Передплата 2024 «Добрий господар»

Ракети під Луцьком запускали ще… 1892 року!

Розробляв їх нащадок запорізьких козаків Олександр Засядько.

 Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового славиться багатьма унікальними речами. Серед таких — бойова ракета, знайдена під Луцьком, що датована… 1892 роком. Подібний експонат має лише знаменитий “Ермітаж” (Санкт-Петербург, Росія). “Цей екземпляр знайшли в урочищі Безодня села Смолигів Луцького району, — розповідає директор музею Олександр Мельник. — Річ унікальна.  Це корпус бойової ракети, виготовлений наприкінці ХІХ століття за проектом українського конструктора зброї Олександра Засядька (на фото)”. 

Д иректор музею розповідає, що активно конструкції ракет у Російській імперії почали розробляти у першій половині ХІХ століття. Вони стали прототипом сучасного озброєння. І заслуга у цьому, зокрема, полтавця Олександ­ра Засядька.

Народився знаменитий конструктор 1779 року в селі Лютенька Гадяцького округу Полтавської губернії, у сім’ї головного гармаша Запорізької Січі Дмитра Засядька. Був дуже здібним до наук. Батько знав, що колись на Січі були саморобні бойові ракети, і що ще 1516 року низові козаки гетьмана Ружинського з їх допомогою відігнали військо кримського хана Мелік-Гірея в районі Білгорода. Дмитро Засядько посилає сина Олександра вчитися в Артилерійський та Інженерний шляхетський кадетський корпус (Санкт-Петербург), щоб він розгадав таємницю ракетної зброї.

Ця справа Олександра Засядька зацікавила. Він брав участь у багатьох боях, Італійському поході Суворова, російсько-турецькій війні. Після п’ятнадцяти років бойової кар’єри, завоювавши славу безстрашного офіцера, отримавши золоту шпагу, чин полковника та шість бойових орденів, Засядько покидає армію, щоб зайнятися розробкою бойових ракет. Кажуть, аби мати за що проводити досліди, був змушений терміново продати батьківський маєток на Полтавщині.

Олександр Засядько розробив ракети різного калібру: дводюймові (51 мм), два з половиною дюйма (64 мм) і чотиридюймові (102 мм), різні за тактичним застосуванням.  Ракети ділилися на запалювальні — для підпалу укріплень, і гранатні (фугасні) — для знищення живої сили супротивника. Вони мали дальність польоту до шести кілометрів, у той час як англійські ракети Конгрива — лише до 2700 метрів. Ще одна заслуга українського винахідника — перші у світі установки залпового вогню, з яких одночасно можна було давати залп шістьма ракетами. Також Засядько вирахував, скільки пороху потрібно для польоту ракети на Місяць. Тож не випадково іменем українця названо кратер на зворотному боці цього єдиного природного супутника планети Земля.

Олександр Засядько заснував перший у Російській імперії ракетний завод (Санкт-Петербург), який 1864 року перевели до Миколаєва, та Вище артилерійське училище. Створивши «Ракетну роту №1», фактично започаткував новий вид збройних сил. Першою успішною атакою з використанням ракет Засядька вважається штурм фортеці Браї­лів (сучасна Вінниччина) під час російсько-турецької війни. 

- Уже за 22 роки до початку І Світової війни були приклади використання ракет. Зокрема, у нас, на Волині, — резюмує Олександр Мельник. — Можливо, неподалік і від Луцька проводили випробування зброї.

Схожі новини