авт.) важ­ко. Така злоякісна гіпертермія є характерною для Covid-19. Ми з таким раніше, лікуючи інші вірусні інфекції, не зіштовхувалися;
  • дихальні розлади. На щастя, на відміну від дорослих, з дихаль­ними розладами пацієнти до нас звертаються рідко.

– Як ці розлади проявляють­ся?

– Дитинці важко дихати. Ди­хання – утруднене, супроводжу­ється стогоном. Ви зауважите, як нетипово рухається грудна клітка, як в акті дихання задіюється живо­тик. Дитина стає блідою, млявою. Може вкритися краплинками поту. Зрозуміло, що це вказує на важкий стан дитини. У такому випадку пе­діатра викликати не потрібно. На­віть консультуватися з ним не по­трібно. Рекомендую або викликати «швидку» допомогу, або самостій­но звернутися у стаціонар;

  • якщо дитина має підтвер­джену пневмонію, яка розвинула­ся на тлі Covid-19;
  • наявність складних супутніх захворювань (незалежно від важ­кості стану), оскільки такі діти пе­ребувають у групі ризику розвитку ускладнення після Covid-19. Якщо у сім’ї є підтверджений Covid-19, проконсультуйтеся зі своїм педі­атром, а тоді звертайтеся до нас. Поки діагноз не буде підтвердже­ний, дитина перебуватиме у бу­ферній зоні. Далі (якщо діагноз підтвердиться) її переведуть у “ковідне” відділення.

– Які супутні захворювання ви маєте на увазі?

Хронічні захворювання брон­холегеневої чи серцево-судинної систем;

  • хронічну ниркову недостат­ність;
  • цукровий діабет;
  • онкологічні чи гематологічні патології;
  • імунодефіцит.

– Який середній термін пе­ребування дітей з Covid-19 у лікарні? Вони перебувають у відділенні, допоки (результат. – Авт.) тесту не буде негатив­ним?

– Середній термін перебуван­ня у стаціонарі – у межах п’яти днів. Це не стосується всіх діток. Якщо дитина почувається добре, ми за три дні знімаємо інтоксика­цію, тобто знижуємо температуру тіла, дитинка може спокійно пере­ходити на амбулаторне лікування і доліковуватися вже вдома. Коли є важка пневмонія, дитина може лікуватися 10-14 днів. Тестів при виписці ми зазвичай не проводи­мо, бо вони не входять у протоко­ли.

Читайте також: Омікрон: три основі симптоми у дітей

Схожі новини