Передплата 2024 «Добрий господар»

Бузина очистить організм, допоможе позбутися недуг

У плодах бузини чорної міс­тяться глюкоза та фруктоза, ор­ганічні кислоти

Бузина належить до родини жимолостевих. З лікувальною метою застосовують в основному бузину чорну й червону, причому використовують квіти, кору, плоди, листя й корені рослини. Квіти бузини містять рутин, аскорбінову кислоту, ефірну олію, дубильні та слизисті речовини, цукри тощо. Препарати квітів бузини мають протизапальну й потогінну дії. Їх використовують у вигляді полоскань та примочок у разі ангіни, запалення ротової порожнини й горла, утворення гемороїдальних вузлів. Ванни з відвару коріння й квіток вважають ефективним засобом за ревматоїдного й подагричного поліартриту.

У плодах бузини чорної міс­тяться глюкоза та фруктоза, ор­ганічні кислоти (яблучна, винна, оцтова, валеріанова). Також вони містять камедь, дубильні речовини, віск, вітамін С, каротин, велику кількість барвника антоціанового походження — самбуцину, який має властивості вітамінів групи Р, рутин тощо. Ягоди бузини мають жовчо­гінну, сечогінну й потогінну дії. Із суше­них плодів готують киселі, які вживають як послаблювальний засіб. Настій суше­них ягід сприяє випорожненню кишечни­ку, поліпшує жовчовиділення, посилює діурез.

Сік ягід бузини розчиняє солі в сугло­бах, подагричних вузлах, нирках, сечо­вому міхурі, простаті, жовчних протоках. Його також вживають у разі ревматизму, нервових захворювань, виразки шлунка та кишківника, цукрового діабету, дизен­терії, розумової перевтоми.

Від високого артеріального тиску можна приготувати такий напій. Подрібне­ні ягоди бузини чорної й траву герані паху­чої змішати у співвідношенні 1:1. Столову ложку суміші запарити склянкою окропу й пити як чай, мед додати до смаку.

Оскільки ягоди бузини достигають майже в той самий час, що й калина, у лікуванні багатьох жіночих захворювань їх використовують разом. Наприклад, для розсмоктування незлоякісних но­воутворень (фіброміома матки, масто­патія), для поліпшення формули крові після опромінення можна скористати­ся таким лікером з бузинових і кали­нових ягід. Змішати помиті ягоди (по 2 кг) бузини й калини (можна з дрібними гілочками кетягів), усе засипати цукром (3 кг) й поставити в темне місце на три доби. Коли ягоди пустять сік, додати спирт (1 л) і залишити ще на 14 діб. Пе­рецідити й розлити в пляшки з темного скла. Пити по 1 ст. л. тричі на день через годину після їди протягом двох місяців.

Узимку гарно підтримає організм на­стоянка ягід бузини та герані (порівну) на горілці. Ягоди залити горілкою у спів­відношенні 1:1, додати мед до смаку й настоювати 2−3 місяці, після чого проці­дити. Пити по 20 мл як аперитив.

У разі мастопатії, вузлів у щито­видній залозі, фіброміоми, інших доброякісних пухлин, для профілак­тики злоякісних новоутворень тощо народна медицина також рекомендує по черзі вживати сироп з ягід бузини чорної і такий збір: омела, листя бузи­ни, трава чистотілу, трава череди (по 10 г), квіти календули (20 г), грицики (5 г). Одну столову ложку збору залити 200 мл окропу, настояти 10 хв на водяній бані, процідити. Пити по 50 мл тричі на день до їди.

Сироп з ягід. Скласти в емальова­ний, скляний чи керамічний посуд ягоди бузини й засипати цукром (кожен шар 2 см). П’ять-сім днів витримати на сонці, потім ретельно відтиснути й сироп по­ставити в холодильник. Пити по 1 дес. л. тричі на день. Сироп і збір п’ють протя­гом 1 місяця, далі 14 днів — перерва, і так протягом 5 місяців.

Сік бузини чорної. 1-й спосіб: свіжі перемиті ягоди засипати в скляну єм­ність шарами, пересипаючи цукром, і на добу поставити в тепле місце. По­тім шість діб тримати в холодильнику, накривши горловину ємності марлею. Після цього процідити й зберігати в про­холодному місці. П’ють по 1 ст. л. двічі на добу за 1 годину до їди.

2-й спосіб: відібрані й помиті ягоди залити окропом на 5 хв, відкинути на друшляк, ретельно розтерти й вичави­ти з них сік, додати цукор з розрахунку 400 г на 1 кг ягід. Суміш соку й цукру до­вести до кипіння, розлити у стерилізо­вані банки, закупорити кришками. Сік бузини очищає кров, підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Щоб сік ягід бузини зберігався яко­мога довше, роблять наливку. 200 мл сиропу з ягід бузини залити 1 л горілки та додати 1 склянку води. Настояти три-чотири дні. Така наливка збереже ліку­вальні властивості ягід. Невелику кіль­кість цієї наливки, як і соку, дуже корисно пити людям, у яких погіршується само­почуття під час магнітних бур.

Добре зберігає властивості ягід бу­зини горілчана наливка: 200 мл сиропу з ягід бузини залити 1 л горілки та додати 1 склянку якісної води. Настояти три-чотири дні. Наливка теж дуже корисна метеозалежним людям.

Бузиновий еліксир. Перекрутити на млинку для м’яса ягоди бузини, вичави­ти через марлю сік. Змішати сік (750 мл), спирт (150 мл) і липовий мед (30 г). Пити по 20−30 мл кілька разів на день до їди. Засіб має гарний сечогінний ефект, по­ліпшує роботу печінки, нирок, дуже до­бре очищає весь організм. Бузиновий еліксир можна вживати й діабетикам. До речі, гущу після відтискання соку не тре­ба викидати, а підсушити й з’їдати по 1 ст. л. тричі на день.

Читайте також: Учені розповіли про продукт, який може боротися із раком

Схожі новини