Передплата 2024 «Добра кухня»

Хурма замість валокардину

За вмістом поживних речовин хурма ви­переджає виноград та інжир

Кінець осені — початок сезону хурми в нашій країні. Тому приємно буде дізнатися, що, крім чудових смакових якостей, цей фрукт має низку корисних властивостей.

Існує понад 500 видів хурми, основними відмінностями яких є розмір, смакові якості і колір. Ця ягода має дуже багато назв: «китайський персик», «їжа богів», «серцеве яблуко», «помаранчеве сонце», «зимова вишня».

Хурма — велика солодка ягода з соковитою серцевиною і шкіркою оранжевого, червоного або жовтого кольорів. Плоди хурми часто поділяють на дві категорії: в’яжучі на смак (у дозрілого плоду ця властивість зникає) і нев’яжучі. Найвідоміші в наших краях терпка кавказька, нетерпка японська хурма і солодка шоколадна, більш відома як корольок.

Хімічний склад

За вмістом поживних речовин хурма ви­переджає виноград та інжир.

Плід хурми містить воду, білки, вугле­води, вільні органічні кислоти, харчові волокна, дубильні речовини. Хурма над­звичайно багата на вітаміни, макро- і мікроелементи, зокрема калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, містить чималу кількість марганцю, міді, нікелю і кобальту, йоду, яблучної та лимонної кис­лот, провітамін А, вітаміни В1, В2, В3 (ніа­цин), С, Р. Близько 40% легкозасвоюва­них вуглеводів хурми — це глюкоза, а 52% - фруктоза.

Калорійність хурми становить 62 калорії на 100 г.

Корисні властивості хурми

Завдяки вітаміну А, що міститься у хур­мі і запобігає раковим захворюванням, покращує зір і стан шкіри, а вітаміни С і P зменшують крихкість і проникність су­дин та підвищують імунітет. Пектин, що міститься в хурмі, допомагає за розладів шлунково-кишкового тракту, до того ж її м’якоть має бактерицидну дію. Йод, що міститься в ній, допомагає у випадках за­хворювань щитовидної залози.

Хурма корисна для профілактики і лі­кування серцево-судинних захворювань, анемії, варикозу, кровоточивості ясен, нормалізує роботу статевої системи.

Сердечникам вона корисна через на­явність великої кількості калію. Вона здат­на, певною мірою, навіть замінити вало­кардин.

Сушені плоди хурми ефективні для лі­кування гіпертонічної хвороби.

Щоб знизити ймовірність розвитку сечокам’яної хвороби, варто їсти хурму, оскільки в ній великий вміст калію. Крім цього, плоди хурми сприяють виведенню з організму зайвих солей натрію, оскільки мають сечогінний ефект. Хурма — найкра­щий помічник у формуванні в організмі калій-натрієвого балансу.

Щоб запобігти недокрів’ю та анемії, потрібно споживати хурму, до складу якої входить величезна кількість заліза. Осо­бливо хурму рекомендують вагітним.

До того ж хурма:

  • покращує апетит;
  • швидко втамовує голод;
  • підвищує працездатність;
  • має тонізуючі властивості;
  • заспокоює нервову систему.

Хурма в косметології

Хурму можна не лише їсти, а й ви­користовувати з косметичною метою. З неї можна робити маски, які позбавля­ють проблем з розширеними порами та схильністю шкіри до вугрів. Для цього по­трібно змішати м’якоть хурми з яєчним жовтком.

Такі маски нормалізують роботу шкіри. Вони рекомендовані також, якщо шкіра втратила тонус і свіжість.

Обережно, хурма!

Через свої в’яжучі властивості хур­ма протипоказана людям, які перенесли операції на шлунку або кишківнику, у разі спайкової хвороби і у випадках, коли слабо працює травна система. З цієї ж причини навіть здоровим людям не варто захоплю­ватися недозрілими плодами.

Не рекомендують хурму вживати хво­рим на цукровий діабет та ожиріння через високий вміст у ній легкозасвоюваних цу­крів.

Галина Вербицька

Читайте також: Ківі — джерело сили і молодості

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень