Кіло вінницького сала — як банка червоної ікри
У листопаді на продуктових ринках подорожчали помідори, броколі й баклажани
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/500839/bazar2.jpg)
Останній місяць осені приніс подорожчання овочевого «кошика»: помідорів, болгарського перцю, броколі, цвітної капусти, баклажанів тощо. У супермаркетах ці овочі вже зі середини жовтня коштують від 65 до 120 гривень за кілограм, а на ринках ціна на них сягнула 70 гривень з початку листопада. Продавці кажуть, усе тому, що овочі з полів Закарпаття вже продано, і «пішов» імпорт… Утім, попри прогнозоване зростання цін, більшість продуктів восени 2023 року коштують дешевше, ніж торік.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/11/%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%87%D1%96.jpg)
На львівському Привокзальному ринку пропозиція велика, але попит залишає бажати кращого. Покупці активно торгуються з продавцями, та не кожен хоче скидати ціну. Продавці кажуть, уже не ті часи, щоб торгуватися (на базарі це звучить дивно, м’яко кажучи). Мовляв, витрати зросли, по кишенях підприємців б'є оренда, а заробітки залишаються скромними…
Овочі ««борщового набору» на Привокзальному ринку коштують у межах 15−20 гривень за кіло. Найдешевшою є картопля — до 10 гривень. Далі йдуть капуста — 12−15, морква і буряк — 15, цибуля — 15−20 гривень за кілограм. Якщо хочете зекономити — беріть на борщ овочі, які вже втратили товарний вигляд. Такі коштують на третину дешевше.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/11/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80.jpg)
Для дуже ділових господинь є чимало варіантів уже натертих овочів — моркви, буряку і навіть шаткованої капусти, упакованих у поліетиленові пакети. Щоправда, ціна майже удвічі вища. Попит на терті овочі є. «За день продаю по десять пакетів моркви і буряку», — хвалиться продавчиня Ганна.
Із початку листопада яйця на ринку подорожчали на 5−10%. За десяток яєць вищого сорту просять 75 гривень, найдешевший варіант — 60−65 гривень. Є й по 50 гривень за десяток, але це маленькі яйця, кажуть, від молодих курей. Продавці нарікають, що покупці уже обурюються вартістю яєць… А що буде напередодні Нового року?
Зате на ринку подешевшала олія. Тепер літрову пляшку рафінованої соняшникової олії можна придбати по 45−50 гривень (місяць тому коштувала на 15−20 гривень дорожче).
Яка ситуація з цінами на м’ясо? На Привокзальному м’ясо суттєво дешевше, ніж на інших продуктових ринках і в магазинах. Кілограм телячої шинки-вирізки — 260 гривень, шинка з «молочного теляти» — 330 гривень. Свинячі «філейка» та задня шинка — 220 гривень за кілограм, свинячий фарш — 140 гривень, м’ясо на фарш або суп — 130 гривень. Внутрішнє свиняче сало значно подорожчало, зараз за нього правлять 80 гривень за кілограм. Свіже сало — 170 гривень за кілограм.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/11/%D0%BC'%D1%8F%D1%81%D0%BE.jpg)
А найбільше вдаряє по гаманцях знамените вінницьке сало — спеціальний сорт, що вирізняється м’якістю та ніжним смаком. Продавці вінницького сала тримають рецепт його приготування у таємниці.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/11/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BE.jpg)
Уже другий рік поспіль цей смаколик коштує як банка червоної ікри — 420−480 гривень за кілограм. Хочете дешевше — будь ласка: тонке вінницьке сало, з м’ясними прожилками (щось схоже зі шпондером) — 340 гривень за кілограм. Утім, цей варіант мені не настільки засмакував, як класичне сало, без м’ясних «смужок». Але шматка вінницького сала так і не купила… Продавчиня працювала без рукавичок, жирними руками важила товар і рахувала готівку. На моє зауваження, чому працює без рукавичок, жінка промовчала. Але, схоже, напружилася внутрішньо…