Шлунку сподобається! Найкращі страви для захисту від гастриту
Із гастритом, на жаль, знайомі багато хто, особливо він допікає після затяжних зимових святкувань. Але захворюванню можна запобігти
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/525681/1yajlmynnmo1tgwhnxk0q3a.jpg)
Є продукти, які «обволікають». Вони захищають шлунково-кишковий тракт від подразнення і не дають розвинутися гастриту й іншим захворюванням. До корисних для шлунка продуктів належать густі та щільні страви: вівсянка, рисова каша, кисіль і картопляне пюре.
Каші з вівсяних пластівців потрібно варити на нежирному молоці, а ще краще — на воді. У шлунку крупа «набубнявіє», отримана маса захистить слизову і поліпшить роботу органу загалом. Рисову кашу слід готувати за аналогічним принципом: що більше у ній води, то краще.
Якщо вибирати найкорисніший кисіль, то на першому місці - лляний напій. Його в’язка текстура ідеально обволікає слизову. Киселі з фруктів і ягід теж годяться, але вони не мають бути надто кислими.
Що стосується пюре з картоплі, то в нього краще не додавати спецій. Інакше очікуваного ефекту не буде.
Корисними продуктами у випадку гастриту є також варене м’ясо, риба, овочі, фрукти, йогурт, кефір. Вони багаті на вітаміни, мінерали та сприяють загоєнню слизової оболонки.
Важливо їсти за розкладом, не пропускати прийоми їжі та не переїдати. Регулярне харчування допоможе підтримувати стабільний рівень кислотності шлункового соку й уникнути голодування, що може спричинити загострення гастриту та виразки.
Важливо відмовитися від гострої, жирної, копченої та смаженої їжі. Ці продукти можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, посилюючи стан гастриту та виразки. Краще надавати перевагу вареним, запеченим або тушкованим стравам.
Вівсянка
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/01/%D0%B2%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0.jpg)
170 г вівсяних пластівців, 300 мл води, сіль — до смаку, цукор (можна мед) — до смаку.
Воду налити в невелику каструлю, злегка посолити, закип’ятити. В окріп всипати вівсяні пластівці і варити їх упродовж 8−10 хв. Готову вівсянку накрити кришкою і дати постояти ще 10 хв. Потім додати цукор (можна мед) і подавати.
Кисіль із заморожених ягід
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/01/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%96%D0%BB%D1%8C.jpg)
450 г заморожених ягід (журавлина, вишня, смородина), 80-100 г цукру, 3 ст. ложки картопляного крохмалю.
Скласти заморожені ягоди в каструлю, влити 250 мл води, накрити кришкою і довести на сильному вогні до кипіння.
Зняти з вогню, подрібнити занурювальним блендером і протерти ягідну масу через сито. Влити 1,5 л окропу, додати цукор і знову довести до кипіння.
Розмішати крохмаль у 200 мл прохолодної перевареної води. Постійно перемішуючи, тонкою цівкою влити крохмальний розчин у каструлю і готувати ще 1−2 хв, не перестаючи помішувати.
Для приготування ягідного киселю можна використовувати будь-які ягоди — смородину, журавлину, вишню, малину, полуницю, обліпиху. Годиться й ягідний мікс. До ягід, за бажання, можна додати улюблені фрукти.