Дивовижні властивості моркви
Вітамін А сприяє росту
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/445698/morkva.jpg)
Здавалося б, морква — звичайнісінький коренеплід, який можна виростити на будь-якому городі, в полі, на дачі, навіть на балконі, у будь-якому кліматі. Однак цей овоч має дивовижні властивості.
Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, у ній є каротин — речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Є і 1,3% білків, 7% вуглеводів. Чимало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору…
Корисні властивості моркви використовують у харчуванні людини. Вітамін, А сприяє росту, необхідний для нормального зору, «підтримує» у хорошому стані шкіру і слизові оболонки. Страви з моркви, і особливо морквяний сік, використовують у лікувальному харчуванні за авітамінозу, захворювання печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунка, недокрів’я, поліартриту, порушення мінерального обміну. Пюре з сирої або вареної моркви корисне за коліту. Корисно погризти сиру моркву — це зміцнює ясна. Варена морква допомагає лікувати злоякісні пухлини, дисбактеріоз кишківника, нефрити.
Має цей овоч і протимікробні властивості (в ньому є фітонциди). Достатньо пожувати морквину — і кількість мікробів у роті різко зменшиться. Для лікування нежитю можна закапувати у ніс сік моркви.
Варена морква часто є в раціоні хворих на цукровий діабет. Щоб організм швидше засвоїв провітамін А, її краще вживати зі сметаною або олією. За властивістю стримувати утворення жирів в організмі морква поступається лише капусті.
Корисно вранці натщесерце давати дітям 50−100 мл морквяного соку.
А також полоскати горло при ангіні кілька разів на день: на 100 мл свіжого морквяного соку додати 1 ст. ложку меду, розмішати, розбавивши навпіл перевареною водою.
Чим більше кислотності в шлунку, тим більше слід вживати морквяного соку.
За недокрів’я, авітамінозу і загального занепаду сил слід щодня вранці натщесерце з’їдати 100 г натертої моркви зі сметаною або олією чи випивати ¼ склянки соку, змішавши його з медом, 4−5 разів на день.
Читайте також: Учені розповіли про продукт, який може боротися із раком