Передплата 2024 ВЗ

Постковідна втрата волосся кардинально відрізняється від попередніх

Статистика свідчить, що майже у кожної третьої людини, яка подолала коронавірус, спостерігається випадіння волосся

Причому це стосується як чоловіків, так і жінок. Чи можна вберегти свою зачіску від впливу хвороби і стресу від пандемії та що робити, коли випадають цілі пасма волосся? Із цими та іншими запитаннями ми звернулися до лікаря-трихолога Мирослави Новосільської.

Мирослава Новосільська.
Мирослава Новосільська.

– Пані Мирославо, як зрозу­міти, що це постковідний син­дром, а не звичайне випадіння волосся?

– Постковідна втрата волос­ся кардинально відрізняється від будь-якого випадіння, яке було дотепер. У кожної людини в нормі випадає близько 100 во­лосинок на день, якщо шевелю­ра негуста. Якщо ж густа – може випадати і 120, але не 400. Проте коли людина бачить кардинальні зміни, тобто всюди – на щітці, у ванній, на подушці є волосся, тоді жінка починає звертати на це увагу.

Власне у чому різниця просто випадіння волосся і випадіння волосся після ковіду? Воно від­бувається не відразу, не в той момент, коли людина захворіла, а через 3-4 місяці після захворю­вання.

– Чому так відбувається?

– На випадіння волосся впли­ває висока температура, яку пе­ренесла людина, навіть якщо вона її збивала препаратами. Також хворий на ковід використовує, за протоколом лікування, багато антибіотиків, побічною дією яких може бути випадіння волосся. Окрім того, якщо хворому на ковід призначають гормони, то через 3-4 місяці треба звернути увагу на стан волосся. Я завжди кажу сво­їм пацієнтам, що найкраща і най­дешевша профілактика – це запо­бігання, а не лікування. Тому чим швидше людина звернеться після ковіду до лікаря, тим швидше це можна буде відновити.

– До кого слід звертатися?

– До трихолога. Зазвичай з випадінням волосся завжди пра­цюють мінімум троє лікарів – гі­неколог, ендокринолог і трихолог. У менших населених пунктах, де немає трихолога, це дерматолог. У постковідному випадку є чітке відмежування, що це не ендокри­нологічна чи гінекологічна про­блема, а проблема трихологічна.

Проблема в тому, що 50 відсо­тків волосся «засинає». У нормі «засинає» тільки 5 відсотків во­лосся, коли воно доживає свого віку, бо волосся, як і людина, має також вік, людина його поступово втрачає. Волосся живе 5 – 6 років. Після того воно випадає, але на зміну йому приходить нове. Однак 5 відсотків для кожного з нас не так помітно.

Проте коли відразу 50 відсотків випадає… Коли у людини густа шевелюра, то якщо відновлювати, лікувати, воно відростає. Або за­спокоюється поступово, якщо до того не було генетичних, ендокри­нологічних чи гінекологічних про­блем. Коли ж у людини є задатки будь-якого з цих захворювань або до того вже було випадіння волос­ся, то ці люди можуть навіть по­вністю полисіти.

– У випадках, коли починає випадати волосся, люди часто вдаються до народних мето­дів – перцем натруть чи якусь іншу маску зроблять за рецеп­том бабусі чи ще прабабусі. Чи можна це робити?

– Я дуже завжди всіх прошу і ак­центую: це міфи. Останнім часом до нас дуже часто звертаються старші люди, які втирають часник, чи перець, чи сіль. Це все не пра­цює. Ви просто спалюєте свою чутливу шкіру. Починаються опіки. І тоді діти цих бабусь витрачають більше грошей на лікування, ніж би вони звернулися відразу.

– Як тоді лікувати?

– Насамперед – профілактика, про яку ми всі чули. Це вітамін С і цинк. Коли людина хворіє, вона забирає на себе весь цинк. Для того, щоб повернути волосся до нормального стану, потрібно по­вернути цинк і стабілізувати мі­кроелементи, яких не вистачає.

Ми починаємо не з того, що призначаємо все підряд, а ске­ровуємо на аналіз крові, щоб з’ясувати, що корисного від лю­дини забрав ковід, аби згодом поповнити, дати норму, а не при­значати понаднормово сотні віта­мінів. Тобто поповнити в людини те джерело живлення і росту во­лосся, яке в неї було і з яким вона буде надалі жити.

– Відтак, пані Мирославо, на завершення побудуємо «алго­ритм»: що робити людині, коли вона помітила у себе випадіння волосся?

– Насамперед треба подиви­тися, скільки волосся випадає. Якщо це невелика кількість, то це одне. Але якщо минуло 3-4 місяці після хвороби і волосся просто сиплеться, то це вже червоне світло – звертайтеся до трихо­лога. Далі лікар вже призначає аналізи. Бо якщо піти самому в лабораторію, де є дуже багато по­казників, і якщо їх усі здати – це буде дуже дорого. Тому лайфхак від мене – краще прийти до три­холога, який за допомогою спе­ціального приладу – трихоскопа – визначить саме ті показники, які потрібні конкретній людині, і при­значить лікування.

Читайте також: Як зупинити випадіння волосся після ковіду?

Схожі новини