Передплата 2024 ВЗ

Українців знову реєструють на допомогу від ООН. Чи хтось її отримає?

Українським інфопростором шириться нова хвиля інформації про можливість отримати фінансову допомогу від різних міжнародних організацій

Так працює реєстратор на міжнародну фінансову допомогу. Фото УВКБ ООН
Так працює реєстратор на міжнародну фінансову допомогу. Фото УВКБ ООН

У липні цього року це були такі організації, як Червоний Хрест, ЮНІСЕФ, ООН та інші. Тепер з’явилися повідомлення про допомогу від Управління Верховного комісара у справах біженців ООН (УВКБ ООН). Реєструє людей на цю допомогу благодійний фонд «Право на захист», який є його офіційним партнером.

За повідомленням фонду, УВКБ ООН розширив категорії людей, що можуть отримати грошову допомогу — 2220 гривень щомісячно на особу протягом трьох місяців (загалом 6600 гривень). Тепер це не тільки вразливі вимушено переміщені особи (ВПО), але й постраждалі від воєнних дій у певних регіонах, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання, зокрема, з-за кордону.

Програма діє лише в дванадцяти областях України: Львівській, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській, Київській, Харківській, Сумській, Чернігівській та Одеській. В усіх цих областях діють локальні пункти реєстрації (на сайті фонду є адреси). У Львові - вул. Стрийська, 45в, вхід — магазин меблів «Бристоль», другий поверх, працює з 8.00 до 18.00. Звертатися туди треба особисто, цілою родиною. Необхідні умови: якщо родина не отримувала раніше допомогу від міжнародних організацій, має дохід, менший за 5400 грн на особу, належить до нижчезазначених категорій осіб, має певні критерії вразливості.

КАТЕГОРІЇ ОСІБ, ЯКІ МОЖУТЬ ЗВЕРТАТИСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ:

  1. переселенці, які перемістилися після 24 лютого 2022 р.,
  2. особи, які НЕ переміщувалися після 24.02.2022, але постраждали від воєнних дій у таких областях: Дніпропетровська, Полтавська, Одеська, Запорізька, Кіровоградська, Черкаська, Харківська, Чернігівська, Сумська;
  3. особи, які повернулися до своїх місць постійного проживання після вимушеного переміщення до іншої області/країни через військові дії від 24 лютого 2022 р.

ОБОВ’ЯЗКОВІ КРИТЕРІЇ ВРАЗЛИВОСТІ

Для усіх трьох вищезазначених категорій мають бути обов’язкові критерії вразливості:

  • родина, яка має лише одного з батьків (або батько, або мати) з одним або кількома дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (55 років і старше).
  • родина, яку очолює одна самотня або кілька самотніх осіб похилого віку (55 років і старше), або особа похилого віку з однією дитиною чи кількома дітьми віком до 18 років.
  • родина з однією або декількома особами з особливими потребами (інвалідність, хронічні захворювання).
  • прийомна сім'я, яка опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (потрібне документальне підтвердження).

ЯКІ ПОТРІБНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ?

У пункт реєстрації мають прийти всі члени родини. Якщо хтось із членів сім'ї самостійно не може прийти до пункту реєстрації, треба мати оригінали медичних підтверджуючих документів. Кожен член родини має надати таку інформацію:

  • ПІБ згідно з документом, що посвідчує особу;
  • місце та дата народження, номер телефону (на який надійде СМС про надходження коштів);
  • податковий номер (необхідний для виплати допомоги);
  • свідоцтво про народження дітей (за наявності);
  • номер банківської картки (необхідний для виплати допомоги). Картки «єПідтримка» не підходять.
  • будь-які документи, що підтверджують приналежність до категорії вразливості (довідки, витяги тощо).

УВАГА! При реєстрації не потрібен код CVV (тризначний код на банківській картці). Співробітники фонду не повинні його вимагати.

СПОСІБ ВИПЛАТИ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ

Уся сума одразу за три місяці буде перерахована голові домогосподарства, визначеного при реєстрації на допомогу, одним з наступних шляхів:

  • переказ на банківський рахунок через фінансову установу Rapyd.
  • Через Western Union — для сімей, які не мають банківського рахунку.
  • У будь-якому відділенні наступних банків-партнерів (додається список з більш ніж 50 банків).

Тим, хто не має банківської картки, УВКБ ООН надасть допомогу іншим способом.

ІНФОРМАЦІЙНА ПІДТРИМКА

Гаряча лінія УВКБ ООН: 0 800 307 711.

Телеграм-канал БФ «Право на захист» з необхідною інформацією, де також можна поставити запитання: https://t.me/IDPhelp.

У Телеграм-каналі є графік роботи мобільних реєстраційних бригад, які приїжджають у різні міста області і реєструють біженців на місці (є і така можливість).

Також є спеціальний телеграм-канал для львівських ВПО — https://t.me/Registration_help.

На офіційному сайті УВКБ ООН публікуються щотижневі звіти про гуманітарну ситуацію в Україні, заходи реагування організації та надану допомогу. Так, у крайньому звіті від 14 вересня йдеться, що починаючи від 24 лютого по 12 вересня грошову допомогу від УВКБ ООН отримали 559 248 осіб. Крім грошей, за цей період українські переселенці отримали адресну допомогу із захисту, предмети першої необхідності, одяг, продовольчу допомогу, набори для ремонту житла, були покращені спальні місця у центрах тимчасового прийому біженців, була отримана допомога через гуманітарні конвої, люди отримали тимчасове житло. Там же є цифри допомоги.

«Пенсіонери, яким допомагав реєструватися на допомогу, досі дивляться на мене з підозрою»

Звичайно, добре, що міжнародні організації допомагають українським переселенцям та іншим вразливим категоріям населення. Але чи багато людей отримує цю допомогу?

«У нас у будинку всі пенсіонерки зареєструвалися ще у липні на отримання 2200 грн протягом трьох місяців від міжнародних організацій, — розповіла мені сусідка пані Оксана. — Але досі ніхто нічого не отримав. Я вже другий місяць запитую поштарку, яка приносить мені додому пенсію, чи виплачують комусь ту міжнародну допомогу. Адже листоноша має приносити ці гроші у разі, якщо пенсіонер не має відкритого банківського рахунку. Так от, поштарка мені весь час каже, що ніхто на районі досі не отримав жодних виплат, хоча зареєструвалося багато…»

«Якщо чесно, ставлюся негативно до цієї міжнародної допомоги, — розповів „ВЗ“ громадський діяч Антон Лягушкін. — Потрібно було одразу встановити чіткі критерії для отримання допомоги, щоб не було зайвих заявок і зайвого ажіотажу. Щоб ніхто не ганьбився, не стояв під відділеннями банків. Принаймні у липні таких чітких критеріїв не було. Я особисто тоді допомагав декільком пенсіонерам і ВПО зареєструватися на отримання допомоги від міжнародних організацій через ресурс Е-допомога. Ніхто з них жодних коштів так і не отримав. Через це дехто досі дивиться на мене з підозрою, мабуть, думають, що кошти таки прийшли, але я їх перехопив. В ідеалі Україна мала б створити реєстр малозабезпечених осіб і відповідно до нього міжнародні організації могли б надавати адресну допомогу цим особам».

«Ми лише один раз отримали допомогу від міжнародної організації, ще у березні, — розповіла „ВЗ“ переселенка з окупованої зараз Волновахи пані Наталя. — Ми тоді саме приїхали до Львова з чоловіком. Нам сказали, що крім фінансової допомоги від держави можна ще отримати від ООН додатково по 2220 гривень на одну людину. Ми пішли в офіс на вулицю Палія, там були великі черги. Але ми достоялися і отримали ці гроші. У липні також реєструвалася на отримання 6600 гривень від міжнародних організацій, але нічого не отримала…»

«Високий Замок» ще у липні писав, що Львів накрила хвиля ажіотажу: пенсіонери штурмували відділення декількох банків, аби відкрити окремий рахунок, на який через певний час мала надійти ця фінансова допомога від міжнародних організацій. Врешті-решт ажіотаж пішов на спад, а от те, скільки заявників реально отримали цю допомогу, виявилося таємницею за сімома печатками.

«Ми лише відкривали людям, які до нас зверталися, карткові рахунки, — сказала „ВЗ“ на умовах анонімності керівниця відділення одного з банків. — Чи перераховували на ці картки гроші, і що це взагалі за гроші, ми офіційної інформації не маємо. Десь в соцмережах читали, що це мала бути якась допомога від міжнародних організацій, але це неофіційна інформація…».

У львівському міському і обласному управліннях соцзахисту тільки розводять руками: мовляв, ми не маємо відношення до цих виплат. Реєстрацію на виплати у липні ініціювало Міністерство соцзахисту, реєструватися треба було на сайті еПідтримки. Зараз реєстрацію проводить міжнародна організація — Управління Верховного комісара у справах біженців ООН за допомогою своїх фондів-партнерів.

Тож тепер, коли поширилася інформація про допомогу від УВКБ ООН, моя сусідка поставилася до цього скептично: «Я ще досі ту допомогу не отримала, на яку реєструвалася у липні. Тепер знову обіцяють 2200 гривень протягом трьох місяців, тобто 6600 грн. Мабуть, і цього разу нічого не дадуть. Мені онук прочитав в Інтернеті статтю, що це все фейк…».

Схожі новини