Передплата 2024 «Добра кухня»

Робота генераторів здорожить продукти на 25−30%

Найбільше подорожчає молочка та свіже м‘ясо

Фото зі сайту ipress.ua
Фото зі сайту ipress.ua

Вимкнення електроенергії та робота генераторів у магазинах, на складах з холодильним обладнанням, призведе до відчутного подорожчання продуктів: бакалії - до 15%, молочних продуктів — на 30%. На 20−25% подорожчають м’ясні продукти. Зростання ціни, кажуть економічні експерти, буде поступовим і пік очікується восени.

«Найбільше від перебоїв у роботі енергетики страждає молочна галузь, бо для зберігання таких продуктів потрібна безперебійна електроенергія, — розповів голова ради директорів „Союзу молочних підприємств України“ Вадим Чагаровський. — Хліб також може подорожчати. Але брак електрики — не єдина проблема. На його ціну також впливає дефіцит критично важливих працівників і зростання вартості зерна».

«Наразі українські супермаркети „жонглюють“ та тримають ціни, — розповів для „ВЗ“ економічний експерт Артур Кленів. — Зокрема, у супермаркетах скорочують пропозицію швидкопсувних товарів та припинять співпрацю з дрібними крафтовими постачальниками, які досі не купили генератори. Не всі мають змогу купити генератор, доводиться брати кредит, або врізати інші витрати. Збільшення цін на продукти буде поступовим, очікуємо з серпня-вересня».

… На львівських продуктових ринках, де працюють потужні генератори, вже на 5−10% подорожчало м‘ясо. Продавці кажуть, це не межа. З серпня стане на щонайменше 20% дорожчим.

«Генератори — не єдина причина подорожчання м‘яса, — пояснює продавчиня ринку „Шувар“ Анна. — Через мобілізацію не залишилося фахівців, які забивають тварин, також бракує людей, які розрізають м‘ясо, фасують. Не всюди процеси автоматизовані. У м’ясних цехах на „чоловічих посадах“ працюють 60% жінок, чоловіків все менше і менше».

Журналіст «ВЗ» проаналізувала вартість телятини на двох популярних ринках Сихова. Так, на ринку, де при відімкненні світла немає генератора і холодильники простоюють, м‘ясо на майже сто гривень дешевше за те, де на ринку є генератори.

Попри відімкнення світла, товар на полицях ринків не залежується. Коли світло вимикають на чотири години, львів'яни не сидять в офісах чи домівках. Активно йдуть на продуктові закупи.

Схожі новини