«Перед Великоднем подорожчає не лише м’ясо, а й овочі, фрукти, хліб, крупи…»

Десяток яєць, прогнозують експерти, коштуватиме 80 гривень

Овочі борщового набору дорожчають ледь не щодня. Фото автора
Овочі борщового набору дорожчають ледь не щодня. Фото автора

Напередодні Великодня в Україні прогнозовано зростуть ціни на продукти до святкового столу та кошика. Експерти кажуть, деякі продукти подорожчають щонайменше на 15%. Ситуацію загострить сезонний брак та недешевий імпорт. Щоб зекономити на святковому кошику, варто запасатися заздалегідь борошном, цукром, олією, маслом для випічки, сухофруктами, свіжим м’ясом, вудженими шинками…

«Насамперед подорож­чають м’ясо та яйця. Орієнтовно на 10−15%, — вважає економіст Олег Пен­дзин. — У всіх виробників про­довольства буде бажання на­крутити ціни.

Перед Великоднем подорож­чає не лише м’ясо, а й овочі, фрукти, хліб, крупи… Ціни, мож­ливо, знизяться після свят — в середні квітня".

Журналістка «ВЗ» перевірила ціни на деякі продукти на рин­ку «Новий» у Львові. Найбіль­ше розчаровують ціни на овочі «борщового набору». Після ци­булі, яка зараз коштує 53, а по­декуди й 55 гривень, найбільше подорожчала морква — 40 гри­вень за кілограм. Буряки мож­на придбати по 20−25 гривень за кілограм, капуста — 25. Кар­топля найдешевша, але і вона за останні дні березня відчутно подорожчала — 10 гривень за кі­лограм.

Навесні на ринках продають корінь хрону, з якого господи­ні готують на Великдень тра­диційні галицькі страви, серед яких популярні бурячки з хро­ном чи нарізка хрону до пас­хальних яєць. Найдешевший варіант — 5 гривень за штуку. Хороший корінь обійдеться у 15−20 гривень. Продавці ка­жуть, напередодні свят гарний корінь хрону буде коштувати щонайменше 25−30 гривень.

Пучок городньої зелені за­раз коштує 20 гривень. Причо­му у будні за петрушку чи кріп правлять на 5 гривень дешев­ше. Пучок зеленої цибулі - 25 гривень.

У попиті броколі - 150 гри­вень за кілограм, цвітна капус­та — 155 гривень, цукіні - 120 гривень за кілограм (ще місяць тому цей овоч коштував 70 гри­вень).

М’ясо наразі не подорожча­ло, але перед святами, кажуть продавці, не стане дешевшим. Радять купувати його вже. Сви­няча вирізка — 200 гривень за кі­лограм, теляча — 350 гривень. Шпондер — 175 гривень, сало — 200−220 гривень, стейк на кістці - 210 грн, свинячі ратиці для хо­лодцю — 17 гривень за кілограм, язик — 118 гривень.

Тим часом, господині мо­жуть заздалегідь замовити у пе­карнях ресторанів паски. За «Ін­стаграмну паску» з красивим колоритним декором цьогоріч правлять 350−450 гривень. Най­дешевша маленька паска — 150 гривень.

Схожі новини