Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дивовижні властивості моркви

Ві­тамін А сприяє росту

Здавалося б, морква — звичайнісінький коренеплід, який можна виростити на будь-якому городі, в полі, на дачі, навіть на балконі, у будь-якому кліматі. Однак цей овоч має дивовижні властивості.

Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, у ній є каротин — речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Є і 1,3% білків, 7% вуглеводів. Чимало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: ка­лію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору…

Корисні властивості моркви вико­ристовують у харчуванні людини. Ві­тамін, А сприяє росту, необхідний для нормального зору, «підтримує» у хоро­шому стані шкіру і слизові оболонки. Страви з моркви, і особливо морквя­ний сік, використовують у лікувальному харчуванні за авітамінозу, захворюван­ня печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунка, недокрів’я, поліартриту, порушення мінерального обміну. Пюре з сирої або вареної моркви корисне за коліту. Корисно погризти сиру моркву — це зміцнює ясна. Варена морква допо­магає лікувати злоякісні пухлини, дис­бактеріоз кишківника, нефрити.

Має цей овоч і протимікробні власти­вості (в ньому є фітонциди). Достатньо пожувати морквину — і кількість мікробів у роті різко зменшиться. Для лікування не­житю можна закапувати у ніс сік моркви.

Варена морква часто є в раціоні хворих на цукровий діабет. Щоб орга­нізм швидше засвоїв провітамін А, її краще вживати зі сметаною або олією. За властивістю стримувати утворення жирів в організмі морква поступається лише капусті.

Корисно вранці натщесерце давати дітям 50−100 мл морквяного соку.

А також полоскати горло при ангіні кілька разів на день: на 100 мл свіжо­го морквяного соку додати 1 ст. ложку меду, розмішати, розбавивши навпіл перевареною водою.

Чим більше кислотності в шлунку, тим більше слід вживати морквяного соку.

За недокрів’я, авітамінозу і загально­го занепаду сил слід щодня вранці на­тщесерце з’їдати 100 г натертої моркви зі сметаною або олією чи випивати ¼ склянки соку, змішавши його з медом, 4−5 разів на день.

Читайте також: Учені розповіли про продукт, який може боротися із раком

Схожі новини