Передплата 2024 ВЗ

Пухлина у грудній клітці була завбільшки зі серце

А все почалося з легкого покашлювання…

Хірурги Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру спільно з кардіохірургом Обласної клінічної лікарні Дмитром Бешлеєм видалили 13-річній дівчинці пухлину в грудній клітці. Новоутворення було завбільшки з серце й продовжувало стрімко рости, через що у юної пацієнтки виникли проблеми з диханням і кровообігом.

Як розповіли “ВЗ” у пресслужбі медзакладу, це була тератома пере­днього середостіння. Опе­рація була дуже складною, адже пухлина перетискала основні магістральні судини, давила на серце та легені.

Пухлина виявилася доброякісною

За словами завідува­ча відділення дитячої хірур­гії ЗУСДМЦ Богдана Рома­нишина, дитина поступила у лікарню вже з утрудненим диханням та потребувала кисневої підтримки.

Лікарі провели біопсію пухлини. Видалений шмато­чок новоутворення відпра­вили на гістологічне дослі­дження. На щастя, пухлина виявилася доброякісною, тож хірурги прийняли рі­шення видалити її. Опера­ція тривала близько 4 го­дин. “Тератома переднього середостіння – доволі рід­кісна пухлина і діагностува­ти її можна у будь-якому віці, – зазначив Богдан Романи­шин. – Торік ми провели схо­жі операції трьом пацієнтам з таким діагнозом. Цього року – це перший такий випадок”.

«Донька прийшла додому і почала покашлю­вати. Згодом у неї з’явилася задишка»

Мама пацієнтки, пані Гали­на, пригадує, що все почало­ся наприкінці минулого року, у грудні: “Донька прийшла додому і почала покашлю­вати. Згодом у неї з’явилася задишка. Одного дня Софій­ка просто не дійшла до шко­ли, оскільки їй стало важко дихати. Педіатр, яка огляну­ла доньку, виписала ліки для лікування кашлю. Проте ка­шель не проходив, а задишка – продовжувала наростати. Ми лікувалися два тижні, піс­ля чого поїхали у районну лі­карню, щоб здати аналізи та пройти повне обстеження”.

Читайте також: Зламав руку… і перестав її відчувати

Лише під час УЗД лікар по­мітив пухлину, яка тисла на серце і легені. Так дівчинка потрапила до ЗУСДМЦ, де їй провели повне обстежен­ня та призначили операцію. За словами мами дівчин­ки, її донька не скаржилася на здоров’я. Софійку нічого не боліло, вона не відчувала втоми та мала хороший апе­тит.

“Коли проявилися ознаки задухи, ми помітили набряк на шиї, який з’явився після того, як пухлина почала тис­нути на серце та судини. А до цього жодних симптомів не було”, – додала пані Галина.

У палаті дівчинки – бага­то повітряних кульок. Наду­ває їх, щоб розробити леге­ні, але мріє це робити для свята, а не для покращення здоров’я. Запевняє, що по­чувається добре, може все їсти і дуже хоче побачити своїх братика та сестричку, за якими неймовірно скучи­ла. Попереду на юну пацієнт­ку чекає реабілітація, адже загоєння грудної клітки – до­волі тривалий процес. Проте лікарі ЗУСДМЦ зробили все можливе, щоб дитина швид­ко повернулася до звичного життя. Зокрема під час опе­рації застосували метод ESP-блоку. Це – анестезія для контролю болю у післяопера­ційному періоді, яку дуже рід­ко застосовують.

Більше новин читайте у рубриці «Здоров'я»

Схожі новини