Передплата 2024 «Добра кухня»

Як швидко зупинити застуду

Як найшвидше ліквідувати цей неприємний стан?

Застуда – хвороба досить поширена і, як вважає багато хто, дрібниця. Ну просто застудився чи підхопив нежить. Брати лікарняний здається смішним, тому зазвичай переносять цю хворобу на ногах, хоча страждають від дуже неприємних відчуттів: мучать кашель, нежить, набряк слизових оболонок заважає дихати і говорити. Тож як найшвидше ліквідувати цей неприємний стан?

Є кілька дуже ефективних прийомів з арсеналу «народних засобів», які не лише корисні й ефективні, а навіть приємні. Але працюють вони з гарантією лише на ранніх стадіях захворювання.

Засоби з використанням цибулі та часнику

  • Треба від трьох до п’яти разів на день вдихати пари свіжої цибу­лі. Просто велику цибулину розрі­зати навпіл. Дихати кілька хвилин.
  • Якщо лушпиння цибулі (від 5 цибулин) залити окропом (0,5 лі­тра), поставити на малий вогонь, довести до кипіння, потім зняти, остудити і приймати, додавши меду, то можна позбутися навіть сильного кашлю.
  • Часникова бовтанка: 100 г часнику залити склянкою горілки, залишити на 1 год, потім добре збовтати. Приблизно половину чайної ложки цієї «мікстури» взя­ти в рот, потримати кілька хвилин і проковтнути. Повторити кілька разів упродовж дня. Лікуватися 3-4 дні.

Рецепти з алкогольними напоями

  • Змішати свіже пиво, при­близно 1 літр, зі спеціями – кори­цею, 3-4 шт. гвоздики, лимонною цедрою і розігріти. Збити з цукром 3 яєчні жовтки, додати масу в те­пле пиво зі спеціями. Варити на малому вогні до загустіння, але не дати закипіти. Пити упродовж дня. Кажуть, що такий спосіб лікує за­студу за один день.
  • Підігріти 100 г кагору з при­близно 1/4 ч. ложки чорного пер­цю меленого. Додати мед (1 ч. ложку). Приймати теплим на ніч.

Рецепти з лимоном

  • Лимон опустити на кілька хвилин у гарячу воду. Потім змо­лоти на м’ясорубці разом із шкір­кою. Змішати зі 100 г вершкового масла і додати мед. Приймати внутрішньо, мастити на бутербро­ди. Можна зберігати кілька днів у холодильнику.
  • Подрібнити 1 лимон зі шкір­кою. Додати олію. Настоювати 12 год. Застосовувати зовнішньо – змащувати ніздрі, наносити на ясна, можна на ніч обробляти су­мішшю стопи та вушні раковини.
  • У лимонний сік (1 лимон) до­дати 1 г аскорбінової кислоти та 1 ст. ложку грубої солі, потім 1,5 склянки перевареної води. Роз­мішати і пити потроху впродовж 1,5 год.

Рецепти з малиною

  • З появою перших ознак за­хворювання горла почати по­лоскати його настоєм порошку із сухого листя та стебел малини. 2 ст. ложки збору залити склянкою окропу, дати настоятися 40 хв, процідити. Полоскати горло впро­довж дня.
  • Застуду на ранній стадії мож­на заблокувати малиновим чаєм з ягід, підійде як свіжа малина, так і сушена чи заморожена. На склян­ку окропу заварити приблизно 50 г ягід. Пити гарячий чи теплий чай впродовж дня, не менше 3 скля­нок.
  • Корисно полоскати горло на­стоєм зі свіжих ягід, приблизно 10 ягід на склянку окропу, не менше 3 полоскань на день.

Має турбувати ситуація, коли: застуда минула, але потім різко підвищилася температура; дов­го тримається температура вище 37,5; застуди немає, але є голо­вний біль, який віддає у шию; болять голова та горло без інших симптомів застуди; при застуд­них симптомах є сильний біль у носових пазухах. Лікуючись вдо­ма, за появи цих симптомів кра­ще звернутися по професійну до­помогу.

Читайте також: Як вилікувати сухий кашель: перевірені народні методи

Схожі новини