«Перед Великоднем подорожчає не лише м’ясо, а й овочі, фрукти, хліб, крупи…»
Десяток яєць, прогнозують експерти, коштуватиме 80 гривень
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/487256/morkva.jpg)
Напередодні Великодня в Україні прогнозовано зростуть ціни на продукти до святкового столу та кошика. Експерти кажуть, деякі продукти подорожчають щонайменше на 15%. Ситуацію загострить сезонний брак та недешевий імпорт. Щоб зекономити на святковому кошику, варто запасатися заздалегідь борошном, цукром, олією, маслом для випічки, сухофруктами, свіжим м’ясом, вудженими шинками…
«Насамперед подорожчають м’ясо та яйця. Орієнтовно на 10−15%, — вважає економіст Олег Пендзин. — У всіх виробників продовольства буде бажання накрутити ціни.
Перед Великоднем подорожчає не лише м’ясо, а й овочі, фрукти, хліб, крупи… Ціни, можливо, знизяться після свят — в середні квітня".
Журналістка «ВЗ» перевірила ціни на деякі продукти на ринку «Новий» у Львові. Найбільше розчаровують ціни на овочі «борщового набору». Після цибулі, яка зараз коштує 53, а подекуди й 55 гривень, найбільше подорожчала морква — 40 гривень за кілограм. Буряки можна придбати по 20−25 гривень за кілограм, капуста — 25. Картопля найдешевша, але і вона за останні дні березня відчутно подорожчала — 10 гривень за кілограм.
Навесні на ринках продають корінь хрону, з якого господині готують на Великдень традиційні галицькі страви, серед яких популярні бурячки з хроном чи нарізка хрону до пасхальних яєць. Найдешевший варіант — 5 гривень за штуку. Хороший корінь обійдеться у 15−20 гривень. Продавці кажуть, напередодні свят гарний корінь хрону буде коштувати щонайменше 25−30 гривень.
Пучок городньої зелені зараз коштує 20 гривень. Причому у будні за петрушку чи кріп правлять на 5 гривень дешевше. Пучок зеленої цибулі - 25 гривень.
У попиті броколі - 150 гривень за кілограм, цвітна капуста — 155 гривень, цукіні - 120 гривень за кілограм (ще місяць тому цей овоч коштував 70 гривень).
М’ясо наразі не подорожчало, але перед святами, кажуть продавці, не стане дешевшим. Радять купувати його вже. Свиняча вирізка — 200 гривень за кілограм, теляча — 350 гривень. Шпондер — 175 гривень, сало — 200−220 гривень, стейк на кістці - 210 грн, свинячі ратиці для холодцю — 17 гривень за кілограм, язик — 118 гривень.
Тим часом, господині можуть заздалегідь замовити у пекарнях ресторанів паски. За «Інстаграмну паску» з красивим колоритним декором цьогоріч правлять 350−450 гривень. Найдешевша маленька паска — 150 гривень.