Передплата 2024 «Добра кухня»

Гранат зміцнить стінки судин та нервову систему

Гранат містить велику кількість вітамінів, мінералів, мікроелементів. Про те, що гранат ягода непроста, свідчить навіть «корона» на верхівці його плода

Як лікувальний засіб гранат почали використовувати давно. Наприклад, Гіппократ призначав його своїм пацієнтам із захворюваннями шлунка та кишківника, а Авіценна лікував за допомогою граната хвороби горла, дизентерію, жар, кровотечі.

І сьогодні гранат, його насіння, сік, шкірку застосовують у народній медицині.

Хімічний склад

Гранат у великій кількості міс­тить такі вітаміни: А, В1, В2, B12, С, Е, Р, РР, а також мікроелемен­ти – калій, кальцій, залізо, крем­ній, марганець, йод. В гранатових зернах містяться фруктоза, глю­коза, органічні кислоти (яблучна, лимонна, янтарна, винна).

Корисні та лікувальні властивості

Корисні якості граната важко переоцінити. Він допомагає подо­лати багато захворювань, а якщо врахувати те, що він ще й смач­ний! З ним можна приготувати дуже багато смачних, а головне корисних страв. Варто зазаначи­ти, що вітаміни зберігаються тіль­ки в свіжому вигляді. Тож варто це врахувати.

Дубильні речовини граната до­бре діють проти туберкульозної, дизентерійної та кишкової па­личок, а також є дезінфікуючим засобом. Варто зауважити, що дубильна речовина танін, яка має в’яжучі властивості, допомагає впоратися з діареєю.

Гранат добре зміцнює стінки судин, нервову систему і крово­обіг в цілому. Лікарі рекоменду­ють звернути на це увагу людям похилого віку і тим, хто переніс операцію, оскільки їхній організм найбільше потребує зміцнюваль­ного ефекту.

У лікуванні і профілактиці про­студних захворювання, щито­видної залози, серцевих хвороб знову приходить на допомогу гранат.

Також рекомендується зверну­ти увагу на фрукт хворим на ате­росклероз, малярію, недокрів’я і тим, у кого діагностували ви­снаження організму. Вітаміни і мікроелементи граната допомо­жуть впоратися з цими хворобами швидше.

Якщо регулярно приймати плоди стиглого граната, то це до­поможе природним шляхом зни­зити артеріальний тиск у хворих на гіпертонію.

Природні амінокислоти, що потрапили в наш організм через гранат, борються на клітинному рівні з патологічними клітинами.

Регулярно споживаючи цей східний фрукт, ви зможете за­побігти розвитку раку шлунка та раку молочних залоз.

Гранат також корисний тим, у кого бронхіальна астма і анемія.

М’якоть і сік допомагають ви­водити радіонукліди з організму.

Користь гранатового соку

Сік граната добре втамовує спрагу при лихоманці і діє як жа­рознижувальне.

Він містить багато антиокси­дантів, тому підвищує опірність організму до інфекційних захво­рювань, тонізує і зміцнює орга­нізм.

Крім того, розрізняють за властивостями сік кислих сортів граната і сік солодких. Перший відомий як засіб для лікування ка­менів у нирках і жовчному міхурі, а другий – застосовують у випадку інших захворювань нирок.

Гранатовий сік регулює трав­лення, покращує апетит, допо­магає позбутися головного болю, має і протизапальний ефект (на­приклад, ефективний у вигляді полоскань за стоматитів і ларингі­ту), а також опіків.

Зерна і шкірка переможуть недуги

Регулярне вживання гранато­вих зерен допомагає за гіпертонії.

Полоскання розведеним гра­натовим соком ефективне за різних хвороб горла, зокрема ан­гіни.

Із зерен граната вичавлюють олію, яка допомагає у боротьбі з раковими клітинами. Її викорис­товують з метою профілактики раку шкіри і раку молочної залози, вживаючи як зовнішньо, так і вну­трішньо.

Позитивний вплив на нервову систему мають висушені і зава­рені перетинки граната. Їх засто­сування допомагає боротися зі стресами, тривожністю.

У народній медицині шкірку граната використовують як про­тиглисний препарат. А також з ви­сушеної шкірки граната готують порошок, що застосовується для лікування ентероколітів.

Листя і квіти

З листя граната здавна готу­ють чай, який допомагає за шлун­ково-кишкових розладів, а квітки у вигляді припарок добре зніма­ють біль після ударарів і перело­мів, лікують варикозні виразки і пролежні.

Гранат в косметології

Гранат – хороший помічник у боротьбі за красу. Його сік має відбілювальний ефект і застосо­вується в народній медицині для виведення веснянок і пігментних плям, а також як в’яжучий, бакте­рицидний і протизапальний засіб у лікуванні вугрової висипки.

З кісточок граната вичавлю­ють олію, яка має виражену ан­тиоксидантну, протизапальну і пом’якшувальну дії. Таким чином олія, а також крем на її основі, до­бре підійдуть для сухої подразне­ної шкіри.

Ефективна така олія й для за­гоєння невеликих ран, а також як заспокійливий засіб у випадку со­нячних опіків.

У багатьох косметичних засо­бах «вікової» серії гранатовий екс­тракт також є одним з основних компонентів. Річ у тім, що, серед іншого, в гранатових кісточках містяться особливі кислоти, які позитивно впливають на еластич­ність шкіри, зменшуючи зморшки і підтягуючи її. Косметичні засоби, у виробництві яких використову­ється гранат, допомагають роз­гладити і зволожити шкіру, під­живити її вітамінами, надаючи їй здорового і доглянутого вигляду.

Увага!

Як і у будь-якого фрукта чи ово­ча, щодо граната теж є деякі про­типоказання.

Варто пам’ятати і про те, що практично завжди гранатовий сік варто розбавляти водою. А то він може подразнювати слизову обо­лонку шлунка, викликати запори, а також негативно позначатися на стані зубної емалі.

З обережністю слід прийма­ти гранатовий сік і вагітним: він добре підвищує гемоглобін, але може спровокувати закрепи. Най­більш оптимальним варіантом є розведення соку перевареною водою у співвідношенні 1:3.

Будьте обережні з відварами з кори граната. Вона містить ток­сичні речовини, передозування яких значно підвищує артері­альний тиск, виникають запамо­рочення, слабкість, погіршення зору, судоми, подразнення сли­зової шлунка. За перших ознак отруєння необхідно викликати лі­каря.

Не рекомендується вживати цей фрукт хворим з виразковою хворобою шлунка і гастритом з підвищеною кислотністю (за ви­нятком невеликої кількості дуже солодкого соку з добре доспілих плодів).

Гранат шкідливий і у випадку хронічних запорів, наявності ге­морою і тріщин заднього прохо­ду.

Читайте також: Хурма замість валокардину

Галина Вербицька

Схожі новини