Передплата 2024 «Добрий господар»

Квартири у новобудовах подешевшали

За прогнозами ріелторів, наступного року бюджетне житло у місті буде коштувати близько 1000 доларів за метр, люксове — до 2000

Львів. Фото умовне з сайту pexels
Львів. Фото умовне з сайту pexels

Наприкінці 2023 року житло у львівських новобудовах подешевшало на 5−10%. Наприкінці літа й на початку осені квадратний метр бюджетного житла у новобуді коштував 1300 доларів, зараз — 1000−1100 за «квадрат». Тенденція — зараз житло найбільше купують місцеві інвестори, а попиту з боку вимушених переселенців зі сходу й півдня України уже немає.

Як розповів «ВЗ» ріелтор Олександр Мількович, попри війну, в місті зводять нові бага­топоверхівки, наступного року здадуть в експлуатацію чимало новобудов. Через дорожнечу попит трохи впав, тому напри­кінці року забудовникам дове­лося знижувати ціни. Забудов­ники оголосили про акції, які стосуються не лише знижок, а й, зокрема, про безвідсотко­ві кредити на два роки. «Таких умов ще ніколи не було, — за­значає ріелтор. — Наприкінці року ринок нерухомості трохи „просів“, а квартири продава­ти треба».

Квартири у новобуді люк­сового рівня зараз коштують півтори-дві тисячі доларів за метр квадратний. У попиті - бю­джетне житло у новобудовах. Найдешевше житло у Львові можна придбати у Личаківсько­му районі та на Тракті Глинян­ському, найдорожче — біля Стрийського парку. Пан Мілько­вич прогнозує, що з наступно­го року бюджетне житло у Льво­ві буде коштувати 1000 за метр квадратний, люксове — до 2000.

А яка ситуація з орендою квартир у львівських новобу­довах? «У ближньому центрі можна знайти по 15−17 тисяч гривень на місяць, — продо­вжує Олександр Мількович. — На околицях — 14−15 тисяч гри­вень, і навіть без проблем по 13 тисяч. Ціни на оренду також знизилися».

«Торік у вересні забудовни­ки декларували лише п’ять но­вих проєктів з будівництва жит­ла, а цього року відкрили вже десятки, — розповів „ВЗ“ за­будовник Назар Бербека. — Хоча темпи будівництва ще да­лекі від довоєнного періоду, але динаміка позитивна. То­рік ціни на житло зростали ви­ключно за рахунок девальвації гривні. Цього року бачимо під­вищення цін також у доларо­вому еквіваленті, це пов’язано із подорожчанням будматеріа­лів. Також маємо великий де­фіцит робочої сили. Раніше на фасадних роботах була брига­да з десяти людей, сьогодні це двоє-троє… Коли сповільню­ється робочий процес — збіль­шується термін будівництва. Якщо ж збільшується термін, зростає вартість житла».

Схожі новини