Цибуля-порей — для здоров’я печінки
Цибуля-порей по праву належить до переліку улюблених овочевих культур у багатьох країнах. Страви з неї приносять нашому здоров’ю неоціненну користь
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/487887/tsybulia-porei.jpg)
Порей, як і ріпчаста цибуля та часник, містить ароматичні речовини, що мають у своєму складі сірку, яка надає йому сильного характерного запаху.
Порей багатий на мінеральні солі, а також містить ефірні олії, що збуджують апетит, стимулюють діяльність печінки і жовчного міхура. Крім того, порей — профілактичний, а частково і лікувальний засіб у випадках ревматизму, подагри та ожиріння. У поєднанні з іншими овочами його використовують для приготування салатів і овочевих страв, а тушкований порей — смачний гарнір до м’ясних страв.
Хімічний склад
Всі представники родини цибулевих цінуються за надзвичайно багатий хімічний склад. Ось і порей містить велику кількість солей кальцію, фосфору, калію, заліза, магнію та сірки. Ефірна олія цибулі-порею насичена нікотиновою та аскорбіновою кислотами, сіркою, каротином, білковими сполуками, рибофлавіном і тіаміном. На відміну від інших овочів, у процесі зберігання цибулі-порею в білій частині стебла вміст аскорбінової кислоти збільшується у півтора раза.
Що ж до вітамінів, то ця рослина багата на вітамін С і вітаміни комплексу В, а також, у меншій кількості, на вітаміни А, Е, Н.
Корисні та лікувальні властивості
У народній медицині пореєм часто лікували цингу, сечокам’яну хворобу (хоча сьогодні медики не рекомендують їсти його людям, схильним до утворення оксалатних каменів), ревматизм, використовували його як заспокійливий і засіб, що відновлює сили організму.
Зовнішньо цибулеву кашку застосовували для лікування ран і фурункулів, знімали нею біль і подразнення після укусів комах — оводів, бджіл.
Порей — чудовий дієтичний продукт. Калорійність цибулі-порею — лише 36 Ккал на 100 г, тому його включають у дієтичний раціон харчування, адже порей втамовує голод і швидко насичує організм.
Сірка, що міститься у пореї, сприяє покращенню апетиту, активізує травні процеси, добре впливає на функціонування печінки та жовчного міхура.
Порей сприяє очищенню крові, підвищенню рівня гемоглобіну у ній, поліпшує та прискорює процес кровотворення.
Цей овоч — хороший профілактичний засіб проти варикозного розширення вен, тромбозів та інших подібних захворювань.
Крім того, цибулю-порей застосовують для профілактики різних простудних та інфекційних захворювань. Порей зміцнює імунітет, відновлює фізичні сили, підвищує життєвий тонус. Цей овоч рекомендується як антисептичний, протимікробний засіб.
Свіжа цибуля-порей знімає запалення і знищує інфекцію, застосовується у лікуванні подагри, артриту і запальних захворювань сечовивідних шляхів.
Жінкам, схильним до циститів, слід якомога частіше включати порей у своє меню — активні речовини порею, проходячи через сечовивідні шляхи, вбивають мікробів і нормалізують роботу сечового міхура.
Протипоказання
Порей не можна вживати людям, які хворіють на виразкові недуги шлунка та дванадцятипалої кишки, особливо в період їх загострення.
Медики вважають, що у випадку алергії на нікель або його сполуки цибулю-порей слід вживати потроху і з обережністю або взагалі від неї відмови-тися.
Підготувала Галина Вербицька.