Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Контрацепція: плануємо майбутнє безпечно

Які методи контрацепції є найоптимальнішими? Відповідає лікар

Як змінилося здоров’я жінки за останнє століття? І як з урахуванням цих змін допомогти жінкам зберегти репродуктивне здоров’я, планувати свою сім’ю та інтимне життя? Про це розповідає лікар-гінеколог-ендокринолог Соломія Павлюсь.

— Тож як впливає на здоров’я стиль життя сучасної жінки?

— Між жінкою минулого і ниніш­нього століть різниця величезна. Науковці вважають, що ці зміни продиктовані зміною ролей жінки в суспільстві, впливом соціально­го та екологічного середовища. Наприклад, у 70−80-ті роки ми­нулого століття період статевого дозрівання у дівчаток починався в середньому у 15 років, а тепер — у 12−13 років. Якщо раніше перший сексуальний контакт жінки збігав­ся із заміжжям у віці не раніше 18 років, то сьогодні у молоді 13−14 років вельми поширені випадкові статеві зв’язки з частою зміною партнерів. З сумними наслідка­ми цієї «сексуальної феєрії» жінки стикаються дещо пізніше, вже у свідомому віці, коли спроби зава­гітніти і виносити дитину можуть виявитися неспроможними.

— У чому причина репродук­тивної неспроможності жінки?

— Багато в чому ця проблема пояснюється помилковим вибо­ром контрацепції, коли жінки вда­ються до аборту як до основного способу регуляції народжуванос­ті. Щорічно в Україні майже 70% жінок позбуваються вагітності шляхом аборту. В європейських країнах цей показник у 5 разів менший. Різні ускладнення після аборту виникають у 53% випадків.

— Що це за ускладнення?

— Перш за все запальні захво­рювання, які призводять до по­рушень менструальної функції, гормональних збоїв, погіршення фертильності (здатності завагіт­ніти). Наприклад, гормональні порушення можуть спровокувати розвиток ендометріозу, різного виду пухлин. Найчастіше аборт є причиною безпліддя. Не варто за­бувати, що під час абортів часто бувають пошкодження і травми матки. Сучасна медицина має всі можливості не доводити справу до аборту, запобігти небажаній вагітності за допомогою методів контрацепції.

— Які методи контрацепції є найоптимальнішими?

— Способів контрацепції дуже багато. Бар’єрна контрацепція (презервативи, ковпачки, діа­фрагми) — найбезпечніший метод захисту від вагітності та статевих інфекцій. Сподіватися на біоло­гічну контрацепцію, засновану на обчисленні біоритмів менстру­ального циклу, не варто, оскільки терміни настання критичних днів можуть зміщуватися. Часто пара практикує перерваний статевий акт, але настільки грубий спосіб дуже шкідливий для обох парт­нерів, оскільки викликає гормо­нальні та ендокринні порушення. Чоловікам це загрожує появою статевої дисфункції.

Внутрішньоматкова контрацепція за допомогою спіралей — також досить надійний метод. Є чимало прихильників хірургіч­ного методу стерилізації, коли перев’язуються маткові труби. Він абсолютно надійний, але перш ніж вдатися до цього методу, вар­то добре зважити всі «за» і «про­ти». Адже якщо пізніше у жінки з’явиться бажання народити ди­тину, то навіть після реконструк­тивної операції ймовірність зава­гітніти невисока.

Найбільш прийнятним вва­жається метод гормональної контрацепції. Арсенал гормо­нальних засобів досить бага­тий: внутрішньоматкові, оральні, трансдермальні контрацептиви. Останні дуже зручні в застосу­ванні — активна речовина трансдермальних пластирів проникає в кров через шкіру, не задіюючи внутрішні органи. Яким методом контрацепції скористатися, ви­рішується строго індивідуально з урахуванням протипоказань, віку і стану здоров’я жінки.

— Чи є протипоказання щодо гормональної контрацепції?

— Такі протипоказання є, і ви­значити їх може тільки фахівець. Але в цілому гормональна контрацепція показана для більшості жінок різного віку. Не слід відмов­лятися від неї і зовсім юним ді­вчатам, турботу про їхнє здоров’я повинні виявити батьки. Деякі «просунуті» мами консультують дочок у гінеколога на тему гра­мотної контрацепції. Лікар до­бирає препарат для кожної жінки суто індивідуально з урахуванням його безпеки і контрольованості, зручності в застосуванні і доступ­ності за ціною.

— Наскільки безпечна гормо­нальна контрацепція?

— Ефективність і безпека пре­паратів гормональної контрацеп­ції вважається доведеним фак­том. Слідуючи рекомендаціям лікаря, жінки можуть абсолютно безбоязно приймати гормональні препарати, оскільки вони покра­щують якість життя, благотворно впливають на молочні залози у випадку їх захворювання, шкіру, усувають прояви передменстру­ального синдрому, регулюють менструальний цикл. У будь-який момент курс медикаментозної контрацепції можна перервати, що дозволить жінкам благополуч­но завагітніти і народити бажано­го малюка.

Читайте також: Слабкості сильної статі

Схожі новини