Передплата 2025 «Добрий господар»

Шлунку сподобається! Найкращі страви для захисту від гастриту

Із гастритом, на жаль, знайомі багато хто, особливо він допікає після затяжних зимових святкувань. Але захворюванню можна запобігти

Є продукти, які «обво­лікають». Вони захища­ють шлунково-кишковий тракт від подразнення і не да­ють розвинутися гастриту й ін­шим захворюванням. До ко­рисних для шлунка продуктів належать густі та щільні стра­ви: вівсянка, рисова каша, ки­сіль і картопляне пюре.

Каші з вівсяних пластівців потрібно варити на нежирному молоці, а ще краще — на воді. У шлунку крупа «набубнявіє», отримана маса захистить сли­зову і поліпшить роботу органу загалом. Рисову кашу слід го­тувати за аналогічним принци­пом: що більше у ній води, то краще.

Якщо вибирати найкорисні­ший кисіль, то на першому міс­ці - лляний напій. Його в’язка текстура ідеально обволікає слизову. Киселі з фруктів і ягід теж годяться, але вони не ма­ють бути надто кислими.

Що стосується пюре з кар­топлі, то в нього краще не до­давати спецій. Інакше очікува­ного ефекту не буде.

Корисними продуктами у випадку гастриту є також ва­рене м’ясо, риба, овочі, фрук­ти, йогурт, кефір. Вони багаті на вітаміни, мінерали та спри­яють загоєнню слизової обо­лонки.

Важливо їсти за розкладом, не пропускати прийоми їжі та не переїдати. Регулярне харчу­вання допоможе підтримувати стабільний рівень кислотнос­ті шлункового соку й уникнути голодування, що може спричи­нити загострення гастриту та виразки.

Важливо відмовитися від гострої, жирної, копченої та смаженої їжі. Ці продукти мо­жуть подразнювати слизову оболонку шлунка, посилюючи стан гастриту та виразки. Кра­ще надавати перевагу варе­ним, запеченим або тушкова­ним стравам.

Вівсянка

170 г вівсяних пластівців, 300 мл води, сіль — до сма­ку, цукор (можна мед) — до смаку.

Воду налити в невели­ку каструлю, злегка посоли­ти, закип’ятити. В окріп вси­пати вівсяні пластівці і варити їх упродовж 8−10 хв. Готову ві­всянку накрити кришкою і дати постояти ще 10 хв. Потім дода­ти цукор (можна мед) і подава­ти.

Кисіль із заморожених ягід

450 г заморожених ягід (журавлина, вишня, сморо­дина), 80-100 г цукру, 3 ст. ложки картопляного крох­малю.

Скласти заморожені ягоди в каструлю, влити 250 мл води, накрити кришкою і довести на сильному вогні до кипіння.

Зняти з вогню, подрібни­ти занурювальним блендером і протерти ягідну масу через сито. Влити 1,5 л окропу, дода­ти цукор і знову довести до ки­піння.

Розмішати крохмаль у 200 мл прохолодної переваре­ної води. Постійно перемішую­чи, тонкою цівкою влити крох­мальний розчин у каструлю і готувати ще 1−2 хв, не перестаючи помішувати.

Для приготування ягідного киселю можна використовува­ти будь-які ягоди — смороди­ну, журавлину, вишню, малину, полуницю, обліпиху. Годиться й ягідний мікс. До ягід, за ба­жання, можна додати улюбле­ні фрукти.