Відновлюємо вітамінний баланс організму
Які вітаміни потрібні організму
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/448656/vitaminy.jpg)
Про нестачу вітамінів свідчать багато зовнішніх проявів. Наприклад, тьмяне волосся або ламкі нігті є явними ознаками авітамінозу. У сезон фруктів і овочів можна поповнити ресурси організму природним шляхом, головне, визначити, чим саме викликана та чи інша проблема, і підібрати правильні вітаміни.
Як відомо, вітамін А, або каротин, необхідний організму для синтезу колагену, який забезпечує гладкість і еластичність шкіри. Необхідний вітамін А і для хорошої роботи сітківки ока. Основна його функція полягає в регенерації клітин шкіри, захисті їх від згубного впливу вільних радикалів і збереженні молодості. Про нестачу каротину свідчать ламкі нігті, тьмяне волосся і швидка втомлюваність очей. У великій кількості необхідний елемент міститься в сирих буряках, обліписі, моркві, яловичій печінці, калині і жовтках. Для кращого засвоювання споживати вітамін А слід з тваринними жирами. Наприклад, морквяний або буряковий салат слід заправляти жирною сметаною.
Вітамін В6 допомагає нервовій системі нормально функціонувати, контролює обмін речовин, стимулює ріст волосся, оновлює клітини шкіри і слизових оболонок. Якщо в організмі не вистачає вітаміну В6, то посилюється випадання волосся, з’являються безсоння, часті головні болі, організм стає більш чутливим до змін погоди. У меню слід включити такі продукти, як авокадо, зелені овочі, банани, горіхи, капуста, картопля, кукурудза, яєчний жовток, жирна морська риба, печінка тріски. Вітамін В6 не втрачається при тепловій обробці продуктів і не руйнується під впливом світла. Багаті вітаміном В6 бульйони і відвари, тому рекомендується вживати більше супів.
Вітамін Е, або токоферол, відповідає за процеси відновлення і окислювальні реакції в тканинах, тим самим запобігаючи передчасному старінню. Вітамін Е впливає на синтез гормонів і необхідний для регулювання обмінних процесів у нервовій системі, печінці і м’язах. Нестача токоферолу проявляється у вигляді швидкої втомлюваності і підвищеній збудливості, погіршенні стану шкірних покривів, появі гнійників і прищів, повільному загоєнні подряпин і ран. У раціоні повинні бути присутні броколі, брюссельська капуста, банани, листова зелень, рослинна олія, яйця. Вітамін Е зберігається в продуктах після термічної обробки, але руйнується при потраплянні на нього сонячного світла, тому рекомендується зберігати продукти в затемненому місці.
Вітамін С, або аскорбінова кислота, в організмі вступає у взаємодію з гемоглобіном, вітамінами Е і А, запобігаючи їх руйнуванню. Він допомагає клітинам шкіри швидше оновлюватися, зміцнює судини, запобігає появі синців, а також виконує сонцезахисну функцію, сповільнюючи тим самим процеси старіння. Дефіцит аскорбінової кислоти в організмі проявляється млявістю шкіри, кровоточивістю ясен, підвищеною сухістю шкіри в ділянці колін і на ліктях, зниженим настроєм і депресивним станом. Вітамін С у великій кількості міститься в горобині, журавлині, цвітній капусті, болгарському перці, яблуках, шипшині, цитрусових і цілісному молоці. Кількість вітаміну С в продуктах залежить від багатьох факторів. В овочах і фруктах червоного кольору вітаміну С набагато більше, ніж у зелених. У різних частинах рослин і плодів міститься різна кількість аскорбінової кислоти. Наприклад, в обліписі вітаміну більше в листі, ніж у плодах.
Читайте також: Цитрусовий аромат Новорічних свят