Передплата 2024 ВЗ

Чому різко подорожчали яблука — 37−40 гривень за кілограм

Продавці на ринках нарікають, що попит на «золоті яблука» значно знизився

Фото авторки
Фото авторки

В Україні різко здорожчав популярний фрукт — яблука. У супермаркетах вони коштують 37−40 гривень за кілограм (в залежності від сорту). На ринках теж підвищилися у ціні: за них правлять 30−35 гривень. Ще кілька днів тому середня ціна яблук була на рівні 15−20 гривень за кілограм.

На ринку «Новий» продавці фруктів нарікають, що яблука подорожчали кілька днів тому і попит на них різко впав. Яблук на ринку на будь-який смак, але не на бюджетний гаманець.

«Ніхто не бере такі дорогі яблука. Покупці кажуть нам, що вони „золоті“, — розповідає „ВЗ“ продавчиня ринку Анастасія. — Яблука подорожчали, гадаю, через економічні причини. Чому заморська ягода має коштувати понад 200 гривень, а яблука мають бути дешевими?».

«Одним з факторів, що вплинув на здорожчання яблук, стали затяжні холоди. Через низькі температури надходження на ринок ранніх яблук затримується. Підприємці зреагували на це і підняли ціни на яблука старого урожаю, — сказав „ВЗ“ фінансовий аналітик агропромислового сектору Віталій Малькович. — Цьогорічні ціни на яблука в Україні у 2,6 раза вищі, ніж навесні минулого року. Прогнозую подальше зростання вартості яблук доти, доки у продаж не надійдуть партії нового врожаю. Це буде не раніше липня-серпня».

Яблука дорожчають, зате дешевшає закордонна полуниця. Тепер її можна придбати на ринку по 150−250 гривень за кілограм. Лише за півтори тижні ягода подешевшала на 50 гривень. Продавці кажуть, попит на полуницю є.

Цитрусові фрукти тримають стабільну планку і коштують в середньому понад 50 гривень за кілограм. Найбільше подорожчали лимони — 80−85 гривень за кілограм, це пов’язують із сезонністю на цей фрукт.

Схожі новини