Передплата 2024 «Добра кухня»

Відновлюємо вітамінний баланс організму

Які вітаміни потрібні організму

Про нестачу вітамінів свідчать багато зовнішніх проявів. Наприклад, тьмяне волосся або ламкі нігті є явними ознаками авітамінозу. У сезон фруктів і овочів можна поповнити ресурси організму природним шляхом, головне, визначити, чим саме викликана та чи інша проблема, і підібрати правильні вітаміни.

Як відомо, вітамін А, або каротин, необхідний організму для синтезу колагену, який забезпечує гладкість і еластичність шкіри. Необхідний вітамін А і для хорошої роботи сітківки ока. Основна його функція полягає в регенерації клітин шкіри, захисті їх від згубного впливу віль­них радикалів і збереженні молодості. Про нестачу каротину свідчать ламкі нігті, тьмя­не волосся і швидка втомлюваність очей. У великій кількості необхідний елемент міс­титься в сирих буряках, обліписі, моркві, яловичій печінці, калині і жовтках. Для кра­щого засвоювання споживати вітамін А слід з тваринними жирами. Наприклад, морквя­ний або буряковий салат слід заправляти жирною сметаною.

Вітамін В6 допомагає нервовій систе­мі нормально функціонувати, контролює обмін речовин, стимулює ріст волосся, оновлює клітини шкіри і слизових оболо­нок. Якщо в організмі не вистачає вітаміну В6, то посилюється випадання волосся, з’являються безсоння, часті головні болі, організм стає більш чутливим до змін по­годи. У меню слід включити такі продукти, як авокадо, зелені овочі, банани, горіхи, капуста, картопля, кукурудза, яєчний жов­ток, жирна морська риба, печінка тріски. Вітамін В6 не втрачається при тепловій об­робці продуктів і не руйнується під впливом світла. Багаті вітаміном В6 бульйони і від­вари, тому рекомендується вживати більше супів.

Вітамін Е, або токоферол, відповідає за процеси відновлення і окислювальні реакції в тканинах, тим самим запобігаючи перед­часному старінню. Вітамін Е впливає на син­тез гормонів і необхідний для регулювання обмінних процесів у нервовій системі, пе­чінці і м’язах. Нестача токоферолу прояв­ляється у вигляді швидкої втомлюваності і підвищеній збудливості, погіршенні стану шкірних покривів, появі гнійників і прищів, повільному загоєнні подряпин і ран. У ра­ціоні повинні бути присутні броколі, брюс­сельська капуста, банани, листова зелень, рослинна олія, яйця. Вітамін Е зберігається в продуктах після термічної обробки, але руйнується при потраплянні на нього соняч­ного світла, тому рекомендується зберігати продукти в затемненому місці.

Вітамін С, або аскорбінова кислота, в організмі вступає у взаємодію з гемоглобі­ном, вітамінами Е і А, запобігаючи їх руй­нуванню. Він допомагає клітинам шкіри швидше оновлюватися, зміцнює судини, запобігає появі синців, а також виконує сонцезахисну функцію, сповільнюючи тим самим процеси старіння. Дефіцит аскор­бінової кислоти в організмі проявляється млявістю шкіри, кровоточивістю ясен, під­вищеною сухістю шкіри в ділянці колін і на ліктях, зниженим настроєм і депресивним станом. Вітамін С у великій кількості міс­титься в горобині, журавлині, цвітній капус­ті, болгарському перці, яблуках, шипшині, цитрусових і цілісному молоці. Кількість вітаміну С в продуктах залежить від бага­тьох факторів. В овочах і фруктах червоно­го кольору вітаміну С набагато більше, ніж у зелених. У різних частинах рослин і плодів міститься різна кількість аскорбінової кис­лоти. Наприклад, в обліписі вітаміну більше в листі, ніж у плодах.

Читайте також: Цитрусовий аромат Новорічних свят

Схожі новини