Терен – терпка піґулка
Терен – степовий колючий чагарник, який славиться своїми темно-чорними плодами із зеленою, соковитою, терпкою на смак м’якоттю
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/446093/teren.jpg)
Коріння, листя, квіти, плоди рослини мають корисні та лікувальні властивості.
В народі терен ще називають кислою, або колючою, сливою, козячою ягодою, чорною колючкою.
Плоди терну вживають свіжими, а також використовують як цінний продукт для виробництва вин, варення, соків, сиропів, екстрактів, лікерів, оцту, мармеладу, цукатів. Напої та кондитерські вироби з терну вирізняються високими смаковими та дієтичними властивостями, тонким приємним ароматом. Своїх смакових властивостей терен не втрачає навіть після висушування. Із сухих плодів варять компоти, киселі, використовують як замінник чаю.
Хімічний склад
Плоди терну містять цукри, органічні кислоти, клітковину, пектинові речовини, вуглеводи, стероїди, азотомісткі сполуки, вітаміни (С, Е, А, Р), кумарини, дубильні речовини, флавоноїди, олію.
У листі виявлено вітаміни С і Е, фенолкарболові кислоти, антоціани, флавоноїди.
Квіти терну містять цукристі речовини, мінеральні солі, смоли, пентозани, рослинні гормони росту, флавони та кемпферол, які перебувають у вільному стані або зв’язані ціановодневими глікозидами.
Насіння терну містить отруйний глікозид, що виділяє синильну кислоту, та незначну кількість жирної олії.
У коренях містяться фарбувальні і дубильні речовини.
Корисні та лікувальні властивості
У народній медицині використовують квіти, листя, кору, коріння і плоди терну.
Сирі ягоди терну вживають тоді, коли вони трохи примерзнуть, стануть м’якшими і солодшими. Настій і чай з ягід рекомендують пити у випадках проносу та хронічного ентероколіту.
Чай з квіток і листя застосовують для очищення крові, при кашлі, хворобах шлунка, як проносне, у випадках водянки, затримки сечовипускання, сечокам’яної хвороби і шкірних висипань у дітей. Настій квіток корисний для поліпшення обміну речовин.
Рідкий екстракт з плодів терну має закріплювальну дію, а з квіток, навпаки — послаблює.
Сік з тернових ягід має антибактеріальну активність стосовно лямблій та інших найпростіших, тож його приймають у випадках лямбліозу і шлунково-кишкових розладів. Використовується сік і для лікування шкірних захворювань у вигляді компресів і примочок.
Ефективний він і у випадку носових кровотеч, а також для полоскання рота і горла, при запаленнях ясен.
З лікувальною метою використовують і тернове вино, яке застосовується при інфекційних захворюваннях.
Настій квіток застосовують при гіпертонії, він знижує проникність судин, має протизапальну дію, допомагає при закрепах, хворобах печінки, фурункульозі.
Листя терну має сечогінну і послаблювальну дію, настій з нього рекомендується для полоскання при запаленнях порожнини рота.
Відвар з листя рекомендують при нефриті, хронічних закрепах, циститі і шкірних захворюваннях. Відваром з листя, приготовленим з додаванням оцту, змащують виразки і старі гнійні рани.
Кора терну, коріння і його молода деревина мають жарознижувальну і потогінну дію. Відваром з кори лікують малярію і проноси, його застосовують при підвищенні температури тіла. Відвар використовується у випадку «рожі» як розчин для спринцювання. При запаленнях шкіри також рекомендується верхній шар кори у вигляді компреса з відвару або як примочка у свіжому вигляді.
Протипоказання
Терен протипоказаний людям з підвищеною чутливістю до речовин у складі рослини.
Також важливо знати, що у стиглих плодів їсти можна лише м’якоть. Не можна вживати кісточки, бо в них міститься сильна отрута.
Читайте також: Дивовижні властивості моркви